Diputació inverteix 10,8 milions als Ports en 2022, quintuplicant les xifres de 2019

L'equip provincial s'ha desplegat per «realitzar una escolta activa davant la ciutadania i prendre el pols a la comarca»

La Diputació de Castelló quintuplica àmpliament en 2022 les seues inversions als Ports respecte a 2019 a través dels programes i subvencions que impulsa en benefici d’ajuntaments i entitats privades. Així ho ha posat de manifest el president José Martí, qui ha explicat que l’objectiu de la jornada és «realitzar una escolta activa davant la ciutadania i prendre el pols a la comarca». La comparativa mostra que les inversions en 2019 van ser d’1.965.066 euros i que en 2022 es multiplicaran per 5,6 fins a aconseguir la xifra de 10.834.213 euros.

El president ha assenyalat que «hem fet un gran esforç per beneficiar al món rural i els municipis d’interior, amb la intenció de frenar i, en la mesura que siga possible, revertir el fenomen de la despoblació, dotant del major nombre de recursos econòmics possibles als nostres ajuntaments».

També ha assenyalat que «com no podria ser d’una altra manera, hem introduït criteris de discriminació positiva a favor de les poblacions més xicotetes, que són les que doten de ple sentit a les diputacions i les que més ens necessiten».

▸ Esforç en Benestar Social
Martí ha posat de manifest que l’esforç inversor a la comarca és comuna a totes les àrees de la Diputació, encara que ha volgut destacar la gran faena que està realitzant la vicepresidenta i responsable de Benestar Social, Patricia Puerta. De fet, totes les poblacions de la comarca compten amb el Servei de Promoció de l’Autonomia Personal (SPAP), excepte Vilafranca, que té Residència i Centre de Dia, i Castell de Cabres, que no l’ha sol·licitada. Els SPAP són l’evolució de les antigues unitats de respir. A més, als Ports hi ha set escoles matineres: a Morella, Vilafranca, el Forcall, Cinctorres, Pobla de Benifassà, La Mata i Olocau del Rei. I quatre Unitats de Conciliació Familiar: a Forcall, Cinctorres, Pobla de Benifassà i La Mata. Fins el mes de juny passat va haver-hi una cinquena a Olocau del Rei, que al setembre ha deixat de funcionar per falta de xiquets.

▸ Carreteres
El president ha referit que «per a lluitar contra la despoblació hi ha dos tipus de polítiques que resulten bàsiques: incrementar la qualitat i la quantitat dels serveis a la ciutadania i disposar d’unes bones comunicacions tant per internet com per carreteres». Sobre aquestes últimes, també ha incidit en què aquesta setmana s’ha procedit a l’aprovació dels plecs de licitació per a la reparació dels danys ocasionats per la Borrasca Filomena entre els dies 7 i 18 de gener de 2021 en la CV-105 (de La Sènia a Torremiró per Castell de Cabres) i la CV-110 (de la CV-105 a Herbers). Totes dues actuacions suposen una inversió conjunta de 3,2 milions d’euros, que es finançaran al 50% per la pròpia Diputació de Castelló i el Govern d’Espanya, a través del Ministeri de Política Territorial.

En la CV-105 s’actuarà entre els punts quilomètrics 15+300 i 30+500, i en la CV-110 entre els punts quilomètrics 0+000 i 11+800. Són trams molt utilitzats tant per vehicles com per ciclistes, en els quals una vegada finalitzades les obres milloraran substancialment els nivells de seguretat viària.

▸ Cicle de l’Aigua
L’equip de govern ha volgut posar en valor igualment l’esforç que s’està realitzant des de l’àrea del Cicle Integral de l’Aigua que dirigeix el diputat Ignasi Garcia en matèria de depuració d’aigües, que suposarà una inversió de més de 1,2 milions d’euros en la present legislatura. Ací es contempla l’ampliació de la depuradora d’el Forcall, que ja s’ha realitzat, i les connexions d’aquesta fins a Villores i La la Todolella, que està previst licitar en 2023.

Finalment, el president ha fet referència a una important inversió d’índole cultural d’1.374.000 euros que la Diputació escometrà en la localitat de Cinctorres, amb la reforma integral del Palau de Sant Joans, que permetrà crear en el seu interior un museu que ha de servir d’estímul cultural i turístic per a la localitat i el conjunt de la comarca.

És un projecte que està en fase de licitació, en el qual la Generalitat Valenciana col·labora amb 500.000 euros a través del Pla Conviure. Es tracta d’un edifici d’estil gòtic aragonés, propietat de la Diputació, «que portava massa anys en mal estat».

Directe