Els joves de pobles menuts tindran ajudes per a comprar-se una casa

Diputació valora les ajudes a l'adquisició d'habitatges a localitats de menys de 10.000 habitants

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, considera una gran notícia l’activació d’ajudes per part de la Generalitat Valenciana perquè els joves puguen comprar un habitatge digne als pobles de menys de 10.000 habitants i/o en risc de despoblació, així com el Pla Adha, que servirà perquè els ajuntaments amplien el seu parc d’habitatges per a dedicar-les a l’arrendament o cessió d’ús amb finalitats socials. Són paraules pronunciades en l’acte que ha compartit en la Diputació de Castelló amb el vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, per a detallar les característiques d’aquestes ajudes i com accedir a aquestes.

El president Martí ha assenyalat que «als alcaldes de pobles xicotets ens agrada, és una cosa que portàvem molt de temps esperant perquè difícilment es pot retindre als joves en l’àmbit rural si aquests no disposen d’un habitatge digne que els ajude a emprendre un projecte de vida personal o familiar».

Per aquesta raó, ha agraït a la Generalitat Valenciana l’activació d’aquests programes que «venen a reforçar les nostres polítiques sobre repte demogràfic i de lluita contra la despoblació, una batalla que no sé si finalment acabarem guanyant, però que tenim molt clar que val la pena lliurar-la, i per a lliurar-la estem posant tota la nostra obstinació».

Martí també enaltit que en aquests plans d’habitatge es tinguen en compte circumstàncies especials com ser família monoparental, víctima de violència de gènere o l’existència d’integrants de la unitat familiar amb diversitat funcional».

Per part seua, el vicepresident Illueca ha destacat que “per primera vegada, aquests programes d’habitatge es duen a terme anteposant els drets de les persones sobre el mercat i l’especulació”.

També ha intervingut la directora general d’Emergència Residencial, Pura Peris, qui ha explicat que les ajudes enguany s’incrementen al mig milió d’euros, aconseguint 1,5 milions. A més, en aquesta convocatòria, la compra realitzada es finança des de l’1 de gener de 2022, el 20% amb un límit 10.800 euros, no podent superar el valor d’adquisició de l’habitatge els 120.000 euros.

Per part seua, el secretari autonòmic d’Habitatge i Funció Social, Alejandro Aguilar, ha recordat que la convocatòria d’ajudes de 2021 va possibilitar la compra d’un habitatge a 35 joves de 25 municipis de la Comunitat Valenciana per un valor d’un milió d’euros. Concretament, a la província de Castelló es van adquirir habitatges a Vilar de Canes, les Alqueries, Sant Joan de Moró i Artana.

Pla Adha

Quant al Pla Adha, l’actual convocatòria és de huit milions d’euros, dels quals quatre procedeixen de fons estatals i els quatre restants els aporta la Generalitat Valenciana. Naix per a subvencionar la compra d’habitatges per part dels ajuntaments a través de mecanismes com el tanteig i retracte cedit per la Generalitat, la compra directa per emergència residencial o els concursos públics d’adquisició. A més dels costos d’adquisició, es podran finançar obres de millora i condicionament dels habitatges. Així mateix, enguany es podrà anticipar fins al 100% dels costos d’adquisició.

La primera experiència del Pla Adha en 2021 va possibilitar l’ampliació del parc públic d’habitatges de tres municipis de la Comunitat, com són Gandia, La Pobla de Vallbona i Castelló de la Plana, amb una subvenció total de 2.260.000 euros.

Directe