12 pobles participen en la recollida d’envasos de vidre i la lluita contra el canvi climàtic

El diputat de Sostenibilitat dona suport a la campanya «Banderes Verdes» per a fomentar el reciclatge en l’hostaleria

El diputat de Sostenibilitat, Ignasi Garcia, ha assistit a la presentació de la tercera edició de la campanya d’Ecovidrio «Banderes Verdes» per tal de fomentar el reciclatge en l’hostaleria.

Aquesta iniciativa s’ha presentat en Benicàssim, en un acte que ha comptat amb la participació del gerent de la zona d’Ecovidrio, Roberto Fuentes, el diputat de Sostenibilitat, Ignasi Garcia, i la regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Benicàssim, Elena Llobell.

En aquest sentit, Garcia ha destacat que “ara que ve l’estiu s’incrementa l’activitat de l’hostaleria i, per això, llancem aquesta campanya de banderes verdes, per a fomentar el reciclatge de vidre tant dels usuaris com dels comerços d’hostaleria”.

“El motiu és molt senzill i és que el 52 % del vidre que se genera es fa en aquests establiments. Per això, 12 municipis de les comarques de Castelló i més de 800 establiments s’han adherit a aquesta campanya amb l’objectiu de conscienciar i avançar cap a una economia circular i que tinga més cura del nostre medi ambient”, ha reiterat el diputat de Sostenibilitat.

Les localitats participants de Castelló tractaran d’arravatar les seues Banderes Verdes a Calp i El Campello, localitats que van guanyar en l’última edició de Banderes Verdes.

La campanya contempla accions per a donar resposta al notable increment de la generació de residus d’envasos de vidre en zones costaneres ocasionat pel turisme estival.

Segons ha confirmat Garcia “una de les millors maneres de cuidar el nostre medi ambient és amb la separació i gestió correcta dels residus i del seu reciclatge”

▸ 1er Baròmetre sobre la sostenibilitat hostalera en les nostres costes

Ecovidrio ha posat en marxa el primer estudi de camp per a conèixer el nivell d’implantació de les mesures de sostenibilitat que apliquen els bars i restaurants costaners de tota la Comunitat Valenciana.

Les enquestes les realitzaran educadores ambientals de forma presencial durant el mes de juliol i arribaran a 829 establiments entre bars, quiosquets i restaurants de Castelló.

Alguns dels àmbits que s’analitzaran seran de gestió eficient dels residus, l’eficiència energètica o el consum responsable. En un context d’emergència climàtica serà possible comptar amb una fotografia del sector en aquest àmbit i compartir casos d’èxit i bones pràctiques escalables.

Al finalitzar la temporada, Ecovidrio premiarà a dos establiments de la Comunitat Valenciana més madura en la gestió ambiental de la seua activitat.

▸ Banderes Verdes

Banderes Verdes es consolida com una de les iniciatives clau de l’aliança d’Ecovidrio amb l’hostaleria. De fet, en l’àmbit nacional, aquesta campanya es desenvolupa en 144 municipis costaners, de cinc comunitats autònomes diferents, i compta amb la participació de quasi 15.000 establiments. En total, al tancament de cada edició s’entregaran huit Banderes Verdes en tot l’estat.

Almeria, Mojàcar, Castelldefels, Torroella de Montgrí – l’Estartit, El Campello, Calp, Cartagena i Sant Antoni de Portmany van ser els huit reconeguts pel seu activisme a favor de l’economia circular i la recuperació verda l’any passat, i competiran per revalidar el reconeixement. Gràcies al moviment Banderes Verdes en 2021 es van replegar 31.045 tones d’envasos de vidre, en les 127 localitats costaneres participants, i el seu posterior reciclatge va aconseguir evitar l’emissió de 17.700 tones de CO2, com retirar 8.000 cotxes de la circulació durant un any.

▸ La competició per la Bandera Verda: sistema de puntuació

La competició per les banderes verdes d’Ecovidrio compta amb un sistema de puntuació que valora aspectes com l’augment del volum en la recollida selectiva d’envasos de vidre del municipi, el percentatge d’hostaleria local participant i la seva col·laboració per a obtenir els objectius, i el compromís adquirit pels consistoris locals per a fomentar la campanya entre l’hostaleria i donar-li difusió a la mateixa davant la ciutadania i visitants.

Amb la finalitat de facilitar a tots els hostalers la seva labor, Ecovidrio reforçarà la posada de contenidors i lliurarà mitjans de manera gratuïta per al transport dels residus. Amb un equip sobre el terreny format per gairebé 100 persones, l’entitat recorrerà un a un els establiments per a oferir formació ambiental i fomentar mesures d’economia circular entre els participants. A més, realitzarà un control dels volums d’ompliment per a reforçar les rutes de recollida si és necessari.

▸ El reciclatge d’envasos de vidre a Castelló

Segons les últimes dades disponibles corresponents a 2021, els ciutadans de la província de Castelló van reciclar un total de 587.320 quilograms d’envasos de vidre. Això suposa que cada ciutadà va reciclar una mitjana de 13,6 quilograms de vidre. 

Respecte a la taxa de contenidors, Castelló se situa amb una mitjana de 171 habitants per contenidor, comptant en l’actualitat amb un total de 3.420 iglús per als residus d’envasos de vidre instal·lats en el municipi.

Directe