1,47 milions d’euros més al Fons de Cooperació de Municipis Turístics

Els seus 86 municipis es repartiran en total 3 milions d'euros

El ple de la Diputació de Castelló ha aprovat per unanimitat una modificació de crèdit d’1.473.515 euros per a incorporar aquesta quantitat procedent dels romanents al Fons de Cooperació Municipal per a Municipis Turístics, amb el que l’aportació de la institució provincial a aquest Fons en 2022 serà d’1.523.515 euros. Tenint en compte que la Generalitat Valenciana aportarà la mateixa quantitat que la Diputació, els municipis turístics de la província es repartiran per aquesta via 3.047.030 euros. Es tracta d’ajudes de naturalesa incondicionada i no finalista que reben els ajuntaments turístics per a finançar activitats i serveis. Sobre aquestes, el president José Martí ha recordat que la Diputació de Castelló ha sol·licitat a la Generalitat Valenciana la modificació del decret regulador del Fons «a fi que es contemple la possibilitat que la institució provincial puga ampliar, si així ho decideix, la seua aportació econòmica». El president recorda que la Diputació, a través del Patronat Provincial de Turisme, «se suma novament a aquest Fons «per a fer costat als 86 municipis turístics de la província de Castelló».

▸ Virginia Martí defensa el Fons
Per part seua, la diputada responsable de l’àrea de Turisme, Virginia Martí, ha recordat que «la Diputació de Castelló va ser l’única l’única que es va adherir a aquest Fons en la seua primera anualitat en 2020, quan estàvem en plena pandèmia». La diputada també ha defensat la eficàcia d’aquest mecanisme perquè «les transferències directes resulten molt més àgils que les subvencions perquè s’elimina molta faena administrativa, tant per als ajuntaments com per a la pròpia Diputació».

▸ Ignasi Garcia aposta per un turisme sostenible
També ha defensat la modificació de crèdit el portaveu de Compromís, Ignasi Garcia, qui ha expressat que «el que es pretén és consolidar un sector capital per al producte interior brut de la província i la creació de llocs de treball a les nostres comarques». A més, s’ha referit al fet que «després de la pandèmia i amb la nova realitat climàtica, hem d’anar fent una adaptació per a ser cada vegada més sostenibles, no sols mediambientalment, sinó també en l’econòmic i social».

▸ Suport als festivals de cicle
En l’apartat de Turisme, el ple també ha aprovat una modificació de crèdit per valor de 150.000 euros per a fer costat als festivals de cicle de xicotet format que se celebren en diverses jornades no consecutives a la província de Castelló.

A més, s’ha aprovat una altra modificació de crèdit de 25.000 euros per a subvencionar les festes d’interés turístic de municipis que no tenen la consideració de municipi turístic.

▸ Nou Castelló Sènior
El ple de la Diputació ha donat llum verda a més a l’acord del consell plenari del Patronat Provincial de Turisme que recull les noves bases reguladores del programa de vacances per a persones majors, la qual cosa es traduirà en una millora de les condicions de participació de les empreses del sector turístic vinculades a Castelló Sènior. També s’ha aprovat la introducció de nous criteris en la licitació del contracte de l’adjudicatària que s’encarregarà d’executar el programa, prevalent al licitador que oferisca millors condicions a les empreses participants.

Amb l’aprovació definitiva de hui es realitza un increment mitjà dels preus del 20%, ajustant d’aquesta manera el programa a la realitat econòmica actual. No obstant això, «els preus continuen sent molt populars» perquè segons explica el president Martí, «cap usuari pagarà més de 120 euros per un paquet vacacional de cinc nits».

▸ Pla Provincial Contra els Mosquits
En el debat que s’ha suscitat hui en el ple referent al Pla Provincial sobre els Mosquits arran d’una moció presentada pel Partit Popular en la qual sol·licitava que la Generalitat i la Diputació incrementaren els mitjans contra les plagues de mosquits, la diputada responsable de l’àrea de Medi Natural, María Jiménez, ha reiterat les millores introduïdes en 2022 amb la nova licitació i adjudicació realitzada per l’actual equip de govern, que han fet possible «l’increment substancial del nombre de tractaments terrestres contra els mosquits, que són els més eficaços, amb un cost menor per a les ciutadanes i els ciutadans». En aquest sentit, la diputada s’ha preguntat públicament «què és el que ens demanen, que tornem al seu model, a fer un conveni per a pagar més per rebre menys prestacions», responent que «ja els dic jo que ací no tornarem».

Jiménez ha recordat que «en el que portem d’any ja s’han realitzat 400 jornades de tractaments terrestres i un tractament aeri en les zones autoritzades». També s’ha referit al fet que els tractaments en les zones urbanes dels ajuntaments són de competència municipal.

▸ Tractaments en tota la província
La diputada ha explicat que «es tracta de manera periòdica en el medi natural de tots els municipis del litoral, prelitoral i també en els d’interior» i que «quan ocorre una situació excepcional, posem tots els recursos per a controlar-la, com ha passat a Nules i Moncofa, on s’ha treballat durant el cap de setmana amb tots els nostres equips habituals i altres extraordinaris, perquè estem per a això, per a solucionar els problemes i ajudar als ajuntaments, encara que vostés no vulguen veure-ho».

La diputada ha finalitzat preguntant-se si els representants del Partit Popular van estar atents al que es va dir en el passat ple del mes de maig «perquè fa un mes van votar en contra d’augmentar els tractaments aeris amb la incorporació de més de 200.000 euros per a la lluita contra els mosquits». Jiménez ha enlletgit que els populars «demanen el mes de juny allò a què van votar en contra el mes passat», raó per la qual ha finalitzat la seua intervenció amb un prec: «aclarisquen-se, per favor!».

▸ Dia de l’orgull LGTBI
El ple ha aprovat una declaració institucional en defensa del dret a la plena igualtat, la dignitat i el lliure desenvolupament de la identitat sexual i/o de gènere, amb motiu de la celebració del Dia Internacional de l’Orgull LGTBI el pròxim 28 de juny. Es tracta d’una proposta als grups de PSPV-PSOE i Compromís, que ha tirat avant amb el suport dels altres dos partits amb representació en la institució: Partit Popular i Ciutadans.

Directe