El «Repte Mapamundi» promou el reciclatge de vidre en 124 pobles de la província

És una iniciativa de a Diputació de Castelló i Ecovidrio

La Diputació de Castelló i Ecovidrio, l’entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge dels residus d’envasos de vidre a Espanya, han posat en marxa la campanya ‘Repte Mapamundi’, una iniciativa per a fomentar el compromís dels ciutadans de 124 municipis de la província amb el reciclatge d’envasos de vidre.

A l’acte de presentació de la campanya, que ha tingut lloc hui al Palau Provincial, han assistit el president de la Diputació de Castelló, José Martí, el diputat de Sostenibilitat Ignasi Garcia, i el gerent de zona d’Ecovidrio, Roberto Fuentes.

El president de la Diputació ha destacat la implicació de la institució provincial «en la lluita contra el canvi climàtic i afrontar tots els reptes que suposen els Objectius de Desenvolupament Sostenible».

Per la seua banda, Garcia ha destacat que «la campanya s’emmarca en estiu per ser una de les èpoques on augmenta el consum d’envasos de vidre, sobretot en hostaleria per la idiosincràsia turista que tenen les comarques de Castelló, i el turisme ha de ser sostenible».

Aquest repte, que es desenvoluparà entre l’1 de juny i el 31 de juliol, té com a objectiu superar la taxa de reciclatge de vidre de les localitats participants respecte al mateix període de l’any anterior. Per a contribuir a aconseguir aquest propòsit, Ecovidrio ha decorat en les poblacions un iglú amb la imatge de campanya que recull elements típics de Castelló.

Per al desenvolupament del concurs s’han establit tres categories en funció del nombre d’habitants de cada municipi: la categoria «A» fa referència als municipis de més de 15.000 habitants, la «B» municipis entre 2.000 i 15.000 habitants, i la «C» per a municipis de menys de 2.000 habitants, cada una de les categories amb 3 guanyadors.

Els guanyadors de cada categoria seran aquells que major puntuació obtinguen atenent diversos criteris com són l’increment dels kg de vidre respecte al mateix període de l’any anterior, la difusió del kit gràfic facilitat als ajuntaments i les activitats i iniciatives promogudes des dels municipis per a donar a conéixer la campanya i el repte. Als municipis premiats se’ls decoraran contenidors de vidre amb la imatge de la campanya adaptada amb un disseny exclusiu de la localitat.

Així mateix, ‘Repte Mapamundi’ inclou accions de dinamització i sensibilització ambiental durant els dos mesos de duració de la campanya. D’aquesta manera, els educadors ambientals d’Ecovidrio recorreran els 124 municipis amb la ‘Furgo Recorre Mundi’ i faran parada en cadascun d’ells, entregant bosses reutilitzables per al reciclatge de vidre als ciutadans.

▸ Dades de reciclatge de vidre a Castelló
Segons les últimes dades disponibles corresponents a 2021, els ciutadans de la província de Castelló van reciclar un total de 7.964 tones d’envasos de vidre. Això suposa que cada ciutadà va reciclar una mitjana de 13,6 quilograms de vidre.

Respecte a la taxa de contenidors, Castelló se situa amb una mitjana de 171 habitants per contenidor, comptant en l’actualitat amb un total de 3.420 iglús per als residus d’envasos de vidre instal·lats en el municipi.

▸ Beneficis mediambientals del reciclatge de vidre
El vidre que es deposita en els contenidors es recicla al 100 % i s’utilitza per a la fabricació de nous envasos, de manera indefinida i sense perdre les propietats originals. Reciclant vidre evitem el creixement dels abocadors.

Reciclar vidre és un element clau en la lluita contra el canvi climàtic. En usar calcín – vidre reciclat – en la fabricació de nous envasos s’evita l’extracció de matèries primeres de la naturalesa, evitant l’erosió dels sòls i la desforestació del nostre entorn.

A més, es minimitza l’emissió de CO₂ en el procés de fabricació i s’estalvia energia.

▸ Any Internacional del Vidre
L’ONU ha declarat 2022, de l’Any Internacional del Vidre. Aquest material ha jugat un paper fonamental en el desenvolupament de la humanitat i ha sigut crucial en el funcionament i l’evolució de l’arquitectura, l’automoció, els articles per a la llar i els envasos. Hui és un element essencial en sectors clau com el de l’energia, la biomedicina, l’agricultura, l’electrònica, la informació i les comunicacions, l’òptica o el sector aeroespacial, entre altres. Mereix un esment especial el paper que ha jugat en la batalla contra la pandèmia global de la COVID-19, actuant com a envàs contenidor de les vacunes a conseqüència de les seues característiques de resistència a temperatures extremes i a diferents graus de PH i acidesa.

Respecte a l’envàs de vidre i en un context d’emergència climàtica i necessitat d’una transició a una economia més circular, és especialment destacable com a material natural, circular i 100% reciclable d’envàs a envàs.

Directe