La Diputació “transfereix més recursos que mai” als ajuntaments

L'exvicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, tancarà el Congrés del Bicentenari de l'entitat provincial

La Diputació “transfereix més recursos que mai” als ajuntaments

El director general d’Administració Local de la Generalitat Valenciana, Toni Such, ha posat hui d’exemple de bona gestió a la Diputació de Castelló pel que fa a la transferència de capitals als ajuntaments, assenyalant que està «en una línia molt bona perquè segons la liquidació de 2020, l’última de la qual existeixen dades, va transferir de mitjana 39 euros a cada habitant de la província, enfront dels 17 de la Diputació d’Alacant». En la seua opinió, aquestes dades «suposen una mostra del que ha de fer realment una institució provincial: dotar de recursos econòmics als municipis de la seua província». Per això, ha mostrat la seua pública felicitació a la institució que presideix José Martí, «per transferir als ajuntaments més recursos que mai».

Són manifestacions realitzades en el transcurs de la conferència que ha pronunciat en el saló de recepcions del Palau de les Aules en el si del Congrés de la Diputació de Castelló sobre el seu bicentenari, titulada

‘Diputacions i ajuntaments avui
en la Comunitat Valenciana’.

Durant la seua dissertació, Such ha posat de manifest el problema competencial existent a l’Espanya, que arranca del naixement de les Comunitats Autònomes, a partir de la Constitució de 1978, actualment vigent. Una falta de definició legal i administrativa que condueix a situacions de duplicitat o a l’exercici de competències que són impròpies per part de les diputacions, «per exemple, en matèria de Sanitat».
Such explica que és una situació que «segueix sense resoldre» i que «en el dia a dia se supera amb el diàleg i cooperació» encara que amb moltes més dificultats «quan es trenca la complicitat política» perquè «quan entren en joc aspectes partidistes es ressent la gestió i el servei que es presta a la ciutadania».

Sobre aquest tema, el director general d’Administració Pública destaca que «en la Generalitat Valenciana tenim molt bona experiència de relació amb les diputacions, fonamentalment amb les de Castelló i València, i no tant amb Alacant. Refereix que «en entrar en joc aspectes de confrontació política, no col·labora i no ajuda en tot el que hauria d’ajudar».

Such està plenament convençut de la utilitat de les diputacions, que en la seua opinió, «són necessàries per a abordar la problemàtica dels xicotets pobles que manquen de recursos, als quals han d’ajudar perquè tinguen vida».

▸ Administració Local
En similars termes s’ha pronunciat el president de la Diputació de Castelló, José Martí, en el col·loqui que ha seguit a la conferència, en el qual ha exposat que «el consens i la coordinació amb la Generalitat són imprescindibles per a superar els problemes d’indefinició competencial referits pel director general. A més, ha incidit que «en les diputacions cada vegada tenim més clar que som administracions locals que s’han de centrar, fonamentalment, a ajudar als xicotets municipis de l’àmbit rural». En la seua opinió, és la millor manera d’abordar una situació que resulta molt comuna en el conjunt de l’Estat espanyol, en caracteritzar-se «per l’existència d’una gran fragmentació territorial».

▸ La despoblació
Toni Such també ha fet referència a l’important camí recorregut des de 2015 en matèria de lluita contra la despoblació, «un assumpte que no estava en l’agenda i que Ximo Puig va aconseguir introduir-lo a partir de la seua elecció com a president de la Generalitat Valenciana». Sobre aquest tema, ha assenyalat que «sabem que no solucionarem els problemes de la migració interior-costa, que presenta moltes variables, però estem treballant que que la gent puga viure als seus pobles en les mateixes condicions que en els nuclis més poblats».
Finalment, ha destacat la importància del treball que està realitzant l’Agència Valenciana Antidespoblament (AVANT) per a l’elaboració d’una nova llei sobre despoblació en la qual es contemplen actuacions de tota mena, inclosa la discriminació positiva, per a millorar la vida de les persones que resideixen en els xicotets pobles d’interior.

▸ Carmen Calvo
El Congrés del Bicentenari de la Diputació de Castelló es tancarà demà amb la presència de la diputada nacional i exvicepresidenta del Govern d’Espanya, Carmen Calvo, qui pronunciarà una conferència titulada ‘Les diputacions en l’estructura territorial de l’Estat’ a partir de les 11.30 hores en el saló de recepcions del Palau de les Aules.

Directe