Martí reivindica una Diputació del segle XXI “des del municipalisme i el consens”

Es presenta el llibre “Ayuntamiento de ayuntamientos. Los orígenes de la Diputación Provincial de Castellón”

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha reivindicat una Diputació de Castelló del segle XXI “des del municipalisme, el consens i l’acord de les forces polítiques”. “Creem sincerament que la Diputació de Castelló del segle XXI pot dibuixar una síntesi hegeliana que es pot fer, de fet s’està fent, des del municipalisme i per tant des del consens i l’acord de totes les forces polítiques provincials”, ha manifestat el president.

Martí ha fet estes declaracions en l’acte de presentació del llibre “Ayuntamiento de ayuntamientos. Los orígenes de la Diputación Provincial de Castellón 1812-1823” dels autors Manuel Chust i José Antonio Pérez que ha servit d’inauguració del Congrés Bicentenari que ha organitzat la Diputació de Castelló amb motiu del 200 aniversari de la institució provincial. A l’acte han assistit membres de l’equip de govern i de la corporació provincial, entre altres representants institucionals i de la societat civil.

El president ha reivindicat unes diputacions “que són i es creuen amb tota la força administració local i des de la intermunicipalitat s’arrelen al territori, proporcionen serveis als municipis i vivifiquen la majoria d’edat municipal. Són dels pobles i per als pobles, creen sinergies amb comarques i mancomunitats i actuen com a poder vertebrador i descentralitzador del territori”.

Així mateix, Martí ha fet referència a la presentació del llibre dels professors Chust i Pérez com “el millor pòrtic” per a donar inici al Congrés Bicentenari i ha destacat “l’origen lliberal i constitucional de les diputacions i més directament de la diputació de Castelló” que analitzen en la seua obra.

A l’acte de presentació també ha estat present la rectora de la Universitat Jaume I (UJI) Eva Alcón, qui ha començat la seua intervenció felicitant la Diputació de Castelló pel bicentenari i ha subratllat “l’encert d’incorporar com a part de la commemoració l’anàlisi històric sobre els orígens i l’evolució d’una institució tan present en la vida quotidiana de la ciutadania com és la Diputació, i fer-ho, a més, des del rigor acadèmic”.

En aquest sentit, Alcón ha agraït el treball dels autors de Ayuntamiento de ayuntamientos. Los orígenes de la Diputación Provincial de Castellón 1812-1823 “per posar el seu coneixement, la seua investigació i la seua capacitat d’anàlisi a l’abast de la societat a través d’aquesta obra” i ha destacat que la presentació del llibre i l’organització del congrés “són un exemple més de la col·laboració entre l’UJI i la Diputació”.

Per la seua part, els professors Chust i Pérez han agraït “l’ajuda i col·laboració” rebuda del personal de la Diputació de Castelló assegurant que “la seua vocació de servei i, com no la seua passió per la nostra institució, ens ha facilitat de manera considerable la tasca desenvolupada en aquests mesos”. També han agraït al president de la Diputació de Castelló, José Martí, la rectora de l’UJI, Eva Alcón, la diputada provincial de Cultura, Ruth Sanz, i la vicerectora de Cultura i Relacions Institucionals, Mª Carmen Lázaro, el seu suport a este projecte d’investigació. A més a més, els autors han destacat “el treball que durant tant de temps ha realitzat la Diputació al costat dels ajuntaments per al desenvolupament de la nostra província” i el fet que el llibre “és, sens dubte, el millor reconeixement que podem rendir entre tots al nostre ajuntament d’ajuntaments”.

Els autors han recordat que aquest any 2022 es compleixen dos-cents anys de la reforma territorial i la instal·lació de les primeres Corporacions provincials i han destacat que, fins hui, “poc es coneixia d’aquesta efemèride”. “Són escasses les fonts conservades sobre aquest període de la història de la nostra província i la historiografia a penes ha parat atenció a aquesta època en terres castellonenques. A més, únicament es custodien les actes d’aquella primera Diputació, i es desconeix on està tota la documentació administrativa generada per aquesta Corporació durant el Trienni Liberal”, han assenyalat.

No obstant això, gràcies a l’ajuda dels responsables de l’Arxiu Històric de la Diputació provincial de Castelló, “ha sigut possible recuperar i estudiar les actes d’aquell període de sessions”, han referit els autors. A més, els professors han posat en valor la importància d’aquests documents “que ens ha portat a transcriure el seu contingut i inserir-les en aquest treball com a apèndix final per a facilitar la seua consulta a futurs investigadors”. Finalment, Manuel Chust i José Antonio Pérez Juan han manifestat que “som conscients que ens trobem al principi d’una ingent tasca pendent d’escometre. La nostra investigació ha de servir de base i revulsiu per a l’inici de nous treballs que ajuden a aprofundir en el nostre passat”.

Directe