Diputació defensa a Europa els plans contra el despoblament

El diputat Pau Ferrando ho ha defensat davant el Comité Europeu de les Regions

El diputat de Promoció Econòmica, Ocupació i Internacionalització, Pau Ferrando, ha defensat els plans estratègics de la Diputació de Castelló, entre ells el Pla Director de l’Aigua, el Pla de Transició Energètica o el Pla d’Ocupació, “per assegurar els serveis bàsics de tots els municipis i lluitar així contra el despoblament” en la Conferència Política del Comité Europeu de les Regions, celebrada a Cracòvia (Polònia).

Ferrando ha estat convidat a la mesa rodona denominada ‘Experiències sobre plans locals de resiliència. Lliçons apreses de la gestió de crisis i camins prospectius de millora’, on ha manifestat també la necessitat que les administracions de proximitat “puguem gestionar de manera directa els Fons Europeus i posar en marxa aquests plans estratègics amb què garantir que la doble transició ecològica i digital està en mans de les persones i dels pobles, abans que de les grans multinacionals”. “Cal que les diputacions i mancomunitats cobren protagonisme en la gestió d’aquests fons i que se’ns dote de recursos humans encarregats de la burocràcia si volem que aquesta una transició justa per al nostre territori”, ha expressat el diputat.

En la taula rodona, organitzada per la Confederació Europea d’Autoritats Locals Intermèdies (CEPLI), han participat també representants d’altres països i institucions, com el president del CEPLI, André Viola; el president de Związek Powiatów Polskich, Andrzej Plonka; el president de la Diputació de Lucca (Italia), Luca Menesini; el representant d’Starost el comtat de Lancut (Polonia) Adam Krzyszton; i el president de la Diputació de Saarpfalz (Alemania), Theophil Gallo.

Conferència
política

El CEPLI ha organitzat una jornada amb diferents temàtiques per a les institucions participants, que ha començat amb una presentació sobre els riscos i la resiliència, realitzat per Myriam Merad, professora de la University of Nice Sophia Antilopis (França), i la presentació de l’estudi de la resiliència territorial, presentat per Erika Zarate, membre de la cooperativa Resilience Earth, i Lorenzo Chelleri, president de la Xarxa Internacional d’Urbanisme, Resiliència i Investigació.

La segona part de la conferència ha estat relacionada amb la gestió de transformacions socials fonamentals i la construcció de comunitats locals resilients, on han participat el president de la Cambra d’Autoritats Locals del Congrés, Bernd Vöhringer; la presidenta francesa en la Comissió Europea, Emmeline Allioux; el president del Comitè Europeu de Regions, Apostolos Tzitzikostas, i el vicepresident primer de la Comissió del Desenvolupament Regional del Parlament Europeu, Krzysztof Hetman.

Seguidament, s’ha exposat un cas pràctic sobre la gestió de la crisi i solidaritat entre autoritats intermèdies locals, amb la intervenció del president del Comtat Provincial de Maramures, Ionel Ovidiu Bogdan, i André Viola. El director de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona, Toni Montseny, junt amb Adam Krzyszton, han aportat bones pràctiques de Bèlgica, Itàlia, Polònia i Espanya

La jornada ha conclòs amb una altra mesa rodona titulada ‘Com Europa reforça els LIA per a la resiliència territorial’, amb el director d’ESPON EGTC, Wiktor Sztdarowski; la coordinadora de Policy Learning Platform, Magdalink Anagnoustpu, i en representació a la Comissió Europea, Teresa Capula.

Directe