El president de la Diputació considera que no és el moment d’aplicar la taxa turística

José Martí reclama discriminació fiscal positiva per a les persones de xicotetes poblacions d'interior

El president de la Diputació considera que no és el moment d’aplicar la taxa turística
El president, al estudis de la ràdio d'À Punt

El president de la Diputació, José Martí, recolza la posició del secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, d’oposició a la instauració de la taxa turística, assenyalant sobre aquest tema que és una cosa que «ara no toca». Ha explicat que «sense deixar d’entendre que es tracta d’un recurs i que «dins del turisme hi ha diferents tipus de turisme», i que «no és el mateix un poble de la província de Castelló que una gran ciutat», comparteix plenament el posicionament del responsable de Turisme Comunitat Valenciana des del convenciment que no havent acabat del tot la pandèmia, «aquest no és el moment» de la taxa.

En aquest context, Martí ha manifestat que «entenc lògic el suport públic a Colomer que ha realitzat el President Puig», recordant que la taxa és un assumpte sobre el qual el ple de la Diputació de Castelló s’ha posicionat recentment en contra. També ha fet referència al posicionament contrari a la taxa que venen mostrant diferents diputats provincials que són alcaldes de pobles turístics.

Són declaracions efectuades pel president de la institució provincial en el programa d’À Punt Ràdio ‘Els notícies del matí’, en el qual també ha reclamat «l’aplicació d’una discriminació fiscal positiva per als qui viuen o treballen en els xicotets municipis d’interior», perquè considera que pot resultar «un instrument molt eficaç per a afrontar el repte demogràfic i combatre la despoblació».

Demana una fiscalitat especial
per a l’interior

A més, ha reclamat una discriminació administrativa positiva per a aqueixos municipis perquè «un xicotet ajuntament no es pot regir per la mateixa normativa que una gran ciutat, no pot ser que algú vulga obrir un xicotet negoci i s’eternitze la tramitació administrativa, sense que a vegades se li conteste». En conseqüència, advoca per l’aprovació urgent d’un estatut de pobles xicotets. El president reclama un canvi de mentalitat amb el qual el concepte de ruralitat estiga relacionat amb la naturalesa, la tranquil·litat, l’esport, el benestar i la salut.

José Martí també ha defensat el paper que juguen les diputacions, assenyalant sobre la de Castelló que «encara que som bicentenaris, volem ser una institució jove i pròxima a la ciutadania».

Des del seu punt de vista, aquestes institucions resulten de gran utilitat en l’àmbit rural «perquè som un ajuntament d’ajuntaments, però sobretot d’ajuntaments de pobles xicotets». Segons ha relatat, «les diputacions són administració local, les administracions més pròximes a les xicotetes poblacions, les que sempre són ací». En concret, sobre la Diputació de Castelló, ha argumentat que «encara que per desgràcia en alguns moments haja pogut semblar-ho, no som ni un contrapoder, ni un virregnat», sinó una institució que treballa en col·laboració amb la Generalitat Valenciana perquè les persones que resideixen en els xicotets municipis disposen cada vegada d’un major nombre de serveis. El president entén que les diputacions «són una forma de descentralització administrativa».

Directe