Diputació injecta 15 milions al Fons de Cooperació discriminant positivament els pobles menuts

El plenari també aprova les bases del Pla d'Ocupació per a contractar aturats

Diputació injecta 15 milions al Fons de Cooperació discriminant positivament els pobles menuts

El ple ordinari de la Diputació de Castelló ha donat llum verda amb els vots de PSPV-PSOE, PP i Compromís i l’abstenció de Ciutadans a la introducció dels criteris de discriminació positiva cap als xicotets municipis d’interior dissenyats per l’equip de govern per als 9 milions extra que sumarà en 2022 al Fons de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana. En aquest tram es donarà més importància als termes municipals i a l’existència de pedanies que al criteri poblacional.

És important recordar que a través d’aquest Fons els municipis de la província de Castelló es repartiran un total de 21 milions d’euros, que tenen el següent origen: 6 milions que aporta la Generalitat Valenciana, altres 6 que per llei ha de transferir la Diputació de Castelló replicant l’aportació autonòmica i 9 milions addicionals que per pròpia iniciativa afig la Diputació. Per tant, dels 21 milions d’euros que percebran els ajuntaments, 12 milions (6 de Generalitat i altres 6 que replica la institució provincial) es regiran pels criteris poblacionals que marca la llei autonòmica, mentre que els 9 milions d’euros que afegeix en 2022 la Diputació s’atindran als criteris de discriminació positiva elaborats pel seu equip de govern.

La Diputació entén que en 2021, en plena emergència sanitària, tenia sentit que el primer fora el criteri poblacional, perquè era necessari posar el focus en l’atenció a les persones, no obstant això, en 2022 la situació ha canviat i la discriminació positiva cap als xicotets municipis cobra tot el sentit seguint la línia estratègica de lluita contra la despoblació que inspira a l’actual equip de govern.

▸ Martí i el Fons de Cooperació
El president José Martí ha destacat que els 15 milions d’euros que la Diputació transferirà aquesta any als ajuntaments de la província a través del Fons de Cooperació (6 milions replicant l’aportació de la Generalitat i altres 9 milions per iniciativa pròpia) «són per a despeses corrents, de manera que els ajuntaments podran disposar lliurement d’un fons incondicionat que no implica tràmits administratius o burocràtics, de manera que en cada poble es pot destinar a allò que els seus responsables municipals consideren convenient per a aprofundir en una de les línies fonamentals de la nova Diputació progressista d’apostar per la majoria d’edat dels ajuntaments, que crec que és una conquesta fonamental».

A part de les millores introduïdes en el Fons per la Diputació, Martí també ha posat en valor que pel que respecta als 6 milions d’euros que aporta la Generalitat, enguany hi ha una novetat: cada municipi tindrà un mínim de 10.000 euros, enfront dels 3.000 euros de l’any anterior.

[/peufoto

▸ Ignasi Garcia i el Fons de Cooperació
Per part seua, el portaveu del Grup Compromís, Ignasi Garcia, ha assenyalat que «en el govern de la Diputació hem aplicat una sèrie de factors de correcció al Fons de Cooperació Municipal que oferim als municipis de la mà de la Generalitat Valenciana. Justament, multipliquem per tres els ingressos que arriben als municipis més xicotets i entenem la idiosincràsia particular de les comarques de Castelló, per a aconseguir un equilibri territorial».

▸ Ximo Huguet: PP i Vox contra el Fons
Durant la seua intervenció en el ple, el diputat de Concertació amb els municipis, Ximo Huguet, ha recordat que va ser l’equip de govern progressista que presideix José Martí el que va decidir en 2019 adherir-se al Fons, alguna cosa que no havia ocorregut en el passat. Per tant, amb els governs anteriors els ajuntaments de la província no rebien fons per aquesta via.
A més, s’ha referit al fet que tant el Partit Popular, a instàncies dels seus dirigents en la Comunitat Valenciana, com Vox, han portat el Fons de Cooperació Municipal al Tribunal Constitucional amb la intenció de derogar-lo.

▸ 30 milions d’euros
Es dona la circumstància que enfront dels 12,4 milions d’euros que la Diputació va repartir en 2019 entre els ajuntaments de la província a través del Pla 135, la xifra s’eleva en 2022 fins als 30 milions a través del Fons de Cooperació i del biennal Pla #CastellóAvança d’inversions.

▸ Pla d’Ocupació per a Ajuntaments
El ple també ha aprovat per unanimitat la concreció de les bases de la convocatòria per les quals es regiran les subvencions per al foment de l’ocupació als ajuntaments de la província per a l’execució d’obres o serveis d’interés general i social. Es tracta d’un programa dotat amb 1,2 milions d’euros.

Les bases aprovades estableixen que les persones beneficiàries han d’estar inscrites en LABORA en el moment de la contractació, i els seus contractes hauran d’iniciar-se en l’exercici 2022, amb posterioritat a l’aprovació de la concessió de la subvenció, finalitzant com a màxim el 30 de setembre d’aquest mateix exercici. Seran contractes per a l’execució d’obres i serveis d’interés general i social, serveis d’utilitat col·lectiva, serveis d’oci i culturals, o serveis personalitzats de caràcter quotidià.

La quantia de la subvenció mínima garantida és de 8.888,88 euros per ajuntament. Les persones interessades hauran de presentar les seues sol·licituds dins del termini de 30 dies naturals a comptar des del següent al de la publicació de la convocatòria en el Butlletí Oficial de la Província de Castelló.

▸ Sant Joan de Penyagolosa
D’altra banda, el ple de la Diputació ha aprovat un conveni de col·laboració amb el Bisbat de Sogorb-Castelló dotat amb 893.457,50 euros, que és la quantitat que invertirà la institució provincial en 2022 per a la rehabilitació del Santuari de Sant Joan de Penyagolosa. Amb aquests fons se sufragaran les obres que ja s’han iniciat per a donar al complex usos culturals, ecològics, etnològics, religiosos i turístics. És una aportació per a fer els treballs de tabiqueria i les instal·lacions de llum i aigua a l’interior dels diferents edificis, així com dotar-los d’uns nous, resistents i modernes teulades.

▸ Carrera professional
Durant la sessió plenària s’ha aprovat el dictamen del preacord relatiu a implantació de la carrera i promoció professional de la plantilla de la Diputació, que va ser rubricat el passat 4 d’abril pel president Martí i els representants sindicals.

▸ Impuls a les comunitats energètiques
Entre els acords adoptats pel ple figura una declaració institucional recolzada per tots els grups a instàncies de l’equip de govern per a l’impuls de les comunitats energètiques amb l’objectiu d’accelerar la consecució els objectius climàtics de la societat i catalitzar la participació ciutadana en el procés de transició ecològica.

En el text s’insta el Govern d’Espanya a l’aprovació d’una norma reguladora per a la incorporació de l’ordenament jurídic estatal a la Directiva (UE) 2019/944 del Parlament Europeu i del Consell de 5 de juny de 2019 sobre normes comunes per al mercat interior de l’electricitat. Se sol·licita a més que es permeta un repartiment dinàmic de l’autoconsum i exempcions temporals, totals o parcials dels càrrecs de l’energia consumits per persones que participen en comunitats d’energia i d’energies renovables, que serien equivalents, com a màxim, a la quota d’energia elèctrica autoconsumida procedent de les instal·lacions renovables integrades en la comunitat.

Sobre aquest assumpte, el diputat d’Energies Renovables, Ignasi García, ha manifestat que «des de la Diputació de Castelló impulsem les comunitats energètiques de forma ordenada i respectuoses amb el territori i aprovem aquesta declaració institucional per a instar el Govern a regular determinades circumstàncies que afavorisquen el desplegament de comunitats energètiques locals». Ha afegit que «apostem per comunitats energètiques en xarxa que asseguren el proveïment energètic en els municipis de les nostres comarques. És el moment d’impulsar amb contundència l’ús eficient i la generació descentralitzada de l’energia, amb zero emissions de CO₂».

Sessió plenària ordinària corresponent al mes d’Abril de 2022

▸ Reobertura del Centre d’Alzheimer
Durant la sessió s’ha aprovat per unanimitat una moció presentada pel Grup Ciutadans en la qual s’insta a la Generalitat Valenciana a desbloquejar l’obertura del Centre d’Alzheimer ‘La Pineda’ en una parcel·la de l’antic aquarterament Tetuan XIV. El text recorda que en 2017 l’Ajuntament de Castelló va adquirir per 6 milions d’euros els terrenys privats d’aqueix complex on va estar situat el servei per espai de dotze anys, en els quals a més es va invertir 1,3 milions d’euros en obres de rehabilitació i ampliació per a la seua reobertura, amb l’objectiu que 56 persones puguen rebre una atenció diürna especialitzada. La moció sol·licita que s’acceleren al màxim el projecte tècnic, l’autorització i l’obertura.

▸ Distincions provincials
El ple també ha aprovat la proposta de concessió de l’alta distinció de la província al CD Castelló, del mèrit de les arts a Pilar Dolz, de l’esport a Sebastián Mora, de la solidaritat a Creu Roja i del mèrit innovador a Dolores *Corella. Són guardons que s’entregaran el pròxim 14 de maig amb motiu de la celebració del Dia de la Província.

Directe