Ximo Puig dona resposta a les conseqüències de la guerra amb el “Pla Reactiva”

El president ha mantingut una reunió amb agents socials sobre mesures front la crisi energètica

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat aquest dissabte que la Generalitat està ultimant el Pla Reactiva, amb el qual es donarà resposta des del govern autonòmic, a la crisi econòmica i social generada per la invasió d’Ucraïna.

Així ho ha indicat després de mantenir una reunió sobre mesures de resposta a la crisi energètica amb el president de la CEV, Salvador Navarro, i amb els secretaris generals d’UGT-PV, Ismael Sáez, i de CCOO, Ana García.

A la reunió també han assistit el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler; el conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, i el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España.

Puig ha avançat que, entre les mesures, s’inclourà una rebaixa del 10% de les taxes, preus públics i cànons de competència autonòmica.

“El que la Generalitat i els agents socials hem posat sobre la taula és què podem fer per a baixar els preus”, ha assenyalat el president, que ha avançat que el Pla Reactiva tindrà quatre grans pilars: la lluita contra la inflació, les ajudes a empreses, autònoms i famílies, les mesures d’eficiència i estalvi energètic i accions per a accelerar la sobirania energètica.

El pla es finançarà amb fons propis de la Generalitat, i de FEDER, FSE i del Mecanisme de Recuperació i Resiliència de la Unió Europea.

El president ha assenyalat que la rebaixa del 10% de les taxes i preus públics de competència autonòmica afectarà un total de 70 epígrafs, entre l’Administració general i el sector públic, i serà una de les principals aportacions de la Generalitat en la lluita contra la inflació.

El president ha assenyalat que la setmana vinent, dins del marc del diàleg social, s’acabarà de perfilar tot el paquet de mesures que compondran el Pla Reactiva, i que serà la resposta valenciana a la crisi, una vegada conegut el marc establert per la Comissió Europea, amb la possibilitat d’aplicar ajudes públiques a les empreses i amb el reconeixement de l’excepció ibèrica en el mercat energètic, i amb la resposta del Govern amb el pla Espanya Respon, que suposarà una inversió global de 16.000 milions d’euros entre ajudes directes i financeres.

El president ha assenyalat que, al costat de les mesures ja adoptades pel Govern i les que formaran part del Pla Reactiva, cal continuar treballant per a aconseguir la sobirania energètica com a alternativa a una situació de descontrol dels preus.

En aquest sentit, Puig ha recordat que el Consell va aprovar aquest divendres un decret llei que simplifica els procediments administratius per a la tramitació de noves plantes d’energia renovable, que permetrà reduir en un any el temps dels tràmits. La norma també fixa que el terreny no urbanitzable comú que es podrà destinar a renovables en els municipis serà del 3% i es podrà augmentar atenent criteris que afavoreixin la transició energètica.

Roda de premsa després de la reunió sobre mesures de resposta a la crisi energètica

A més, la nova legislació agilita la normativa per a plantes de menys de 10 MW, que es tramitaran per via d’urgència, incorpora la possibilitat de declaració energètica-estratègica per a projectes singulars i permetrà als ajuntaments que els acullin rebre compensacions addicionals a les actuals.

El president també ha fet una crida a tots els sectors empresarials perquè, dins de les possibilitats, contribueixin al control dels preus evitant que la inflació segueixi la seva escalada.

Directe