Benassal o Benicarló han buscat no ser un poble”In/Sostenible”

Més de 1.800 persones de la província s'han educat al voltant del consum i la producció responsables

Un total de 6 municipis de la província de Castelló (Almenara, Benassal, Benicarló, Castelló de la Plana, Montanejos i Viver) han acollit durant 2021 les diferents activitats basades en l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 12 (ODS 12): Consum i Producció Responsables de la darrera edició del projecte “In/Sostenible”, desenvolupat pel Fons Valencià per la Solidaritat i cofinançat per la Diputació de Castelló, sent l’objectiu d’aquest territorialitzar l’ODS 12 i acostar-lo a la població per a fomentar modalitats de consum i producció sostenibles i sensibilitzar al voltant d’hàbits per a garantir un creixement sustentable.

“In/Sostenible” ha comptat amb un total de 4 activitats, a través de les quals s’han beneficiat 1.826 persones: exposició, activitats didàctiques, contacontes i jornada formativa. Pel que fa a l’exposició “Un camí cap a la sostenibilitat”, la qual apropa els 17 ODS de l’Agenda 2030 a la població, aprofundint amb l’ODS 12, s’han sensibilitzat 290 persones entre les diferents inauguracions i persones visitants.

Respecte a l’activitat didàctica “Soc conscient de quin consum faig”, dirigida a centres educatius, complementària a l’exposició i que té com a objectiu donar a conéixer els ODS, sensibilitzar sobre la situació del planeta i oferir alternatives per a realitzar una producció i consum més sostenibles, s’han sensibilitzat 1.353 alumnes dels municipis participants, i de fins a 13 centres educatius diferents. Per altra banda, les localitats també han acollit l’activitat lúdica, dirigida al públic familiar, “Anem a cercar un tresor” on, mitjançant un contacontes teatralitzat, s’han sensibilitzat i conscienciat a 137 persones sobre la necessitat i urgència de canviar els nostres hàbits i la forma de consum per a no acabar amb el planeta.

Així mateix, el projecte de sensibilització també ha comptat amb la jornada formativa “Construint el futur que volem: recursos educatius per al desenvolupament sostenible” a Castelló de la Plana, on la Directora de la Càtedra Nova Transició Verda, Aurora Pedro, va realitzar la ponència “La importància de l’Agenda 2030 en l’àmbit educatiu”. També es va portar a terme una taula d’experiències basada en bones pràctiques en matèria de sostenibilitat desenvolupades des de les administracions locals i centres educatius, on van participar Susana Sorlí, Tècnica de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Almassora; Virginia Gavaldà, Coordinadora de Sostenibilitat del CEIP Lope de Vega de Nules; Mónica Chanzá, Coordinadora de Sostenibilitat de l’IES Serra d’Irta d’Alcalà de Xivert; i José María Sanchís, Assessor del CEFIRE en l’àmbit CTEM. A la jornada van participar 46 persones de l’àmbit polític, tècnic i educatiu.

Per tal d’avaluar l’execució i la incidència del projecte, s’ha realitzat una reunió de treball entre Patricia Puerta, Vicepresidenta de la Diputació de Castelló i Diputada de Benestar Social; Álvaro Escorihuela, President del Fons Valencià per la Solidaritat i Regidor de Cooperació i Solidaritat de l’Ajuntament de Vila-real; i Esteve Ordiñana, Gerent del Fons Valencià.

Pel que fa a la valoració del projecte en la seua globalitat, Álvaro Escorihuela, ha recalcat “l’elevada incidència que el projecte ha tingut sobre la població dels municipis participants, educant a centenars de castellonencs i castellonenques al voltant de qüestions d’alta envergadura en el context actual i futur com els ODS i la sostenibilitat en el consum i la producció”. A més, Escorihuela ha destacat “la força que té el municipalisme castellonenc i la descentralització a l’hora de treballar pels objectius comuns propis de l’entitat”. Per la seua banda, Patricia Puerta, ha incidit “en la importància de col·laborar entre diferents administracions i entitats per fer més eficaços i eficients el desenvolupament de diferents projectes”, concretant que “amb “In/Sostenible” es continua en el camí cap a una territorialització i vertebració del consum i producció responsables, sent aquests uns pilars base del desenvolupament sostenible”.

El Fons Valencià
per la Solidaritat

El Fons Valencià és l’associació d’entitats locals de la Comunitat Valenciana que té com a objectius realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i d’educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any fan els seus socis (ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana). Actualment, el Fons compta amb 132 entitats locals valencianes sòcies (123 ajuntaments i 9 mancomunitats), de les quals 12 pertanyen a la província de Castelló (11 ajuntaments i 1 mancomunitat), i concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a l’Equador, Bolívia i El Salvador, així com en països en situacions d’emergència. Així mateix, realitza projectes de sensibilització cap a un desenvolupament humà, equitatiu, just i sostenible entre la població de les entitats locals sòcies del Fons, i a la ciutadania valenciana en general.

La relació entre els municipis del Sud i el Fons ve donada per la participació municipalista i descentralitzada en polítiques de cooperació per al desenvolupament social i econòmic, amb la col·laboració en projectes nascuts de les necessitats concretes i locals, i sol•licitats pels mateixos municipis o a través de contraparts, com ara les ONGD. La participació en els projectes de cooperació sempre té com a objectius, de totes les parts col·laboradores, el respecte cap a la cultura local i l’absorció mútua de coneixements i experiències.

Directe