Morella trasllada al ministeri el rebuig a la MAT de Forestalia

L’alcalde es reuneix amb el Ministeri perquè el procediment de l'empresa no té en compte ni municipis ni propietaris

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha participat avui en una reunió amb el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. En aquesta han estat també el diputat per Castelló i portaveu de transició ecològica, Germán Renau, i el senador, Artemi Rallo. Així, l’edil ha aprofitat per a traslladar la preocupació i postura de l’ajuntament sobre el replantejament que Forestalia ha presentat per a la línia de molt alta tensió (MAT) que connectarà els parcs eòlics de Terol amb la subestació del Fraiximeno al terme municipal de Morella.

El consistori morellà va conéixer recentment que l’empresa Forestalia havia presentat a finals de desembre de 2021 una modificació al projecte inicial, la qual suposa un canvi en la línia d’evacuació i provoca un major impacte en tota la zona de la subestació de Morella, de manera que augmenta la instal·lació de torres i les seues dimensions. A més, afecta en major grau a zones habitades, així com a elements patrimonials. Per part de l’empresa s’ha argumentat davant del ministeri, de qui depén la tramitació en transcórrer per dos comunitats autònomes, que esta modificació no produeix canvis substancials al projecte, ni un major impacte, però este nou projecte no ha sigut presentat ni en els ajuntaments per on transcorre ni tampoc a veïns i empreses que van al·legar a la proposta inicial. Des de l’ajuntament de Morella, com s’ha traslladat directament al ministeri en la reunió, “s’està totalment en contra tant del procés que sol·licita l’empresa com de la proposta en si mateix” ha dit l’alcalde de Morella.

Rhamsés ha destacat que “els canvis que planteja Forestalia en la línia són suficientment importants perquè es publiquen a informació pública i es puguen presentar les pertinents al·legacions sobre el nou traçat” i ha afegit que “hem traslladat la nostra postura al ministeri i que no aprove el nou plantejament sense els processos necessaris i d’informació a la població i persones afectades”. L’edil ha recordat que “l’empresa actua amb poca transparència i ens vam assabentar que la modificació ja estava al ministeri des de fa mesos sense haver informat als ajuntaments i propietaris que van presentar al·legacions del projecte inicial”. “Des de l’ajuntament de Morella defendrem els drets del nostre municipi i dels terrenys afectats” ha remarcat l’alcalde.

En este encontre i per part de l’alcalde, a la vegada, també s’ha traslladat l’aposta i suport del municipi per les energies renovables que “han de jugar un paper fonamental en la lluita contra el canvi climàtic, així com en millorar la situació energètica que tots vivim”. Ha insistit que el que vol i demana Morella és que “els projectes tinguen una mirada territorial, comptant amb la participació i informació necessària i que amb retorn tant social com econòmic a les poblacions que els sustentem”.

A més, en la reunió mantinguda amb el cap de gabinet de la vicepresidenta tercera del govern, han tractat altres temes referents a energia. Per part de l’alcalde es demana que en la subestació de Morella “s’hauria d’afavorir no sols la interconnexió amb les grans empreses i infraestructures sinó també amb les empreses distribuïdores del territori com és Electra del Maestrazgo o dels xicotets generadors. Això crearia més oportunitats i un desenvolupament més sostenible” igual que amb les comunitats energètiques locals “cal un canvi en les comunitats energètiques locals perquè es puguen fer amb major distància i tindre en compte els elements patrimonials o proteccions paisatgístiques com en el cas de Morella sinó en molts de llocs serà impossible desenvolupar-les”. Cal recordar que ara mateix la normativa per dur a terme este tipus de projectes limita una distància de 500 metres del punt de generació “i esta és massa xicoteta per salvar les zones amb impacte enfront del patrimoni” ha recalcat l’edil.

Reunió sobre
habitatge

A més de la reunió anterior, l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, també ha participat al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana amb les associacions de Los Pueblos Más Bonitos de España i esMontañas-Asociación Española de Municipios de Montaña en una reunió amb el director general de vivienda y suelo, Francisco Javier Martín, per a abordar la problemàtica que sofreixen els pobles de la falta de disponibilitat de vivenda tant per al lloguer com la compra de la primera residència. Per part de les entitats representants del món rural han traslladat, entre altres, la necessitat d’oferir ajudes i incentius adaptats als pobles menuts, agilitzar els processos d’expropiació de cases en runa o incentius per crear sol i vivenda pública des dels municipis.

Directe