Ximo Puig demana a Europa frenar els preus per no “posar en perill tota l’economia”

Anuncia una aposta per les renovables

Ximo Puig demana a Europa frenar els preus per no “posar en perill tota l’economia”

El president de la Generalitat, Ximo Puig ha valorat la unitat d’acció mostrada per les organitzacions socials i econòmiques valencianes per a dissenyar una proposta conjunta en resposta a la crisi energètica derivada de la invasió d’Ucraïna.

Així ho ha manifestat després de mantenir una reunió amb la secretària general de CCOO-PV, Ana García; el secretari general d’UGT-PV, Ismael Sáez, i el president de CEV, Salvador Navarro, en la qual s’ha acordat treballar conjuntament en el document que serà remès al Govern d’Espanya per a la seva inclusió en el Pla Nacional de Resposta a l’Impacte de la Guerra a Ucraïna.

En concret, Ximo Puig ha informat que les diferents entitats faran un treball intern de recopilació de mesures, tenint en compte específicament les necessitats dels sectors més afectats, i ha avançat que dilluns que ve es tornarà a reunir amb els agents socials i econòmics per a avaluar les propostes.

Així mateix, ha avançat la participació dels consellers d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, i d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Indústria i Comerç, Rafa Climent, en la Conferència Sectorial convocada a aquest efecte, per a traslladar la posició de la Comunitat Valenciana al pla nacional de resposta a la crisi.

Decret llei per a impulsar
la sobirania energètica

El president també ha recordat que el Consell aprovarà la setmana vinent el decret llei a través del qual es pretén impulsar mesures que contribueixin a disposar de la major sobirania energètica possible, ja que es tracta de “l’única manera de poder garantir a mitjà i llarg termini l’estabilització dels preus energètics i tenir capacitat de mantenir una indústria i una energia assequible per a les famílies”, ha assegurat.

En aquest sentit, ha reiterat el seu compromís de flexibilitzar la normativa, desburocratitzar i agilitar “al màxim” les iniciatives que apostin per les energies renovables, com la fotovoltaica o l’eòlica, o per altres fonts d’energia com l’hidrogen verd, i ha advocat per intensificar l’aplicació dels fons europeus en la recerca sobre aquest vector energètic.

El cap del Consell també ha assegurat que la Generalitat promourà mesures d’eficiència i d’estalvi energètic, i impulsarà mesures de suport a les comunitats locals energètiques, i al dimensionament de les plantes solars per a tenir la màxima capacitat de producció i distribució i donar resposta a l’emergència energètica.

Mesures
europees

Paral·lelament, ha reclamat l’adopció de mesures per part de la Unió Europea per a “parar l’escalada especulativa” de preus energètics que “posa en perill tota l’economia”, i que espera que s’adoptin en el si del Consell europeu que se celebrarà a la fi de març.

Finalment, ha lamentat el mal “enorme” que la pujada de preus està tenint també sobre la indústria i el conjunt de l’economia valenciana, i que també afecta a la mateixa Generalitat, que haurà d’assumir uns costos energètics majors dels quals estaven pressupostats, per exemple en transport públic o consum energètic en col·legis i hospitals, per citar alguns exemples.

Directe