Ximo Puig demana a Europa frenar els preus per no “posar en perill tota l’economia”
Anuncia una aposta per les renovables

El president de la Generalitat, Ximo Puig ha valorat la unitat d’acció mostrada per les organitzacions socials i econòmiques valencianes per a dissenyar una proposta conjunta en resposta a la crisi energètica derivada de la invasió d’Ucraïna.
Així ho ha manifestat després de mantenir una reunió amb la secretària general de CCOO-PV, Ana García; el secretari general d’UGT-PV, Ismael Sáez, i el president de CEV, Salvador Navarro, en la qual s’ha acordat treballar conjuntament en el document que serà remès al Govern d’Espanya per a la seva inclusió en el Pla Nacional de Resposta a l’Impacte de la Guerra a Ucraïna.
En concret, Ximo Puig ha informat que les diferents entitats faran un treball intern de recopilació de mesures, tenint en compte específicament les necessitats dels sectors més afectats, i ha avançat que dilluns que ve es tornarà a reunir amb els agents socials i econòmics per a avaluar les propostes.
Així mateix, ha avançat la participació dels consellers d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, i d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Indústria i Comerç, Rafa Climent, en la Conferència Sectorial convocada a aquest efecte, per a traslladar la posició de la Comunitat Valenciana al pla nacional de resposta a la crisi.
Decret llei per a impulsar
la sobirania energètica
El president també ha recordat que el Consell aprovarà la setmana vinent el decret llei a través del qual es pretén impulsar mesures que contribueixin a disposar de la major sobirania energètica possible, ja que es tracta de “l’única manera de poder garantir a mitjà i llarg termini l’estabilització dels preus energètics i tenir capacitat de mantenir una indústria i una energia assequible per a les famílies”, ha assegurat.
En aquest sentit, ha reiterat el seu compromís de flexibilitzar la normativa, desburocratitzar i agilitar “al màxim” les iniciatives que apostin per les energies renovables, com la fotovoltaica o l’eòlica, o per altres fonts d’energia com l’hidrogen verd, i ha advocat per intensificar l’aplicació dels fons europeus en la recerca sobre aquest vector energètic.
El cap del Consell també ha assegurat que la Generalitat promourà mesures d’eficiència i d’estalvi energètic, i impulsarà mesures de suport a les comunitats locals energètiques, i al dimensionament de les plantes solars per a tenir la màxima capacitat de producció i distribució i donar resposta a l’emergència energètica.
Mesures
europees
Paral·lelament, ha reclamat l’adopció de mesures per part de la Unió Europea per a “parar l’escalada especulativa” de preus energètics que “posa en perill tota l’economia”, i que espera que s’adoptin en el si del Consell europeu que se celebrarà a la fi de març.
Finalment, ha lamentat el mal “enorme” que la pujada de preus està tenint també sobre la indústria i el conjunt de l’economia valenciana, i que també afecta a la mateixa Generalitat, que haurà d’assumir uns costos energètics majors dels quals estaven pressupostats, per exemple en transport públic o consum energètic en col·legis i hospitals, per citar alguns exemples.