L’èxit del programa Itinerant capta l’interès d’Aragó com a model contra la despoblació

Segarra destaca el desig de col·laborar en la creació de “projectes singulars” a territoris limítrofs

S'han reunit a la Casa dels Caragols de Castelló

La directora general de l’Agenda Valenciana Antidespoblament (AVANT), Jeannette Segarra i el Comissionat per a la lluita contra la despoblació del Govern d’Aragó, Javier Allué han mantingut una reunió a la Casa dels Caragols de Castelló, en la qual s’han compartit programes i experiències d’èxit contra la despoblació que s’estan desenvolupant en totes dues comunitats.

Segarra ha assenyalat que el programa Itinerant desenvolupat per la Generalitat a través AVANT, per a dotar de professionals que ofereixin serveis essencials en els territoris en risc de despoblació, ha cridat especialment l’atenció del govern d’Aragó. En aquest sentit Allué ha manifestat el seu interès per ser capaços de “replicar” programes com aquest el que considera que és “l’esperit de col·laboració i de cooperació” que ha d’existir entre regions en la lluita contra la despoblació.

El programa Itinerant permet cobrir necessitats bàsiques a les comarques més despoblades, a través d’una xarxa de professionals itinerants que ofereixen serveis com a fisioteràpia, podologia, òptica o psicologia que no es troben en aquests municipis i que fins al moment requerien de llargs desplaçaments. Aquest projecte, que en 2021 va arribar a 71 municipis i que s’està estenent a tots els territoris en risc de despoblació de la Comunitat, permet així mateix generar activitat econòmica, fent costat als i les professionals autònomes i petites empreses de la zona.

Durant la reunió Segarra ha destacat la voluntat de la Generalitat Valenciana i del Govern d’Aragó de col·laborar en la creació de projectes singulars contra la despoblació. A més, es pretén buscar solucions compartides per a dotar de serveis essencials com a sanitat o educació en territoris limítrofs a totes dues comunitats que es troben en risc de despoblació.

Segarra ha assenyalat la importància de treballar de manera coordinada i tenir una visió global del problema per a lluitar contra el desequilibri i buscar la cohesió territorial i ha asseverat que “de la mateixa forma que li demanem als nostres alcaldes i alcaldesses que pensin en projectes que afectin més d’un municipi, hem de ser capaços d’aplicar-nos-el a nivell autonòmic explotant totes les vies, pensant en els fons europeus”.

En aquest sentit Segarra ha recordat la singularitat de la comarca del Racó d’Ademús que és la més alejanda de la Comunitat que bufona amb altres dues comunitats com són Aragó i Castella-la Manxa on “hem de buscar sinergies” i ha destacat la importància de projectes mancomunats com La Taula del Sènia, a les comarques del Baix Maestrat i Els Ports, que aglutina a poblacions de la Comunitat Valenciana, Catalunya i Aragó.

La trobada, al qual han assistit també els secretaris generals de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), Vicent Gil i la Federació Aragonesa de Municipis, Comarques i Províncies (FAMCP), Martín Nicolás, ha servit també per a exposar altres projectes que desenvolupa AVANT en col·laboració amb la FVMP com el Reviu o Comunitat Digital.

A més s’ha exposat la creació de fons de Cooperació per a la Lluita contra la Despoblació que s’ha incrementant fins als 4 milions d’euros en aquest 2022; el programa contra l’exclusió financera i la instal·lació per part de la Generalitat de 135 caixers automàtics, amb una inversió de 8 milions d’euros o l’elaboració de l’Avantprojecte de la Llei Integral contra la Despoblació.

Directe