“La necessària transició energètica no es pot fer destruint el territori”

Diputació demanarà a la Generalitat que les fotovoltaiques eviten afectar al territori

Santi Pérez, Ignasi Garcia i Virginia Martí, amb afectats pel projecte ‘Magda’

Els diputats de Desenvolupament Rural i Sostenibilitat, Santi Pérez i Ignasi Garcia, i la diputada de Turisme, Virginia Martí, s’han reunit hui amb representants de la Plataforma No MAGDA/MAT, que compta amb veïns i membres de l’agrupació d’empresaris del sector agroalimentari i turístic de la Plana de l’Arc, per a abordar la problemàtica referent al projecte d’establiment d’una macroplanta fotovoltaica denominada ‘Magda’ en aquesta zona de la província de Castelló.

Segons ha explicat el diputat de Desenvolupament Rural, Santi Pérez, els diputats s’han compromés a «a traslladar a la Generalitat la necessitat que es realitze una ordenació adequada d’aquesta mena d’infraestructures en el territori perquè generen la menor afecció possible, perquè encara que apostem per les energies renovables, creiem que cal fer-ho d’una manera ordenada i amb una bona planificació». «El que no pot ser», ha dit, «és que es tale un gran nombre d’arbres, originant un fort impacte sobre el mosaic agrari de la comarca».

És una opinió compartida pel diputat de Sostenibilitat, Ignasi Garcia, qui subratlla que «la necessària transició energètica no es pot fer a base de la destrucció del territori i d’expulsar a les pimes, empreses i treballadors que hi ha en el nostre món rural». Per això, «fa falta que les actuacions siguen respectuoses amb el territori i estiguen descentralitzades, en xarxa, i apostant per les comunitats energètiques i l’autoconsum, i no per grans produccions que només mantenen a un oligopoli que quan arriben els moments més durs de fred, pugen el preu de la llum a les nostres famílies».

Cal recordar que el ple de la Diputació de Castelló celebrat dimarts passat va aprovar una declaració institucional recolzada per tots els grups polítics rebutjant el projecte ‘Magda’ en el text del qual se sol·licitava al Govern d’Espanya la suspensió de la seua tramitació.

Directe