Els fons de cooperació tindrà discriminació positiva per als pobles menuts

Pobles que rebien de la Generalitat 4.000 euros en rebran ara més d'11.000

El president de la Diputació ha mostrat la seua «satisfacció» en comprovar que la Generalitat Valenciana ha atés els seus suggeriments perquè el Fons de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana introduïsca ja enguany factors de correcció i de discriminació positiva a favor dels pobles més xicotets i menys poblats. Així ha quedat de manifest en la reunió de la comissió de col·laboració i coordinació del Fons, que s’ha celebrat de manera telemàtica sota la presidència del director general d’Administració Local, Toni Such.

El president ha assenyalat que fins a 2021 la quantia mínima que percebia cada ajuntament procedent de la Generalitat Valenciana era de 3.000 euros i que en el present exercici passarà a ser de 10.000 euros, al que cal sumar que per a calcular el repartiment s’introdueixen factors correctors de ponderació poblacional que també beneficien als municipis més xicotets. D’aquesta manera, «pobles que fins ara rebien de la Generalitat al voltant de 4.000 euros veuran incrementada aqueixa xifra per fins més de 11.000 euros». Una quantia que, «en un primer moment, es veurà multiplicada per dos, ja que segons estableix la llei autonòmica reguladora d’aquest Fons, des de les diputacions hem de realitzar una aportació a cada municipi idèntica a la del Consell, de manera que un poble com Sacanyet rebrà 22.558 euros aportats al 50% per la Generalitat Valenciana i la Diputació de Castelló».

El diputat provincial d’Hisenda, Santiago Agustí, que també ha sigut present en la reunió, ha destacat que duplicar l’aportació de la Generalitat València originarà transferències als municipis per un muntant total de 6.063.841 euros, a les quals caldrà sumar 8.936.159 euros per a complir el compromís adquirit per l’equip de govern de la Diputació progressista de Castelló de destinar al Fons 15 milions d’euros en 2022.

Criteris propis
de la Diputació

Sobre aquest tema, ha destacat que «al repartiment d’aquests 8,9 milions d’euros addicionals s’aplicaran nous criteris de discriminació positiva per als xicotets pobles, específics de la Diputació de Castelló, que ja estan en estudi per a continuar fent passos en el nostre compromís d’estar al costat de tots els ajuntaments de la província, encara que amb una mirada especial cap a aquells que tenen menys població i menys recursos».

Directe