Vilafranca entregarà la Medalla de la Vila a Ignasi Llopis

Durant 32 anys ha sigut L’Home del Temps i ha recopilat dades forma totalment desinteressada

El pròxim dia 12 de febrer Vilafranca commemorarà el 783 aniversari de la seua Carta de Població. Com és costum des de 2014, any en què es va celebrar el 775 aniversari, l’Ajuntament de Vilafranca farà lliurament de la Medalla de la Vila. L’alcaldessa, Silvia Colom, ha anunciat que per acord de tots els grups polítics del consistori “enguany rebrà el guardó Ignasi Llopis”. Indicar que el nomenament serà ratificat per una comissió de cultura que es reunirà aquesta mateixa setmana.

Silvia Colom li ho ha comunicat a Llopis en nom de la corporació local. L’Home del Temps de Vilafranca ha acceptat el nomenament i ha mostrat el seu agraïment pel reconeixement. L’alcaldessa ha destacat que “Ignasi Llopis és, per a tots nosaltres, un exemple de vilafranquí entregat al seu poble amb tots els seus sentits. La seua labor abnegada i desinteressada ens ha permés conéixer des de fa més de 30 anys totes les dades meteorològiques que dia a dia defineixen el nostre clima de muntanya. A més les seues dades han possibilitat que el nom de Vilafranca siga una referència meteorològica en tota la Comunitat Valenciana i fins i tot Espanya. Tot això, gràcies a Ignasi Llopis”.

De manera constant i continuada, diàriament, durant 32 anys, Ignasi Llopis ha recollit cada dia les dades de l’estació meteorològica de Vilafranca, integrada dins de la xarxa d’Aemet. Recopilar dades, arxivar-les i transmetre-les a l’Agència Estatal de Meteorologia i publicar-les en el seu web des de 2001, en la fulla parroquial, a la casa de Francisco Molmeneu, en el bar Avinguda i el restaurant Els Arcs, transmetre’ls a Canal 9 o en la seua pàgina de Facebook.

Ignasi Llopis ha difós les dades meteorològiques a través de tots els canals possibles. La seua constant finestra cap al cel ha possibilitat que els veïns de Vilafranca hagen sabut el que ha plogut, el que ha nevat o a quina velocitat ha bufat el vent. A més, la seua meticulositat ha permés continuar conformant la història climàtica de la localitat, més de 100 anys després que s’iniciara la presa de registres. De fet, per a la història també quedarà l’acte que es va organitzar a Vilafranca en 2015 per a recordar el centenari de l’inici de les observacions meteorològiques. Quatre han sigut els observadors locals Alfredo Monfort, Julio Leche, Francisco Molmeneu i Ignasi Llopis. El 28 de març de 1987 Francisco Molmeneu li va traspassar a Ignasi Llopis els quaderns d’observacions. Amb l’arribada de Canal 9, Ignasi Llopis comunicava dues vegades al dia amb els meteoròlegs de la televisió autonòmica perquè Vilafranca sempre fora punta de llança informativa.

“Segurament Ignasi Llopis és de les persones que més ha fet perquè el nom de Vilafranca es conega molt més allà de nostre terme i molt més allà de les comarques de Castelló”, ha destacat l’alcaldessa. El seu web www.ajuntamentdevilafrana.es/i_llopis continua sent una hemeroteca activa de les dades que va anar recopilant. La Medalla de la Vila es va instituir per a reconéixer a aquella persona, persones o entitats que destacaren per la seua rellevància i bon fer per a Vilafranca. Ignasi Llopis forma part d’aqueix grup de veïns i veïnes que construeixen vida i memòria d’un poble.

Directe