Alcaldes de la província comparteixen experiències en matèria de memòria històrica

Entre altres, ha participat el de Vinaròs, Guillem Alsina

Alcaldes de la província comparteixen experiències en matèria de memòria històrica

En tot el territori espanyol hi ha identificades 2.500 fosses comunes que contenen 90.000 vides esbiaixades pel règim franquista. Amb aquestes xifres en la mà, la Diputació de Castelló ha acollit hui la trobada d’entitats membre de la Xarxa de Municipis per a la Posada en Valor de la Memòria Històrica de la FVMP, un fòrum adreçat a alcaldesses i alcaldes que ha servit per a compartir experiències i plantejar solucions a l’anomalia democràtica que suposa tindre, encara a dia de hui, tantes persones desaparegudes sota terra. Han participat l’alcaldessa de Castelló de la Plana, Amparo Marco, i els alcaldes de Vinaròs i Vistabella, Guillem Alsina i Jordi Alcón.

En un primer intercanvi d’impressions, en la que han participat representants del Govern d’Espanya i de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), s’ha posat sobre la taula la necessitat de reforçar les relacions interinstitucionals per a accelerar la recuperació i la reparació de les víctimes. En representació del Govern, Diego Blázquez ha afirmat: “cal que honrem els nostres avantpassats que tant van patir per defensar els nostres drets i llibertats”.

També s’ha reconegut el paper de les famílies dels represaliats per mantindre viu, inclús en les èpoques de major obscuritat, l’esperit noble de la causa.

En el seu torn de paraula, Amparo Marco ha reivindicat les polítiques públiques “que des dels governs del canvi venim implantant des de 2015 en els nostres pobles i ciutats”. Marco ha remarcat que ja són quatre les campanyes d’exhumacions que l’ajuntament castellonenc, en col·laboració amb la Diputació, ha posat en marxa per a retornar les restes dels represaliats franquistes a les seues famílies. L’alcaldessa ha recordat que en els anys de guerra van perdre la vida més de 900 persones afusellades al riu Sec, entre ells l’expresident de la Diputació, José Hernández

L’alcalde de Vinaròs, en la seua intervenció, ha explicat que per primera vegada s’ha actuat al cementeri municipal i més en concret en la fossa en què es troben els cossos de 65 persones republicanes. Alsina ha emocionat els assistents en recordar la història d’un jove vinarossenc de 20 anys, José Forner, que va ser assassinat per un dispar i que va ser enterrat pel sepulturer en un lloc apartat de la fossa perquè els familiars pogueren deixar un ram de flors on descansava. El primer edil ha animat els ajuntaments a seguir amb les polítiques de memòria democràtica. “És gratificant vore l’emoció dels familiars quan per fi poden donar una sepultura digna als seus avantpassats”.

Per la seua part, Jordi Alcón ha reivindicat que els pobles amb menys capacitat econòmica se’ls ajude per a desplegar polítiques de recuperació de la memòria democràtica. En el cas de Vistabella, Alcón ha explicat que està en marxa un programa de gravacions per a tindre documentació oral del que va passar dècades enrere de la veu de la gent major”.

Directe