Els Ports guanya 25 habitants, pujant fins als 6.984 censats

La comarca suma habitants per primera vegada des de l’inici de la crisi de 2008

La Pobla de Benifassà, la localitat que més creix, en una imatge d'arxiu

La comarca dels Ports, o més correctament expressat el partit judicial de Morella -ja que en aquest recompte s’inclou a Ares del Maestrat-, va guanyar durant tot l’any 2020 -el protagonitzat per la pandèmia del coronavirus- 25 habitants. Aquest fet és novedós i la primera vegada que passa des dels anys d’immigració per la construcció en 2007 i 2008. La tendència des d’aquell moment, tot i que ja ho havia estat també en el passat, va arribar a ser molt negativa amb la pèrdua constant d’habitants, que en alguna anualitat va superar els 100 de pèrdua.

L’any passat es baixava per primera vegada dels 7.000 veïns amb una pèrdua de 46 habitants que la pandèmia semblava hauria acabat de rematar amb nombroses pèrdues causades pel coronavirus de persones majors en quasi tots els pobles. Tot i això aquest fet que ha fet tornar al poble a persones joves des de diverses ciutats ha frenat, per ara, el despoblament. Aquest no obstant, pot ser tan sols un miratge ja que faria falta una tendència de molt anys per a que es poguera revertir aquest procés de despoblament que ja dura quasi un segle.

Aquestes xifres que avança l’Institut Nacional d’Estadística parlen dels habitants en 2020 ja que recordem que sempre van en un any d’endarreriment, i mostren que en eixa anualitat cinc dels 17 municipis compresos van continuar perdent població. Milloren les xifres respecte a 2019 quan eren 11 les poblacions que restaven. La part positiva és que dels 17 pobles, 12 sumen habitants.

La que més perd en aquesta ocasió, com sol ser quasi sempre, és Morella, qui continua sent la localitat més poblada dels Ports amb 2.406 habitants, 10 menys que l’any anterior. Mentre, Vilafranca ha aconseguit frenar la sangria dels últims anys amb quatre nous veïns i quedant-se en 2.201 habitants.

Forcall, amb 454 censats, porta dos anys de caigudes després d’altres on semblava que en sumava. Tot i això ha millorat ja que l’any 2019 en perdia 9 i enguany tan sols 2. En canvi Cinctorres és el segon any que suma habitants, dels pocs pobles que repeteix tendència sembla que aupats per la diferent e innovadora gestió del CRA Celumbres que augmenta en habitants. En suma quatre i arriba als 404 pobladors.

El quint poble més gran, i el més dispers de tots pel gran nombre de pobles amb que compta el municipi, és la Pobla de Benifassà que puja el que més fins a 14 habitants situant-se en 213 veïns. De la resta, cap compta amb més de 200 habitants i tant els sis i set pobles més grans es fan més menuts també enguany. Així, Portell es queda amb 181 perdent-ne 7 respecte a l’any anterior, i Ares del Maestrat amb 175 habitants, 9 menys que l’any anterior.

El següent respecte a nombre de pobladors és Castellfort que es queda amb 179, sense cap varietat, seguit de a prop de la Mata que en guanya 9 amb el seu baby boom fins a 169 veïns i Todolella que quan guanya quatre i puja fins als 145. Olocau del rei és el següent amb 117 habitants i amb tres menys que en 2019. Sorita també puja, cinc habitants més arribant als 116.

Les altres cinc localitats, tot i no arribar als 100 habitants tenen bons números en aquesta actualització de l’INE ja que pugen totes. Vallibona en suma cinc fins als 67 habitants, Herbers 9 més fins als 53, Villores augmenta 4 fins als 46 i Palanques en puja 2 fins als 36. Mentre, el municipi més menut del País Valencià, Castell de Cabres, es queda igual que estava després de sumar-ne 5 l’any passat, en 22.

Aquestes xifres deixen 2021 en unes xifres positives als Ports després de dècades de pèrdua poblacional tot i que no és cap garantia de futur sinó tan sols una fotografia momentània d’un moment puntual. Així, la pandèmia ha restat molts habitants però també ha fet tornar a alguns mentre continua un poc variada la tendència dels últims anys en els quals els pobles més menuts augmenten de població mentre en perden els més grans. Després de conèixer aquestes xifres també seria adient saber quants de tots aquests censats dormen al seu poble cada dia.

Directe