Diputació aprova sense cap vot en contra uns pressupostos històrics de 177,8 milions d’euros

Representen un increment de 9,5 milions d'euros i el 5,66% respecte a 2021

Diputació aprova sense cap vot en contra uns pressupostos històrics de 177,8 milions d’euros

El ple de la Diputació ha aprovat hui amb els vots a favor de l’equip de govern de PSPV-PSOE i Compromís, i sense cap vot en contra, els pressupostos de #MésImpulsCastelló per a 2022, que ascendeixen a 177.876.325,36 milions d’euros. Són 9,5 milions d’euros més que en 2021, xifra que percentualment representa un increment del 5,66%. En comparació amb els comptes públics de 2019, les últimes elaborades per l’anterior equip de govern, l’augment és de 34,6 milions d’euros i del 24%. Són xifres molt elevades, encara que no definitives, ja que es veuran incrementades amb la incorporació de romanents.

Es tracta d’uns pressupostos que en paraules del president Martí són «expansius i històrics, continuen apostant per la majoria d’edat i l’autonomia municipal, i dissenyats per a continuar avançant per la senda de la recuperació econòmica i social de la província ja iniciada en 2021, sense que ningú es quede arrere en l’eixida de la crisi originada per la Covid-19».

Són uns comptes públics que, segons ha detallat el diputat d’Hisenda, Santiago Agustí, s’estructuren entorn de quatre eixos bàsics: #MésMunicipalisme, #MésCiutadania, #MésCreiximent i #MésSostenibilitat.

#MésMunicipalisme és un programa dotat amb 25 milions d’euros amb el qual la Diputació reafirma la seua aposta pels municipis, afavorint el reequilibri territorial i impulsant el benestar de la ciutadania. Si l’objectiu de 2021 va ser reactivar la economia, el de 2022 serà impulsar la província des dels ajuntaments.

Forma part d’aquest eix #CastellóAvança, un gran pla biennal d’inversions de 30 milions d’euros que permetrà que els ajuntaments programen les seues inversions a dos anys vista, sense la pressió administrativa d’haver de culminar tot el procés en un únic exercici. És l’evolució de l’anterior Pla 135 d’Obres i Serveis i representa un esforç inversor de la Diputació sense precedents.

#MésCiutadania és el segon eix bàsic del pressupost, un programa dotat amb 60 milions d’euros per a defensar a la ciutadania, amb l’objectiu que les dones i homes puguen progressar i construir el seu projecte vital.

Es potencien l’àrea de Cultura i les polítiques socials i Igualtat. A Benestar Social es destinen 9,6 milions d’euros, quasi 10 milions al complex de Penyeta Roja i prop de 500.000 euros a igualtat.

A més, es quintuplica el pressupost de Joventut fins a situar-lo en 250.000 euros, i s’aposta per la seguretat destinant 11 milions d’euros al Consorci Provincial de Bombers.

D’altra banda, es destinen 4,6 milions d’euros per a la promoció de l’esport i mig milió d’euros a ajudes per als equips de l’esport base. A Memòria Històrica es consignen 130.000 euros.
#MésCreiximent compta amb una dotació de 18 milions d’euros per a impulsar l’economia provincial. 7 milions aniran a carreteres, 6 per a la recuperació del sector turístic i 3,5 milions seran per a emprenedoria, formació i polítiques europees.

Continuarà la promoció d’ús de productes ceràmics en entorns urbans i s’implementarà el Centre d’Innovació Territorial de Castelló per al disseny de projectes enfront de la despoblació.

A més, l’1 de gener de 2022 entrarà en vigor la reducció del 20% de l’Impost d’activitats Econòmiques (IAE) amb el qual la Diputació grava a les grans empreses.

#MésSostenibilitat és el quart eix bàsic, per al qual s’han previst 16,6 milions d’euros per a cuidar l’entorn impulsant la recollida selectiva de residus i l’eficiència hídrica i energètica. Destaquen la partida de 12 milions per a proveïment i sanejament d’aigua en tots els pobles, 3,2 millones para la gestió de residus i educació ambiental i 800.000 per a la lluita contra els mosquits.

Sessió plenària ordinària corresponent al mes de desembre 2021

Valoració
del president

José Martí ha mostrat la seua preocupació per l’augment dels contagis de coronavirus que s’ha produït en els últims dies, i ha recordat que si l’economia està en procés de recuperació, és gràcies a l’èxit del procés de vacunació.

Per aquesta raó, ha realitzat una crida a la població perquè es vacune, «perquè tot aquell que no ho haja fet, ho faça, per exemple, demà a la vesprada en la Pèrgola de Castelló, on es pot acudir sense cita prèvia». També ha demanat que les mares i pares reticents a la vacunació dels seus fills, opten per vacunar-los. En aquest sentit, ha recordat que «estan en joc la nostra salut, la nostra economia, el nostre benestar i la nostra recuperació emocional, perquè això està sent molt llarg i la gent està molt cansada».

El president ha explicat que els pressupostos de 2022 de #MésImpulsCastelló són la continuació del #ReactivemCastelló de 2021, que han contribuït a la recuperació que experimenta la província des de fa mesos, i que han suposat un esforç sense precedents en temps de la Covid per a estar al costat dels ajuntaments i dels sectors més castigats per la crisi.

José Martí ha recordat que els comptes públics del pròxim any van nàixer amb voluntat de consens el mes de setembre passat quan es va iniciar la ronda de reunions comarcals amb alcaldesses i alcaldes i posteriorment amb els grups polítics representats en la Diputació. Per això, ha agraït el tarannà negociador del Partit Popular i Ciutadans perquè amb la seua abstenció fan possible que el pressupost s’aprove sense cap vot en contra.

Sobre aquest tema, ha destacat la voluntat de l’equip de govern de construir «un pressupost de tots» perquè «encara que en una democràcia és l’equip de govern el que porta la iniciativa, la nostra intenció no és perpetrar el pressupost contra ningú, sinó obrir-lo a l’oposició perquè caminem tots junts en la mesura que siga possible».

Uns comptes públics per a beneficiar al conjunt de la població que viu en la costa i l’interior, «encara que posant el focus de manera especial en els xicotets pobles d’interior perquè són els que més necessiten el nostre suport».

Un suport que l’equip de govern té la intenció de continuar prestant amb l’objectiu d’ampliar la cartera de serveis en l’àmbit rural, i amb una aposta decidida per la transformació digital i la sostenibilitat. Són objectius en els quals l’equip de govern treballarà amb aquests pressupostos, amb els romanents que s’incorporaran a partir de març i amb els fons europeus de reconstrucció. En aquest sentit, en la línia del que preconitza la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, «continuarem batallant perquè la Diputació puga accedir als Next Generation EU perquè els xicotets pobles d’interior no queden a càrrec aquests recursos».

El portaveu de Compromís, Ignasi Garcia, ha posat l’èmfasi en el fet que «hem aprovat els pressupostos més ambiciosos de la història de Castelló» que, «sobretot, en les àrees que gestiona Compromís, van assentant les bases per a preparar aquesta institució per a la revolució sostenible, inevitable, que suposarà grans canvis en el nostre estil de vida, la nostra societat, la nostra economia i la manera en què hem de relacionar-nos amb el nostre entorn». Uns pressupostos que, «de nou, busquen la col·laboració amb altres institucions, com a garantia de ser més eficients en les nostres polítiques. Com deien en Sesame Street, només no puc amb els meus amics».

García també ha destacat que els pressupostos de 2022 porten per fi un Pla d’Obres i Serveis pluriennal, «com ens demanaven els municipis». Un compromís de 30 milions d’euros pels pròxims dos anys. «Un pla d’obres i serveis que amb aquest govern incorpora i premia als ajuntaments que desenvolupen projectes emmarcats en els Objectius de Desenvolupament Sostenible, incrementant fins a un 10% els recursos del Pla Castelló Avanza d’aquests municipis».

Directe