“Impuls Rural” facilita que 16 alumnes faiguen pràctiques a xicotets pobles d’interior

És una iniciativa de la Diputació i l'UJI

El president de la Diputació, José Martí, i el diputat provincial de Desenvolupament Rural i Acció contra la Despoblació, Santi Pérez, han visitat les localitats d’Almedíjar i Caudiel en l’Alt Palància, per a conéixer in situ els treballs que han desenvolupat en aquests ajuntaments els dos alumnes de la Universitat Jaume I (UJI) becats amb programa el Impuls Rural: Laura Lorenzo, estudiant de Publicitat i Relacions Públiques, a Almedíjar, i Erik Tamazlykar, estudiant de Dret, a Caudiel. Durant la visita a Almedíjar han estat acompanyats per l’alcalde, José Esteban Villanova, i a Caudiel pel primer edil, Antonio Martínez.

Es tracta d’una iniciativa dirigida a l’estudiantat gestionada per la universitat i per a la qual la Diputació ha consignat 41.000 euros en el present exercici. D’ella s’han beneficiant en aquesta primera fase sis alumnes als ajuntaments de Atzeneta, Almedíjar, Benlloch, Caudiel, la Jana i la Todolella, i 10 estudiants de magisteri que han desenvolupat el seu període formatiu en pràctiques en diferents col·legis agrupats de la província. La duració d’aquestes pràctiques ha sigut de dos mesos i mig, període durant el qual les persones que ha prestat servei als ajuntaments han rebut un fix de 750 euros fixos ampliables en 1.000 euros més per a despeses de desplaçaments i allotjament. En el cas dels alumnes de magisteri l’assignació mensual ha sigut de 300 euros per a desplaçament o allotjament.

▸ Acostar talent als pobles
El president Martí ha posat en valor aquesta iniciativa conjunta de la Diputació i l’UJI, afirmant que «és un programa en el qual tenim depositades moltes esperances», que busca «que les persones beneficiàries residisquen durant el temps de les seues pràctiques en els municipis en els quals laboren». Sobre aquest tema, ha incidit en què «es tracta d’una iniciativa molt positiva, que acosta talent als pobles ampliant les possibilitats d’ocupabilitat futura dels alumnes», que «en la Diputació tenim la intenció de continuar potenciant en els pròxims anys, ja que el repte demogràfic és una de les nostres línies estratègiques d’acció».

▸ Compromís amb el territori
La vicerectora de Cultura i Relacions Institucionals de l’UJI, Carmen Lázaro ha destacat «l’oportunitat que suposa per a l’estudiantat de l’UJI aquest programa impulsat pel vicerectorat d’Estudiantat i Compromís Social a través de l’Oficina d’Inserció Professional i Estades en Pràctiques, perquè els aporta l’experiència de treballar en zones on no és habitual realitzar les pràctiques». «Al mateix temps, el programa reflecteix el compromís de l’UJI amb el territori i les zones de l’interior de la província i a la seua cohesió», ha afegit.

▸ Experiència molt positiva
El treball dels alumnes becats ha sigut valorat de forma molt positiva pels alcaldes d’Almedíjar i Caudiel, encara que al primer edil de Almedíjar, José Esteban Vilanova, el període formatiu de Laura li ha semblat «molt curt», assenyalant que «ha sigut un plaer comptar amb una xica tal humil, bondadosa i treballadora».

▸ Pràctiques enriquidores
Finalment, l’alumna becada a Almedíjar, Laura Lorenzo, ha afirmat que «han sigut unes pràctiques enriquidores, dos mesos i mig plens d’emocions, un temps en el qual he conegut a molta gent, persones majors sobretot, en el qual he pogut actualitzar la pàgina web i les xarxes, per al que he hagut de bussejar per la història del municipi i buscar molta informació sobre el poble». Segons ha explicat, ho ha passat «molt bé» ací i espera «poder seguir ací o en un altre poble més xicotet actualitzant la pàgina web i les xarxes socials».

Impuls Rural és un programa concebut per a la realització de pràctiques curriculars i extracurriculars d’estudis oficials de grau o màster de l’UJI, en entitats locals situades en l’àmbit rural en municipis de menys de 3.000 habitants. Un dels requisits per a accedir a aquestes beques és que els beneficiaris no estiguen empadronats al poble en el qual es realitzen les pràctiques.

Del que es tracta és d’acostar i facilitar la síntesi entre demanda i oferta, per al que es necessiten aspirants amb el perfil sol·licitat pels ajuntaments o mancomunitats. És una opció per a l’impuls de les carreres professionals d’aquests alumnes des de l’àmbit rural d’interior mitjançant unes pràctiques remunerades dignament, que fan possible que els ajuntaments puguen beneficiar-se del talent juvenil que emana de la universitat.

Directe