La Llei contra la Despoblació fomentarà l’emprenedoria

Mitjançant la simplificació administrativa i una fiscalitat diferenciada

La directora general de l’Agenda Valenciana antidespoblament (Avant), de la Generalitat, Jeannette Segarra, ha assenyalat que “la futura Llei Integral contra la Despoblació fomentarà l’emprenedoria i la generació d’activitat econòmica en les localitats en risc de despoblació mitjançant la simplificació administrativa i una fiscalitat diferenciada”.

“La fiscalitat diferenciada, qüestió que ja s’aplicarà en la declaració de la renda dels veïns d’aquestes localitats en l’exercici de 2021, es concretarà també en una sèrie incentius al funcionament de les empreses que tinguin la seva seu en algun municipi en risc de despoblació”, ha aclarit.

Segarra ha fet aquestes declaracions durant el desenvolupament de la segona jornada sobre despoblació, celebrada al Baix Maestrat, entorn de ‘Ramaderia i Despoblació’ i en la qual s’ha posat de manifest la col·laboració entre els diferents agents que actuen en el territori per a impulsar l’economia.

En aquest sentit, la directora de Avant ha destacat que “la redacció, per part del Consell, d’aquesta llei és clau perquè estem treballant en la proposta de mesures concretes que ajudin el sector empresarial a instal·lar-se en aquestes localitats”.

Durant la jornada celebrada al Palau de Villores de Sant Mateu, s’ha posat en valor la capacitat de creació i resiliència del sector ramader, en èpoques difícils, com la pandèmia i s’ha reconegut a la ramaderia com una alternativa viable en zones amb risc demogràfic.

La trobada celebrada a l’entorn de la Càtedra Avant ha reunit diferents especialistes com Salvador Calvet i Elena Sanchís, de l’Institut de Ciència i Tecnologia Animal de la Universitat Politècnica de València, a més dels directors de la càtedra a la Universitat Jaume I i la Universitat Politècnica de València, Vicent Budi i José María García.

Els directors de la Càtedra han destacat la important col·laboració entre la universitat i l’administració com a ingredients bàsics de l’estratègia Avant de la Comunitat Valenciana.

Tecnologia i
diversificació empresarial

Els agents participants han apuntat algunes de les dificultats que travessa la ramaderia com l’aplicació de les normatives europees sobre residus ramaders i instal·lació de granges, unit a un mercat internacional que pressiona els preus a la baixa, i a una falta de reconeixement dels valors de qualitat i culturals de la pròpia ramaderia.

Al mateix temps, els especialistes en economia agrària i ciència animal de la UPV han plantejat que la tecnologia aporta solucions pràctiques per a complir amb els reptes de l’Estratègia de la Granja a la Mesa de la Unió Europea.

Per part seva, els experts d’organitzacions com a Plataforma Terra (Cajamar), la Va unir, IVIFA, Rumicas i les universitats han assenyalat que la col·laboració i l’intercanvi de coneixement permetran a la ramaderia de l’interior adquirir capacitats per a posar en valor els seus aspectes diferencials.

Pastors i ramaders de les comarques de l’interior de Castelló, han compartit la seva experiència i han apuntat que diferents models de producció, amb major participació de dones ramaderes, poden tenir futur, a través d’iniciatives emprenedores, amb l’acompanyament de l’Administració.

Tant l’alcaldessa de Sant Mateu, Ana Besalduch, com la directora general de Avant, Jeannette Segarra, han confirmat el compromís de l’administració local i autonòmica a buscar solucions per a fer viable la ramaderia, promovent sinergies positives amb altres sectors com la gastronomia o el turisme.

Així mateix des de Avant s’han compromès a organitzar trobades formatives amb els ADLS que es troben treballant en la zona per a assessorar els professionals de la ramaderia sobre les diferents línies de suport al comerç ja que segons Jeannette Segarra “molts dels casos d’èxit que hem conegut tenen a veure amb la diversificació de l’acció empresarial amb ramaders que assumeixen, a més de la producció, la pròpia comercialització dels seus productes”.

Directe