José Martí vol que els ajuntaments tinguen més autonomia

Ho demanarà al debat sobre l'estat de la província, que té lloc aquest dimarts

El darrer debat va tindre lloc el 28 d'octubre de 2020

El president de la Diputació, José Martí, mostrarà demà durant la seua intervenció en el debat sobre l’estat de la província la intenció de l’equip de govern de PSPV-PSOE i Compromís de continuar ampliant l’important grau d’autonomia municipal amb el qual ja compten els ajuntaments de les comarques de Castelló.

Serà en el transcurs de la sessió plenària que se celebrarà a partir de les onze del matí en el saló de recepcions de la Diputació de Castelló, en la qual hi haurà una intervenció inicial del president Martí. A continuació, prendran la paraula per espai de deu minuts els portaveus dels quatre grups representats en la institució, en ordre invers al nombre d’escons, de menor a major (Ciutadans, Compromís, Partit Popular i PSPV-PSOE). Finalitzada aquesta ronda, hi haurà un segon torn de portaveus de cinc minuts. Finalment, serà el mateix president l’encarregat de realitzar la intervenció final.

▸ Rebaixa de l’IAE
El debat sobre l’estat de la província serà el tercer punt de l’ordre del dia d’un ple extraordinari, en el qual prèviament es procedirà a l’aprovació del dictamen de l’expedient 10/2021 de modificació pressupostària mitjançant crèdits extraordinaris i el dictamen de modificació de l’ordenança fiscal n.º 4 reguladora del recàrrec provincial de l’Impost d’activitats Econòmiques (IAE) a les empreses de la província que tributen per més d’un milió d’euros. Amb aquest segon punt es donarà llum verda a la rebaixa d’un 20% del recàrrec que sobre aquest impost s’aplica a les empreses que tributen més d’un milió d’euros, que passarà del 31,5% actual al 25%. Segons les estimacions realitzades pels tècnics de l’àrea econòmica, la Diputació deixarà d’ingressar per aquest concepte al voltant de 1,1 milió d’euros anuals.

▸ Sis reunions amb 121 alcaldes
El ple sobre l’estat de la província es realitza una vegada celebrades les sis reunions comarcals amb alcaldesses i alcaldes de la província de Castelló prèvies a l’elaboració del projecte de pressupostos de la Diputació per a 2022, en les quals han estat representats un total de 121 ajuntaments de la província. La primera va ser el 21 de setembre a Borriana, a la qual es va convocar als edils de la Plana Baixa, i l’última dimecres passat 3 de novembre a Alcalà de Xivert, amb alcaldes del Baix Maestrat. Entre ambdues es van celebrar altres quatre: la de l’Alt Palància el 28 de setembre a Viver, la de l’Alcalatén-Alt Millars el 5 d’octubre a Argelita, la de la Plana Alta el 19 d’octubre a Sant Joan de Moró i la de l’Alt Maestrat-Els Ports el 28 d’octubre a Vilafranca.

▸ Millora de carreteres i camins
Han sigut trobades en els quals els alcaldes han agraït el suport mostrat per la Diputació en els moments més complicats de la pandèmia, amb especial esment als bombers del Consorci Provincial, i en els quals han formulat peticions relacionades amb la millora de carreteres i camins i la connectivitat per internet. També han sol·licitat accions enfront de la plaga del cotonet o la simplificació del procés administratiu de les diferents línies d’ajudes provincials, així com un major suport tècnic per part de la Diputació. Les alcaldesses i els alcaldes han mostrat a més la seua inquietud sobre l’accés als fons europeus de reconstrucció per part dels xicotets municipis d’interior.

La sessió permetrà que els partits representats en la institució puguen fer balanç de la gestió i les polítiques impulsades des de la Diputació al llarg de l’últim any, així com plantejar les línies a seguir d’ara en avant, una vegada iniciat el procés de recuperació econòmica després de l’èxit de la campanya de vacunació.

Directe