José Martí reivindica l’aprovació urgent de l’estatut de pobles d’interior

A més, vol que que se'ls aplique una discriminació fiscal i administrativa positiva

José Martí reivindica l’aprovació urgent de l’estatut de pobles d’interior

El president de la Diputació i alcalde de Suera, José Martí, considera imprescindible i urgent l’aprovació de l’estatut de municipis de pobles d’interior, que ha d’anar acompanyada d’una doble discriminació positiva per als xicotets pobles d’interior: fiscal i administrativa. Així ho ha manifestat en la inauguració de la jornada ‘Castelló enfront del repte demogràfic’ que se celebra hui a Suera, organitzada per la pròpia Diputació i la Fundació Valenciana d’Estudis Avançats.

Martí exigeix una discriminació positiva fiscal “perquè no pot pagar el mateix una persona que inverteix i emprén a l’interior, que qui ho fa en una gran ciutat, no pot pagar el mateix un bar de Suera que un establit en una gran àrea urbana”. A més, considera que s’han de contemplar beneficis per als qui vivint en un poble han de desplaçar-se per a treballar i fer front “a importants despeses en gasolina”.
També s’ha referit a la necessària discriminació positiva administrativa “per a uns pobles que, a més de recursos, manquen també de personal”.

▸ La nova ruralitat
No obstant això, el president Martí ha volgut enviar un missatge optimista a la ciutadania “perquè s’ha produït un canvi cultural, un canvi de mirada del rural, lligat a la qualitat de vida i el benestar, superant els clixés i estereotips negatius del passat”. En aquest context, ha recordat que “Plató defensava que educar és canviar la direcció de la mirada i, afortunadament, la mirada cap a la ruralitat està canviant per a bé”.

El morellà Xavi Querol ha estat un dels convidats a la jornada

▸ Comunitat
Altra de les idees forces llançada pel president és que “no som territori, som una comunitat que viu en el territori, i que vol cuidar i treballar en el territori”, alguna cosa que “ens interessa a tots, perquè el medi ambient concerte a tots, als qui viuen en el camp i a la ciutat”.

▸ Fundació d’Estudis Avançats
En la inauguració ha intervingut el director de la Fundació Valenciana d’Estudis Avançats i president executiu de la Fundació Premi Rei Jaume I, Javier Quesada, qui ha mostrat la intenció de l’entitat de “eixir més de la ciutat de València i organitzar actes fora per a mirar amb llums llargues, també en matèria demogràfica”.

En la seua opinió, en altres zones d’Europa el problema de la despoblació no és tan profund com a Espanya perquè els qui viuen als pobles disposen de serveis molt similars als existents a la ciutat.

▸ AVANT
Per part seua, la directora de l’Agenda Valenciana contra la Despoblació, AVANT, Jeannette Segarra, ha destacat que en les dues últimes dècades s’ha engrandit la bretxa entre l’interior i la costa “perquè tots sabem a on han anat les principals inversions”.

No obstant això, ha manifestat que les coses han canviat i ha anunciat la intenció del president de la Generalitat, Ximo Puig, d’aprovar una llei integral contra la despoblació.

Directe