La Diputació triplica les inversions al Baix Maestrat fins arribar a la xifra històrica de 9 milions

L’equip de govern tanca a Alcalà la ronda de contacte amb alcaldes per a preparar els pressupostos de 2022

La Diputació de Castelló ha triplicat des de 2019 les inversions a la comarca del Baix Maestrat en passar dels 2,8 milions d’euros transferits aleshores als prop dels 9 pressupostats aquest exercici, un 214 per cent més. Per al president de la institució, José Martí, són xifres «històriques» que evidencien «que el canvi de model que vam prometre en la nostra presa de possessió és ja una realitat». Ara més que mai, ha afegit, «els pobles i la seua gent són els principals protagonistes de l’acció de govern i això és nota en uns serveis públics més forts i de major qualitat».

Martí ha ha compartit aquestes xifres en el transcurs de la trobada amb les alcaldesses i alcaldes del Baix Maestrat que des de Presidència de la Diputació s’ha convocat per a escoltar i prendre nota de les necessitats municipals de cara a l’elaboració dels pressupostos provincials de 2022. En aquesta sessió, celebrada a Alcalà de Xivert, s’ha donat per conclòs el cicle de reunions amb representants municipals –iniciat el 21 de setembre a Borriana– amb la presència de 17 localitats.

El primer balanç és «molt positiu», en quant «hem estat capaços d’obrir noves vies de col·laboració i de diàleg amb els ajuntaments amb la finalitat de conéixer i satisfer les seues demandes». «Amb tot el que hem anat recopilant aquests últimes mesos aconseguirem una radiografia fidedigna de les necessitats comuns i específiques del territori, amb el que establirem les directrius dels pròxims pressupostos de la Diputació de Castelló».

El creixement de les inversions al Baix Maestrat, una àrea caracteritzada per l’alta densitat de població a la costa i el poc pes demogràfic a les zones d’interior, ha anat íntimament lligat a l’enfortiment dels serveis públics, «més necessaris que mai en els temps que corren».

El president de la Diputació s’ha referit als avanços que ha experimentat la comarca en els dos últims anys de govern progressista a les Aules «gràcies a l’activació dels plan d’ocupació; l’actualització de la xarxa de carreteres, fent més fàcil i segura la connexió costa-muntanya; el reforçament dels serveis socials, amb nous punts d’atenció a gent major i de conciliació, o l’arribada extraordinària de recursos extra per a combatre la Covid-19». «En els millors i en els pitjors moments la Diputació està on ha d’estar, al costat dels pobles garantint que tot funcione com cal i que tota la ciutadania tinga accés als mateixos serveis visca on visca».

De cara a l’últim any i mig de la legislatura, José Martí s’ha fixat com a objectiu consolidar l’arribada de majors recursos a les arques públiques i continuar aprofundint en l’aplicació a l’estructura de treball de la corporació del model de concertació, fent les ajudes cada vegada menys finalistes i més incondicionades. Martí ha explicat que la intenció de la Diputació és concentrar tots els recursos en un o dos fons perquè siguen les localitats, dins de la seua autonomia, les que decidisquen on invertir-los. «Els temps en què la Diputació escollia on es destinaven els diners de totes i tots s’ha acabat».

La reunió amb alcaldes i alcaldesses del Baix Maestrat ha començat amb la benvinguda de l’alcalde amfitrió, Francisco Juan Mars, d’Alcalà de Xivert, qui ha compartit la seua satisfacció per l’elecció de la localitat com a seu de la reunió comarcal.

Pel que fa a les reivindicacions municipals, aquestes s’han dirigit en especial a la necessitat d’ampliar els fons incondicionats per a poder planificar des de cada ajuntament noves inversions i polítiques que milloren la vida de la gent. Han sol·licitat també ajudes per a poder fer front a les subvencions europees que no cobrisquen el 100 per cent del cost del projecte, ja que els municipis amb menys capacitat econòmica haurien de renunciar a elles per manca de fons. La millora de les carreteres cap a la part alta de la comarca i els camins rurals han sigut d’igual manera protagonistes. D’altra banda, els representants locals han aprofitat l’ocasió per a posar en valor la resposta de la Diputació davant la crisi pandèmica, la qual ha comportat l’arribada de milions d’euros en ajudes per a la reactivació i de material per a fer front a les seqüeles de la Covid-19. També han agraït el suport logístic de la institució davant situacions difícils com els temporals de fortes pluges.

En representació de l’equip de govern han estat presents, a banda del president, els diputats Ruth Sanz, Santi Pérez i Ignasi Garcia. Per part del Partit Popular ho ha fet Susana Marqués i de Ciutadans, Cristina Fernández.

A la cita del Baix Maestrat han assistit les alcaldesses i alcaldes d’Alcalà de Xivert-Alcossebre, Benicarló, Càlig, Canet lo Roig, Cervera del Maestrat, la Jana, Peníscola, Rossell, la Salzadella, Sant Rafael del Riu, Sant Jordi, Sant Mateu, Santa Magdalena de Polpís, Traiguera, Vinaròs i Xert.

Directe