Diputació injecta 8,2 milions d’euros als Ports i Alt Maestrat

En una reunió a Vilafranca els alcaldes demanen també cobertura, carreteres o agilitzar les subvencions

Diputació injecta 8,2 milions d’euros als Ports i Alt Maestrat

El president de la Diputació, José Martí, ha subratllat aquest dimecres a Vilafranca l’esforç de la institució provincial per continuar reforçant aquest 2021 el suport als ajuntaments de la província, suport econòmic “més necessari que mai pels efectes negatius que ha provocat l’actual pandèmia de la Covid-19”.

Martí, en aquest sentit, ha destacat que la transferència de fons als ajuntaments i les entitats dels municipis de les comarques de l’Alt Maestrat i Els Ports ha augmentat en 5 milions és en només dos anys, passant dels 3,2 milions en 2019 a més de 8,2 milions en 2021, això sense tindre comptabilitzat encara fons com el de municipis turístics o el de despoblació. Les dades, segons José Martí, reflecteixen “el nostre absolut compromís per estar al costat dels alcaldes i alcaldesses i, en definitiva, dels veïns i veïnes, perquè les administracions locals disposen dels fons adequats per a revertir en el benestar ciutadà”.

El president de la Diputació, a la Casa de la Música de Vilafranca, ha deixat palesa “la importància d’aquestes trobades amb els alcaldes i les alcaldesses, “perquè continuem creient que és fonamental escoltar les necessitats del municipalisme de la província”, alguna cosa que “ha demostrat l’actual equip de govern des del minut zero, perquè el diàleg és des de l’inici la nostra principal eina de treball”.

Ja en l’equador de la legislatura, José Martí ha explicat davant els representants municipals que “el nostre repte és continuar aprofundint en l’equilibri interterritorial en l’exercici de les competències municipals” i, de forma paral·lela, cooperar, acordar i concertar des de les necessitats reals, alguna cosa que crec que hem demostrat en aquests dos anys”.

José Martí és el president de la Diputació de Castelló

De cara a la segona part del mandat, el president de la Diputació creu necessari “anar un pas més enllà perquè les ajudes als ajuntaments siguen cada vegada menys finalistes i més incondicionades i les alcaldesses i alcaldes puguen actuar des de la seua majoria d’edat i coneixement de la realitat del seu municipi”. I s’ha mostrat partidari que els ajuntaments puguen programar a mitjà i llarg termini, “sense que es vegen pressionats i limitats per l’obligació de gestionar els recursos dins d’un únic exercici pressupostari”.

A més, considera necessari augmentar la carta de serveis d’assistència i establir xarxes de col·laboració intermunicipals “per a millorar la gestió i dels serveis i recursos públics”.

Els alcaldes demanen cobertura,
carreteres i agilitzar subvencions

L’alcaldessa amfitriona, Silvia Colom, ha destacat la “importància d’una reunió que esperem que siga productiva per a la comarca” i ha agraït el “constant suport de la Diputació per la major arribada de recursos”. Pel que respecta a les preocupacions de les alcaldesses i alcaldes presents en aquesta cinquena trobada, la major part ha traslladat la necessitat de continuar millorant en la cobertura de mòbil, en el manteniment de camins rurals que s’utilitzen com a carreteres i en una revisió de la gestió dels residus, que consideren que hauria de revisar-se perquè no arriba a donar el servei que correspon a veïns i empreses.

Un altre dels aspectes més demandats pels representants municipals és agilitar les subvencions que arriben des de la Diputació, per les dificultats que tenen al final per a justificar-les, aspecte que va lligat a la falta de personal als ajuntaments, que requereix de més suport tècnic per part de la institució provincial. Així mateix, també s’ha volgut ressaltar l’augment de fons econòmics que han arribat enguany als municipis i la importància que es done autonomia als ajuntaments per a decidir el seu destí.

18 ajuntaments
representats

A la reunió de l’Alt Maestrat i Els Ports han acudit representants municipals d’Albocàsser, Ares del Maestrat, Benassal, Castellfort, Culla, Forcall, Herbers, La Mata de Morella, Morella, Olocau del Rei, Palanques, Portell de Morella, Todolella, Torre d’en Besora, Vallibona, Villafranca, Villores i Sorita, excusant la seua presència els de Castell de Cabres, Catí, Cinctorres, Vilar de Canes, La Pobla de Benifassà i Tírig.

L’equip de govern ha estat representat pels diputats provincials del PSPV-PSOE Xaro Miralles, Santi Pérez i Ruth Sanz, així com per Pau Ferrando per Compromís. També han sigut presents els diputats del Partit Popular, Andrés Martínez i M.ª Ángeles Pallarés i el diputat de Ciutadans Domingo Vicent.

Directe