Els fons europeus com a oportunitat per al desenvolupament turístic de l’interior

Així ho defensa el president de la Diputació José Martí

El president Martí, a Vilafamés

El president de la Diputació, José Martí, ha reivindicat a Vilafamés la necessitat de regular per llei el finançament dels espais turístics a fi que els municipis d’interior “puguen obtindre el millor rendiment possible al patrimoni natural i cultural amb el qual compten”. Així ho ha explicat en el transcurs de la jornada sobre dinamització i governança turística que s’ha celebrat en la localitat, en la qual han participat representants de la Diputació, Turisme Comunitat Valenciana (TCV) amb el secretari autonòmic Francesc Colomer al capdavant, i els huit plans de dinamització existents a la província de Castelló. També estava l’alcalde amfitrió, Abel Ibáñez. No obstant això, Martí ha assenyalat que en absència d’aquesta regulació, els fons de reconstrucció “suposen una oportunitat que hauríem de poder aprofitar”.

Precisament, la jornada de treball celebrada a Vilafamés tenia per objecte realitzar una reflexió conjunta per part de la Diputació, TCV i les entitats supramunicipals que gestionen els plans de dinamització de cara a trobar la manera que la província de Castelló reba la major quantitat possible dels fons europeus assignats a Espanya per a turisme.

Durant la seua intervenció, Martí ha destacat la importància dels vuit plans de dinamització i governança competitiva que es mantenen actius les comarques de Castelló, que constitueixen un excel·lent instrument de cohesió territorial per a afrontar el repte demogràfic i implementar polítiques que ajuden a posar fre i corregir el problema de la despoblació. Una línia estratègica que tindrà continuïtat en els pròxims anys “en estar ja prevista el finançament necessari fins a 2023”.

Es refereix el president als plans dels Ports, Alt Maestrat, Espadán-Millars i Alt Palància que van arrancar en 2016; el de Penyagolosa, que data de 2017 però va entrar en funcionament en 2019; i els tres iniciats en 2020: Baix Maestrat, Plana de l’Arc i Plana Baixa-Sud de Castelló. Tots ells van suposar en 2020 una inversió de 510.000 euros, que en el present exercici s’ha elevat fins als 660.00 euros.

Martí considera que “la consolidació d’aquests plans és important perquè ajudarà a implementar en el territori nous projectes a mig i llarg termini, amb la intenció de generar en el territori activitat econòmica i llocs de treball”.

Estratègia
provincial

Per part seua, la diputada provincial de Turisme, Virginia Martí, ha recordat que “cal teixir estratègies de vertebració territorial que transcendisquen l’àmbit local per a permeabilitzar l’impacte econòmic del turisme en tot el territori”.

Directe