Vinaròs aprova la bonificació del 50% de la taxa de residus

També es faran rebaixes per a la instal•lació de plaques fotovoltaiques

Una imatge d'arxiu d'un ple a Vinaròs

L’Ajuntament de Vinaròs va aprovar ahir durant el ple ordinari noves rebaixes de les càrregues fiscals incloses dintre del Pla €CO per ajudar a la ciutadania, autònoms i empreses a fer front a la crisi econòmica generada per la pandèmia. Aquest matí la regidora d’Hisenda, Maria Cano, amb el regidor de Transició Ecològica, Hugo Romero, han detallat les mesures adoptades. Segons ha explicat Cano l’objectiu del Pla €CO “és assolir una economia competitiva i sostenible per incentivar la creació de noves empreses i impulsar Vinaròs com pol d’inversió comarcal, al mateix temps que es rebaixa la pressió fiscal als veïns i es facilita el pas cap a les energies renovables.” Aquestes rebaixes són les següents.


▸ Bonificació del 50% de la taxa d’escombraries

En aquest cas, es tracta d’una bonificació al 50% de la taxa d’escombraries, fet que suposarà per a l’Ajuntament deixar de percebre 380.000€. Cano comentava que aquesta mesura també entrarà en vigor a partir de l’1 de gener del 2022 i suposarà un significatiu estalvi per a les llars que passaran de pagar un rebut de 34,20€ als 17,10€, mentre que establiments com una cafeteria o bar passaran dels 120 a 60,78€.


▸ Bonificació de l’IBI per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques

Aquesta mesura és la bonificació de l’Impost dels Béns Immobles (IBI) per als edificis que volen instal·lar plaques fotovoltaiques. La regidora Cano ha assenyalat que es tracta d’una reducció que s’ha treballat conjuntament amb la Regidoria de Transició Ecològica, encapçalada per Hugo Romero. Segons ha detallat el mateix regidor “la bonificació serà del 50% del IBI durant els 5 primers anys des de la instal·lació i fins a un màxim de 400€ de bonificació”. D’altra banda, afegia que les instal·lacions que podran ser beneficiaries hauran de ser d’un mínim de 1,5 KW, i de 3m2 de superfície.

La bonificació s’ha de sol·licitar a l’ajuntament abans de l’1 de març de l’exercici del qual ha de sorgir efecte. Cal destacar que a aquesta mesura s’afegeix la bonificació del 75% de l’impost de circulació per vehicles híbrids o elèctrics que s’ha aprovat durant aquesta legislatura.

Cano assenyalava que la rebaixa es farà efectiva a partir de l’1 de gener del 2022, segons comentava “l’objectiu és facilitar als veïns el canvi cap a un nou model econòmic més verd i sostenible, al mateix temps que també s’ajuda a impulsar les empreses del sector”.


▸ Mesures aplicades

Per acabar, la regidora Cano destacava que aquestes dues rebaixes fiscals s’afegiran a les ja aprovades, la reducció del 50% de l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO), l’eliminació de la taxa per a l’expedició de llicència i la bonificació de la taxa de llicència d’activitat econòmica. Unes mesures que segons insistia Cano pretenen impulsar la creació de noves empreses a la localitat, així com dinamitzar l’activitat econòmica.

Directe