El ple de Diputació rebutja una moció del PP contra els indults als independentistes

Jose Martí defensa la qualitat assistencial de l'Hospital Provincial i advoca pel diàleg per a continuar millorant la gestió sanitària

S'ha incorporat per primera vegada la llengua de signes

El president de la Diputació, José Martí, ha mostrat la seua total disposició a dialogar amb l’oposició i els sindicats sobre l’Hospital Provincial, del qual ha fet una encesa defensa per a negar les afirmacions que es realitzen des del Grup Popular que la Generalitat Valenciana tindria la intenció de desmantellar el centre, alguna cosa que segons ha dit, “no és certa”.

En similars termes s’ha pronunciat la diputada provincial responsable de l’Hospital Provincial, Xaro Miralles, en posar en valor la gestió de l’actual Consorci Hospitalari de Castelló, que ha servit per a salvar l’hospital en el qual el Partit Popular va deixar amb un important forat econòmic en 2015 després d’anys de mala gestió i escasses inversions. “La realitat, senyores i senyors del PP”, ha dit, “és que la Generalitat de Ximo Puig ha salvat l’hospital”. En aquest sentit, ha posat en valor que aquest centre hospitalari ha aconseguit en 2021 un pressupost rècord de 100 milions d’euros, el més elevat de la història, que contrasta amb els 86,7 milions d’euros de 2015, últim any de gestió popular en la Conselleria de Sanitat. També ha destacat les inversions contemplades per al present exercici, que ascendeixen a 4,7 milions d’euros, enfront de la xifra de 1,3 milions d’euros de 2015. Segons ha explicat, “des que es va produir el canvi polític en la Generalitat Valenciana s’ha invertit en aquest centre un total de 28,9 milions d’euros”.

La diputada també ha explicat que l’Hospital Provincial està molt ben valorat per la ciutadania, i la prova és que en 2019 un total de 1.400 persones van sol·licitar un canvi d’especialista per a poder ser tractat per professionals del Consorci Hospitalari”.

Miralles ha denunciat finalment que els representants del Partit Popular reivindiquen en el ple de la Diputació el que no recolzen en el Consell del Consorci, ja que el passat 31 de maig els representants d’aquest partit i de Ciutadans no van aprovar el pressupost. Sobre aquesta votació, el president Martí ha aclarit que “si l’altre dia el PP i Ciutadans van poder manifestar-se i votar en contra va ser per la implicació de la consellera i d’aquest president, cosa que abans no ocorria”.

Sobre aquest assumpte, el portaveu de Compromís, Ignasi Garcia, ha demanat als populars que “escolten” el personal sanitari i que “deixen de fer un ús partidista de l’Hospital Provincial”. En aqueix sentit, ha demanat una “taula de diàleg amb representació de la Conselleria de Sanitat, del personal del Provincial i de la Diputació per a assegurar la inclusió en positiu de les demandes de treballadores i treballadors en els nous estatuts”.

Moció contra
els indults

Altre dels punts de l’ordre del dia que ha generat fort debat ha sigut la moció presentada pel Grup Popular contra de la concessió d’indults als líders independentistes catalans, que ha sigut rebutjada pel vot negatiu de l’equip de govern format per PSPV-PSOE i Compromís.

El portaveu del Grup Socialista, Santi Perez, ha lamentat que “la dreta espanyola entropesse dues vegades en el mateix assumpte, el de Catalunya”, assenyalant que és una comunitat autònoma que “necessita una resposta política, de diàleg, d’asseure el govern legítim de Catalunya i el govern legítim d’Espanya”. Ha incidit en el fet que el PP “no accepta allò que diu la Constitució, que la voluntat resideix al poble espanyol, del qual emanen els poders de l’Estat”. Per això, ha reflexionat en públic sobre si un partit de govern com el PP pot afrontar la solució a un problema com el de Catalunya sent irrellevant en aqueix territori, i ha arribat a la conclusió que “la resposta és un NO rotund”.

Per part seua, el portaveu de Compromís, Ignasi Garcia, ha assenyalat que “el conflicte España-Catalunya és polític i només es pot solucionar amb democràcia, democràcia i més democràcia, i no amb teatres judicials i electoralistes». “El que necessiten Catalunya, Espanya i especialment la província de Castelló és estabilitat i que es cuiden les relacions humanes i econòmiques que enforteixen els pobles de l’Arc Mediterrani”.

Sessió plenària ordinària corresponent al mes de Juny de 2021

Durant el ple s’ha procedit a l’aprovació definitiva del Pla 135 de Cooperació d’Obres i Serveis per al present exercici de 2021, que ascendeix a 12.406.228,98 euros. D’aquesta quantitat, 8.366.352,44 euros són inversions en obres i 4.039.876,54 euros serà destinats pels ajuntaments a despesa corrent.

El ple també ha aprovat una moció de PSPV-PSOE i Compromís, amb el suport de Ciutadans, sobre la situació del poblat de Torre la Sal, en la qual s’insta la Direcció General de Costas a paralitzar l’expedient de recuperació del domini públic costaner de 99 habitatges i terrenys. El text apel·la a la creació d’una taula de diàleg a tres bandes entre Costas, Ajuntament de Cabanes i veïns afectats, que aborde aquesta situació i consolide els habitatges. Sobre aquest tema, la diputada provincial de Turisme i alcaldessa de Cabanes, Virgínia Martí, ha lamentat que no haja sigut possible aprovar una declaració institucional de tots els grups, inclòs el Partit Popular, tal com va succeir a l’Ajuntament de Cabanes, i ha agraït la sensibilitat del president de la Diputació, José Martí, que recentment va visitar el poblat per a mostrar el seu suport a les famílies afectades, el mateix que ha fet el president de la Generalitat, Ximo Puig.

Per part seua, el diputat de Compromís, Pau Ferrando, ha dit que la formació valencianista se suma a “la lluita veïnal i a la seua reclamació, més que justa”, i que “des de la Diputació vetlarem per paralitzar l’expedient, que pretén recuperar per al domini públic el nucli costaner”. Ha afegit que “protegermos el poblat de Torre la Sal, una mostra de la nostra relació tradicional amb la costa Mediterrani abans que fóra depredada per l’especulació immobiliària” .

Un altre dels acords del ple ha sigut l’aprovació d’una moció conjunta de PSPV-PSOE i Compromís de suport a la reivindicació de l’associació Alcer Castalia per a la creació d’una unitat de trasplantament renal a Castelló

En l’apartat de declaracions institucionals s’ha aprovat una condemna enèrgica de qualsevol mena de discriminació contra les persones LGTBI i els seus drets fonamentals, inclosa tota incitació a l’odi.
També s’ha aprovat una altra declaració institucional per la qual la Diputació de Castelló s’adhereix a la reclamació de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana al Ministeri de Cultura sobre l’origen de les bandes valencianes, sol·licitant una rectificació aclaradora respecte al que es recull el Reial decret 229/2021 de 30 de març.

En el transcurs del ple s’ha acceptat per unanimitat la renúncia com a diputat provincial del Grup Popular, Antonio José Cases Mollar.

Per primera vegada en la història, la retransmissió del ple per internet i xarxes ha incorporat la interpretació simultània en llengua de signes.

Directe