El Dia de la Província mostra la “gratitud” cap als sanitaris durant la pandèmia

El president de la Diptutació José Martí ha demanat “disculpes” per si les mesures “no han arribat a tots”

El Dia de la Província mostra la “gratitud” cap als sanitaris durant la pandèmia

“Gratitud immensa” a tot el col·lectiu vinculat a la sanitat, que ha sigut sens dubte un exemple en aquest llarg any de pandèmia que està vivint l’actual generació. Són algunes de les reflexions que ha exposat el president de la Diputació de Castelló, José Martí, en la sisena edició del Dia de la Província, acte celebrat aquest migdia en el Paranimf de la Universitat Jaume I i que ha servit per a atorgar l’Alta Distinció d’enguany als sanitaris, “que heu donat el millor per a salvar vides i per a aconseguir una cosa tan enorme com humanitzar la sanitat pública, perquè vosaltres i vosaltres heu agafat de la mà les malaltes i els malalts del Covid-19 quan cap familiar o amic podia anar a veure’ls”, ha destacat en el seu discurs José Martí.

El president de la Diputació, en el discurs que ha tancat l’acte institucional, ha volgut posar en valor a més el procés de vacunació que es desenvolupa en l’actualitat, “perquè la vacuna és la nostra esperança i el nostre futur, i volem agrair la vostra col·laboració amb el procés d’immunització de la població, del qual depenen la nostra salut i la nostra economia”.

“Som de Castelló’ i de Castelló, i vosaltres i vosaltres representeu el millor”, ha continuat Martí, destacant que l’Alta Distinció “és sens dubte el reflex de la gratitud del poble de la província de Castelló cap a tots els sanitaris.

José Martí, en la seua intervenció, ha incidit en què els i les castellonenques “no ens hem deixat portar per la resignació”, insistint que “hem estat a l’altura: sanitaris, emprenedors, artistes, esportistes, comerciants, professionals i obrers de tot tipus, homes i dones, grans i xicotets, gent del carrer. Un deu per a tots ells, per l’esforç, per la solidaritat, per la responsabilitat. I gràcies a tots i totes hem aconseguit aquests últims mesos ser la regió d’Europa amb el nivell més baix de contagi”.

Malgrat tot, José Martí no ha dubtat a “demanar també disculpes si el nostre esforç i les nostres ajudes no han arribat a tots”. El sentit últim de les administracions públiques, tal com ha ressaltat en el seu discurs, ha sigut, amb humilitat però amb determinació, estar al costat de la gent, la salut i l’economia”, encara que ha asseverat que “som conscients que els perjudicats són molts i de molts sectors i no sempre l’acció pública ha penetrat en tots els llocs”. En qualsevol cas, ha subratllat que “continuarem treballant perquè l’acció de la Diputació, amb la col·laboració de la Generalitat i del Govern d’Espanya, abast a tots els municipis i arribe a tota la seua gent, i per descomptat sempre de la mà dels ajuntaments”.

El president de la Diputació ha subratllat també els valors dels quatre mèrits entregats hui al marge de l’Alta Distinció: el de les Arts a Manuel Vicent, “un dels millor escriptors vius en la llengua de Cervantes, que cada diumenge en la seua columna, alhora que ens sacseja i ens remou en el més profund, ens reconcilia amb la vida i els seus plaers”. El d’Innovació a l’Institut de Tecnologia Ceràmica, “un referent en la transferència del coneixement i fonamental per a continuar avançant en la investigació d’uns dels productes clau de la nostra economia”. El d’Esports al Playas de Castellón, “reconegut per la pròpia federació espanyola com el millor Club d’Atletisme espanyol de la història”. I el de Solidaritat al Banc d’Aliments i a FoodRation4All, “que reconeix a un grup de voluntaris que des de fa molts anys han distribuït aliments per als més vulnerables i que hui col·laboren perquè la innovació i la digitalització s’incorporen al món de la solidaritat”.

Acte íntegre del Dia de la Província 2021

El lliurament de premis ha sigut conduïda per la diputada provincial de Cultura, Ruth Sanz, qui en la seua intervenció ha volgut recordar “a les veïnes i veïns que han mort a causa de la COVID-19, deixant a les seues famílies i amistats en un buit difícil d’omplir”. Sanz ha deixat palés que “som una província plena de riquesa, de gent treballadora, amb coratge i força per a seguir avant i, després d’assenyalar que “hem viscut un any difícil”, s’ha mostrat convençuda que “més prompte que tard, i gràcies al granet d’arena que tots estem posant, tirarem avant”.

▸ Alta Distinció
La metgessa Gloria Rabanaque, en nom del col·lectiu sanitari, ha reconegut en el seu discurs que “hem hagut de conviure i funcionar amb la por al contagi propi i de les nostres famílies i hem vist com han emmalaltit companys i com ens han deixat per sempre uns altres.

Malgrat estar “sota aquest cel d’incerteses, sobrecàrrega, cansament i pors”, assegura que “hem aprés i madurat molt. Som més forts. Les coses no són ara com al principi i la pandèmia ens ha permés conéixer a companys, treballar amb complicitat braç a braç, amb complementarietat i cooperació entre centres i hospitals”.

Al costat de Rabanaque han recollit l’Alta Distinció en representació dels sanitaris Arantxa Guerendiaga, Ana Teresa Palma, Soraya Barriga, Ferran Barrachina, que han rebut una gran ovació per part dels assistents.

▸ Mèrit a la Innovació
El president de l’Institut de Tecnologia Ceràmica, Joaquín Font de Mora, s’ha mostrat “orgullosos i agraït per un guardó que reconeix els més de 50 anys de trajectòria de l’ITC, mentre que la rectora de l’UJI, Eva Alcón, ha assenyalat que “aquest és un reconeixement a la innovació i, precisament, la innovació ha sigut i és el que representa l’Institut de Tecnologia Ceràmica des del seu naixement fa més de 50 anys”.

▸ Mèrit a la Solidaritat
Santiago Miralles, president del Banc d’Aliments, ha ressaltat que “amb l’ajuda de tots esperem poder continuar realitzant la nostra comesa, que és ajudar a les màximes famílies i persones possibles que es troben en una situació de necessitat”. Kilian Zaragozá, CEO de FoodRation4All,ha comentat per la seua part que “Castelló ha sigut, és i serà el lloc on es va gestar i va començar l’adaptació cap a un paradigma social tecnològic i renovat”, afegint que “entre tots portarem a la província per bandera, allà on anem , i estem orgullosos de ser i fer créixer a Castelló”.

▸ Mèrit a les Arts
Manuel Vicent, en el seu discurs d’agraïment, ha recalcat que coneix bé la província de Castelló, “cadascuna de les seues comarques; he batut a fons les seues valls, les seues planes, les seues muntanyes. Tot la seua història i la seua geografia formen un bagatge literari que he portat sempre en la motxilla”.

▸ Mèrit a l’Esport
Antonio Escrig, president del Playas de Castellón, ha volgut dedicar per la seua part aquest guardó a tots i totes les atletes, entrenadors, directius i altres components que formen o han format part del nostre club, perquè ells són veritablement els nostres protagonistes”.

L’acte, que ha estat amenitzat musicalment pel Conservatori Superior de Música de Castelló, ha comptat amb la presència de tots els representants de la corporació provincial, a més d’altres representants com el conseller d’Hisenda, Vicent Soler; la vicepresidenta de les Corts, María José Salvador; l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco; l’expresident de la Diputació Javier Moliner; la subdelegada del Govern, Soledad Ten; la delegada territorial de Presidència, Eva Redondo; la rectora de l’UJI, Eva Alcón, així com diputats, senadors, alcaldes i alcaldesses de les huit comarques castellonenques i representants de la societat civil de la província.

Directe