“De cap manera volem dues línies” a Portell

L’Ajuntament de Portell ja ha preparat les seues al·legacions al projecte de la MAT de Forestalia

Portell, en una imatge d'arxiu

El passat divendres 16 d’abril, els regidors de l’Ajuntament de Portell Diego Agut i José Maria Marín es van reunir a La Mata amb el president de la Diputació de Castelló, José Martí, i amb representants de Cinctorres, Morella, La Todolella i La Mata, municipis dels Ports també afectats per la possible construcció de la línia d’evacuació d’energia derivada del projecte Clúster-Maestrazgo que proposa 22 parcs eòlics a la comarca terolenca veïna.

Durant la reunió, els representants locals van explicar amb detall les afeccions que tindria aquesta línia al seu pas per la comarca, travessant directament per zones LIC, ZEPA i Red Natura 2000. Així mateix, tal com està dissenyada, la línia de 400kv passaria molt prop dels nuclis urbans i a només 50 metres de distància d’alguns masos habitats.

L’Ajuntament de Portell ja ha preparat les seues al·legacions al projecte, enfocades a diversos punts. Una de les majors preocupacions és “la seguretat de que aquesta línia puga afectar en un futur a persones que vulguen ampliar la seua granja, o muntar una empresa en un terreny afectat per les línies, ja que no podran fer-ho. No volem que siga una trava per a construir un futur a Portell” apunta Álvaro Ferrer, alcalde del municipi, i afegeix que “la línia prevista del projecte del Maestrazgo juntament amb la ja instal·lada actualment pels molins de Portell, suposarien afeccions d’1 kilòmetre de distància on no es podria fer res en aquell terreny”.

Diputació actuarà com a altaveu dels pobles afectats per la línia d’alta tensió de Forestalia

El traçat de la línia projectada discorreria paral·lel al de la línia ja existent i el consistori remarca que “de cap manera volem dues línies” i que “el projecte de Terol en tot cas hauria de contemplar aprofitar l’estructura ja instal·lada a Portell per a l’evacuació d’aquesta energia, encara que es tracte d’empreses diferents, Renomar a Castelló i Forestalia a Terol”.

L’Ajuntament també demana que l’empresa promotora es reunisca amb totes les persones propietàries de les finques afectades per informar degudament de totes les afeccions que suposaria la instal·lació de la línia, tant en l’àmbit ambiental com de salut. Un exemple agressiu del traçat de la línia és que una de les torres, d’uns 45 metres d’alçada, passaria molt prop del pi de Marianet, de gran qualitat paisatgística.

Amb tot, tant el consistori de Portell com la resta de pobles afectats, han demanat a José Martí que la Diputació de Castelló presente les seues pròpies al·legacions per evitar que aquestes línies passen per la comarca dels Ports i sumar forces. A més, Portell està en contacte amb la Mancomunitat i amb la resta dels municipis afectats per, conjuntament, frenar les propostes d’evacuació pels Ports de l’energia creada al Maestrazgo.

Directe