Diputació demana l’alliberament de les patents de les vacunes de la Covid-19

PSPV i Compromís defensen la necessitat d'una vacunació ràpida i generalitzada

Els grups polítics que conformen el govern de progrés de la Diputació Provincial, PSPV-PSOE i Compromís, han presentat una moció per al pròxim ple sol·licitant que la Comissió Europea i el Govern d’Espanya promoguen l’alliberament immediat de les patents i altres mesures que puguen estar relacionades amb la propietat intel·lectual dels medicaments, vacunes, proves de diagnòstic i tecnologies Covid. Són mesures que tindrien vigència mentre dure la pandèmia i fins que s’aconseguisca la immunitat de grup mundial. Del que es tracta és d’assegurar que els drets de propietat intel·lectual no impediran que els governs nacionals puguen garantir el dret a la salut dels seus ciutadans.

El text promogut per l’equip de govern fa una crida als estats, empreses i organismes internacionals perquè es promoga la disponibilitat i l’accés d’aquests productes sanitaris al conjunt de la població mundial, garantint la seua gratuïtat.

Sobre aquesta moció, el portaveu del Grup Socialista, Santi Pérez, ha manifestat que “en aquests moments resulta necessari habilitar tots els mecanismes possibles relatius a la propietat intel·lectual per a augmentar la producció de vacunes” perquè “és necessària una vacunació universal i ràpida, sense que el potencial econòmic de cada país o els interessos privats dels laboratoris resulten un impediment”. Els socialistes exigeixen a Europa “una resposta clara i contundent perquè sense la vacuna serà impossible eixir de la pandèmia i de la crisi que ha originat”.

Per part seua, el portaveu de Compromís, Ignasi Garcia, ha assenyalat que per a aquesta formació “les persones sempre són el primer” i que “cal tindre en compte que les administracions públiques han invertit molts diners perquè l’elaboració de les vacunes fora ràpida”. En conseqüència, “la qual cosa ara toca és alliberar les patents perquè la producció siga més extensa i arribe a tothom”. Ha finalitzat dient que “el que no pot ser és que la pandèmia incremente les desigualtats entre rics i pobres en un assumpte tan important com el de salut”.

Directe