Vinaròs presenta un important paquet de rebaixes fiscals amb el Pla €CO

L'objectiu és reduir les càrregues tributàries per incentivar l'economia local i afavorir la creació de noves idees de negoci

Aquest matí l’alcalde, Guillem Alsina, acompanyat pel regidor d’Urbanisme, José Chaler, i la regidora d’Hisenda, Ocupació i Indústria, Maria Cano, ha presentat al saló de plens un important paquet de rebaixes fiscals per ajudar a la ciutadania, autònoms i empreses a fer front a la crisi econòmica generada per la pandèmia. Cal destacar que a aquestes mesures s’afegeix el Pla Reactiva Vinaròs, dotat de 600.000€ per atorgar ajudes directes als autònoms i petites empreses que han quedat fora del Pla Resistir de la Generalitat Valenciana.

L’alcalde Alsina ha destacat que “avui presentem el Pla €CO una significativa baixada dels impostos per assolir una economia competitiva i sostenible per incentivar la creació de noves empreses i impulsar Vinaròs com a capital de comarca”. En aquest sentit, agraïa l’aportació dels partits polítics i la feina realitzada per part dels tècnics municipals per fer possible aquest paquet de mesures fiscals. L’alcalde afegia que “totes aquestes iniciatives que avui presentem es portaran a debat al ple ordinari del mes d’abril per a la seua aprovació i així puguen entrar en vigor a principis del segon semestre de l’any, llevat de la reducció de la taxa de les escombraries i la bonificació de l’IBI per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques que s’aplicarà a partir del 2022”.

▸ Reducció de l’ICIO i eliminació de la taxa per expedició de llicència
La primera mesura serà la reducció del 50% de l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO), així com l’exempció de pagament de la taxa per expedició de la llicència. El regidor Chaler ha detallat que “a l’hora de realitzar qualsevol tipus d’obra s’ha de demanar una llicència d’obres que es calcula sobre el 3,50% del pressupost de l’execució material de les feines, al que cal afegir l’expedició de la mateixa llicència, un 0,50%. Doncs bé amb la mesura adoptada per part de l’Ajuntament l’impost es reduirà el 50% i s’elimina totalment la taxa d’expedició”.

El regidor posava com exemple obres menors, com el canvi de finestres d’una casa, amb un estalvi que podria arribar fins als 300€. Chaler assenyalava que amb aquesta rebaixa el vol animar a la ciutadania a realitzar petites reformes, al mateix temps que s’afavoreix la contractació d’empreses i autònoms locals per a executar les obres.

▸ Bonificació de la taxa de llicència d’activitat econòmica
La segona mesura del paquet de rebaixes fiscals és la bonificació del 100% de la taxa de llicència d’activitat econòmica. La regidora Cano ha explicat que “popularment aquest impost es coneix com la taxa per a l’obertura d’un nou negoci, una càrrega tributària que es bonificarà per als autònoms i empreses que posen en marxa nous negocis”. En aquest cas, es podria estalviar entre 400 i 600€ per a l’obertura d’un nou restaurant o fins i tot arribar als 4.000€ si es tracta d’una fàbrica.

▸ Bonificació de l’IBI per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques
La tercera rebaixa és la bonificació de l’Impost dels Béns Immobles (IBI) per als edificis que volen instal·lar plaques fotovoltaiques. La regidora Cano ha assenyalat que es tracta d’una reducció que s’ha treballat conjuntament amb la Regidoria de Transició Ecològica, encapçalada per Hugo Romero. Pel que fa als detalls d’aquesta mesura, ha destacat que properament es farà una roda de premsa per explicar a la ciutadania com s’aplicarà la rebaixa i els percentatges corresponents. Cal destacar que a aquesta mesura s’afegeix la bonificació del 75% de l’impost de circulació per vehicles híbrids o elèctrics que s’ha aprovat durant aquesta legislatura. La regidora Cano ha explicat que “l’objectiu d’aquestes dues iniciatives és impulsar el canvi cap un nou model econòmic més verd i sostenible”.

▸ Bonificació del 50% de la taxa d’escombraries
La quarta decisió és la bonificació al 50% de la taxa d’escombraries, fet que suposarà per a l’Ajuntament deixar de percebre 380.000€. Cano comentava que aquesta mesura entrarà en vigor a partir de l’1 de gener del 2022.

▸ Baixada del rebut de l’aigua
Per últim, l’alcalde Alsina ha destacat que també s’aplicarà un descompte del 20% en el rebut de l’aigua. Segons assenyalava “aquesta mesura serà possible gràcies la finalització del cànon d’amortització de les instal·lacions per part de l’empresa adjudicatària del servei, fet suposarà estalviar 315.000€, que es traduirà en una rebaixa del 20% en els rebuts”.

Directe