La Diputació augmenta el seu pressupost a 184 milions d’euros

Amb la incorporació de 15,7 milions per a impulsar la reactivació de la província

El ple extraordinari de la Diputació celebrat hui ha aprovat per unanimitat la incorporació de 15,7 milions d’euros de romanents al pressupost #ReactivemCastelló de 2021 proposta per l’equip de govern, amb el que la capacitat financera de la institució aconsegueix la xifra de 184 milions d’euros per a enguany. Es tracta d’una decisió que augmenta i millora els comptes aprovats el mes de desembre passat, que ascendien a 168,3 milions d’euros, i que ja llavors van ser qualificades pel president José Martí com “uns comptes excepcionals i històrics, per a un moment excepcional i històric” ja que es tracta del pressupost més elevat de la història de la institució provincial. És una injecció econòmica “molt important”, que representa “un esforç sense precedents encaminat a reactivar econòmica i socialment la província de Castelló, i a la superació de la crisi ocasionada per la pandèmia de la Covid-19”. El president, que ha agraït la unanimitat de tots els grups, ha parafrasejat a Ortega y Gasset per a celebrar “que hàgem sabut estar a l’altura dels esdeveniments”.
Millores del pressupost

Amb la incorporació dels 15,7 milions d’euros aprovada hui es podran escometre iniciatives de gran importància, entre les quals cal destacar que es doblega l’aportació de la Diputació al Fons de Cooperació Municipal de la Generalitat, que passa dels 5,6 milions d’euros de 2020 als 11,2 milions d’euros de 2021. Tenint en compte que la Generalitat Valenciana aporta altres 5,6 milions d’euros, per aquesta via els municipis de la província rebran un total de 16,8 milions d’euros.

Els romanents també permetran que la Diputació se sume per primera vegada en la història al Fons de Despoblació de la Generalitat Valenciana amb 1,4 milions d’euros i l’ampliació del pla d’ajudes #ReactivemEmpreses per a microempreses i autònoms, dotat amb 5 milions d’euros. D’aquesta manera, tenint en compte els 4,2 milions d’euros aportats recentment a través del Pla Resistir de la Generalitat Valenciana, les ajudes extraordinàries en el present exercici per als sectors més afectats aconseguiran la xifra de 9,2 milions d’euros.

Aquesta ampliació pressupostària permetrà incrementar en un milió d’euros els plans hídrics, i d’eficiència energètica, residus i emergències, i en 500.000 euros la disponibilitat de fons de l’àrea de Benestar Social, que podrà posar en marxa noves subvencions i potenciar la teleassistència, la teleajuda i les polítiques d’igualtat. A més, s’incrementarà en 350.000 euros el Pla d’Ocupació per als ajuntaments i es reforçaran amb 280.000 euros més els projectes de rehabilitació de patrimoni i foment de les activitats culturals. D’altra banda, s’afegiran 150.000 euros per a polítiques de desenvolupament rural relacionades amb la despoblació i la posada en valor de productes autòctons, i idèntica quantitat per a ampliar el contracte de reposició en camins i pistes rurals. Finalment, es reforçarà amb 110.000 euros addicionals les polítiques per al foment de la digitalització empresarial.

Sessió plenària extraordinària corresponent al mes de Març de 2021

El diputat d’Hisenda, Santiago Agustí, ha explicat que en el moment de la liquidació del pressupost de 2020 la xifra de romanents ascendia a 52,1 milions d’euros, dels quals 12,9 milions ja estaven compromesos per a la realització de pagaments pendents pel que la xifra real de romanents era de 39,2 milions d’euros.

Una vegada aprovada la liquidació en el ple del mes de febrer, l’equip de govern va iniciar la tramitació per a incorporar al pressupost 15,7 milions d’euros “per a reactivar i recuperar la província”, deixant prop de 19 milions d’euros en les arques de la Diputació “per a continuar fent front al dia a dia del funcionament de la institució”.

Durant la seua intervenció, el diputat ha donat “la benvinguda al pressupost” al Grup Popular, “encara que amb retard”, assenyalant que “hui hem complit el que anunciem al desembre, hem realitzat la incorporació de fons procedents de la liquidació que fins ara no era possible realitzar”. En la seua opinió, “en el ple de pressupostos el PP no va voler ni escoltar, ni pactar el que podien ser les línies d’incorporació futures, amb el que es va perdre una gran oportunitat”. No obstant això, en nom del consens, ha donat per bo “el suport que ha donat hui el Partit Popular als comptes provincials” i que se suma al suport que si va donar el grup de Ciutadans en la seua aprovació inicial. Finalment, Agustí ha agraït el “treball titànic” desenvolupat en 2020 i 2021 pel departament tècnic de gestió pressupostària, recordant que “l’any passat, per la pandèmia, va ser necessari reorganitzar tot el pressupost”.

Per part seua, el portaveu de Compromís en el govern de la Diputació, Ignasi Garcia, ha destacat que gràcies a la incorporació dels romanents al Fons de Cooperació Municipal i al Pla Reactivem Empreses “reforcem la injecció de recursos directes als ajuntaments, empreses, cooperatives i persones autònomes perquè puguen fer front a la crisi generada per la pandèmia”. També ha fet esment a l’increment de 350.000 euros en la partida pressupostària del Pla d’Ús de l’àrea de Promoció Econòmica i de 110.000 euros del Pla de Digitalització, “amb les quals acompanyarem els negocis de les comarques de Castelló en la seua transformació digital, amb la finalitat que puguen gestionar, produir i vendre millor” en el nou context post-covid.

Per a finalitzar, el també diputat de Sostenibilitat ha subratllat “l’aposta de la Diputació pel Pla per a l’Eficiència Hídrica Municipal, que finalment ascendirà a 750.000 euros, i de l’increment de 400.000 euros per a Pla d’Emergències Hídriques.

Directe