El 8M mira enguany a la dona rural

Patricia Puerta fa una crida a reivindicar-se des de casa donat que “cal evitar les concentracions”

La vicepresidenta de la diputació, Patricia Puerta

La Diputació de Castelló ha programat al voltant de la jornada del 8M diferents accions per a commemorar la celebració del Dia Mundial de les Dones. A diferència d’anys anteriors, la programació ha canviat els carrers i les places per les pantalles, adaptant-se així a la realitat de la Covid-19. Tot i perdre el caliu del contacte social, això no significarà que es perga la força reivindicativa: “Tot el contrari”, ha assegurat la vicepresidenta Patricia Puerta, qui ha assenyalat que les activitats “vindran carregades de missatges per una societat justa, inclusiva i igualitària entre dones i homes”.

Aquest 2021 s’ha decidit posar el focus en la dona rural d’antany, amb el que es vol donar visibilitat i reconeixement institucional al paper que les dones han tingut des de sempre en la transformació econòmica i social de l’interior provincial. Això mateix es reflecteix entre les pàgines del llibre ‘Massoveres’, de l’alcorina Miriam Chiva Celades, en el qual es relaten històries reals de dones que van viure i treballar en masos de la província. La presentació oficial tindrà lloc en un acte que es podrà seguir la vesprada del diumenge 7 de març a través de les xarxes socials de la Diputació.

Per al dilluns 8 de març, Dia Internacional de les Dones, s’ha programat a migdia la lectura de la declaració institucional del 8M a les portes del Palau Provincial a Castelló. Per a questa data no hi ha cap convocatòria d’actes multitudinaris, seguint així les directrius de sanitat d’evitar aglomeracions de gent mentre dure l’emergència sanitària. Relatiu a això, Patricia Puerta ha llançat un missatge a tota la ciutadania perquè mantinga viu des de casa l’esperit del 8M “perquè amb els nostres drets no es juga”: “Cal evitar les concentracions”.

La mateixa vesprada del dilluns continuaran les propostes en línia amb un diàleg desenfadat entre les artistes Belén Segarra i Laura Castelló i la directora de la galeria Cànem de Castelló, Pilar Dolç. El protagonisme principal d’aquest debat desenfadat serà donar cobertura i prestigi al treball artístic i cultural de les dones castellonenques. Per a la seua organització s’ha comptat amb l’àrea de Cultura, dirigida per Ruth Sanz.

La programació amb motiu del 8M d’aquest 2021 es completarà amb l’enllumenat artístic en tonalitats violeta del Palau Provincial des d’avui fins al 12 març. Amb aquesta encesa simbòlica es pretén mostrar el compromís de la corporació provincial amb la igualtat i la dignitat de les dones.

El pla d’igualtat
arriba als pobles

La Diputació de Castelló ha iniciat aquest dimarts l’enviament a tots els ajuntaments, mancomunitats i unitats d’igualtat de la província de l’edició impresa del primer pla d’igualtat de la institució. Es busca així que les administracions locals tinguen un referent escrit per a impulsar la redacció dels seus propis plans municipals.

Directe