PSPV, Compromís i Cs renuncien a cobrar per un ple “oportunista i sense contingut” forçat pel PP

Santi Pérez acusa als populars de convocar una sessió “per a perdre temps i diners”

PSPV, Compromís i Cs renuncien a cobrar per un ple “oportunista i sense contingut” forçat pel PP

El ple de la Diputació de Castelló ha rebutjat aquest dimecres, amb els vots en contra de PSPV i Compromís i l’abstenció de Ciutadans, la proposta del PP sobre la tramitació de les bases reguladores per a la concessió de subvencions, l’únic punt del dia que recollia la sessió extraordinària convocada a petició del grup popular.

El president de la Diputació, José Martí, ha mostrat el seu “absolut respecte” al mecanisme legal utilitzar pel Partit Popular amb la petició de ple, encara que ha lamentat la falta d’informació prèvia per part del principal grup de l’oposició “perquè si alguna cosa ha demostrat aquesta presidència és el nostre tarannà conciliador i dialogant”. Això s’ha vist reflectit, com ha recordat Martí, en la negociació per a aprovar els pressupostos de 2021, de 168,3 milions, “perquè pese a l’esforç que vam fer pel consens, el PP va votar en contra, alguna cosa que no han fet els partits de l’oposició en les diputacions de València i d’Alacant”.

Malgrat tot, per a tancar la sessió plenària, ha tornat a manar una anomenada al consens, el diàleg i la unitat, “que és el que ens demana la ciutadania i una obligació moral de tots”, després de lamentar el “ambient de crispació” del ple. Sobre aquest tema, ha incidit en què “estem vivint moments complicats amb la pandèmia, i és necessari sumar esforços per a portar avant el pressupost”.

En el debat, el portaveu del grup socialista, Santi Pérez, ha qualificat de “vergonyós” el “paperot” d’un ple que ens fa perdre recursos econòmics i que només busca el titular de la premsa”, ressaltant en aquest sentit que els diputats socialistes que cobren per assistència a plens renunciaran a la retribució de hui, una cosa a la qual s’han sumat els representants de Compromís i Ciutadans.

Per a Pérez, “estem davant el Partit Popular Radical, aqueixos supòsits grans gestors que convocaven les bases reguladores de les ajudes per als municipis tarde i que ara, quatre dies després que el pressupost s’aprove en el BOP, pretenen que estiguen totes aprovades”.

El portaveu socialista, en aquest sentit, ha recordat “l’esforç de l’equip de govern i dels tècnics de la casa per aprovar com més prompte millor les ajudes recollides en un pressupost que va rebutjar el PP”. Prova d’ells és que en el passat ple ordinari de gener ja es van aprovar les bases del Pla 135. Pérez ha remarcat per a concloure que “els populars han demanat en aquest ple el que no fan on governen ni quan governen”, acusant-los de fer “un paperot digne d’una pel·lícula de Berlanga amb el títol de ‘Tot per la pasta’”.

Per part seua, Pau Ferrando, com a portaveu adjunt de Compromís en l’equip de govern, ha qualificat el ple extraordinari de “una maniobra política d’una malaptesa evident, acusant el PP de “voler una fotografia a costa del que siga, perquè saben del coneixement d’aquesta casa i de la necessitat de complir uns procediments administratius”.

Ferrando ha recordat a més que el grup popular “va votar en contra del pressupost”, preguntant-se en aquest sentit “quina legitimitat moral tenen per a intentar marcar el ritme polític”. Sobre aquest aspecte, ha assenyalat que “espere que no ens estiguen insinuant que ens saltem els mecanismes de control institucional i els tràmits administratius necessaris”, afegint que potser era costum en altres èpoques, però això no ja no es fa ací”.

“Falta de gestió
de l’equip de govern”

El portaveu del PP en la Diputació, Vicent Sales, ha explicat que “davant la falta de ganes de treballar de l’equip de govern, aquí tenen el treball fet”. Sales ha recordat que “al PP vam demanar un ple extraordinari perquè s’aprovessin les bases i es desbloquegés aquests diners ja que pensem que és urgent en alguns casos que els diners arribi on ha d’arribar”. La resposta de l’equip de govern ha estat, en canvi, convocar un ple però sense contingut, “demostrant la seva poca capacitat de treball”.

Sales ha advertit que “estem en el pitjor moment de la història recent de la nostra província, amb cada vegada més persones sense treball, amb molts sectors agonitzant i molta gent passant-ho mal” i “cada dia que passa sense que l’equip de govern mogui fitxa, és una oportunitat perduda per a molts autònoms i pimes”. Per tot això, “si ells no volen treballar, nosaltres els hem fet el treball” i s’han registrat les bases avui mateix, En concret, per als programes: Reactivem Castelló Empreses d’import 5.000.000 euros, Reactivin Castelló obres d’import 5.000.000 euros, el Fons de Cooperació Municipal d’import 5.648.000 euros, el Pla empro 2021 d’import 850.000 euros, el Pla de digitalització empresarial d’import 300.000 euros, el Programa joves emprenedors d’import 100.000 euros, el Pla d’acceleració d’ús d’import 59.290 euros, el Programa acceleració empresarial Fundació UJI d’import 71.995 euros, el Programa acceleració empresarial CEEI d’import 136.700 euros i el d’Establiments multiserveis en entorns rurals d’import 100.000 euros.

Per a Sales, la reacció de l’equip de govern ha estat “ridícula” per convocar el ple que va demanar el PP, però sense contingut, “en una província amb més de 500 víctimes per Covid-19, amb els principals sectors productius demanant ajudes a les administracions, amb milers de castellonencs en ERTO i amb els indicadors econòmics cada dia pitjors”.

Directe