La Diputació destinarà 1,5 milions d’euros en 2021 a la recuperació del patrimoni material de la província

El president José Martí destaca que invertir en cultura “és apostar pel territori i invertir en un futur més pròsper”

El castell d'Alcalà de Xivert, en una imatge recent

Dintre de la macroàrea de Cultura de la Diputació de Castelló s’ha pressupostat per a l’any 2021 prop d’1,5 milions d’euros per a la recuperació i la posada en valor del patrimoni material amb el que compta la província. En un any en què la reactivació econòmica i social és la prioritat, des de l’executiu presidit per José Martí s’ha fixat com a meta fer de la cultura i el patrimoni un dels pilars de la recuperació. Així s’extrau del pla #ReactivemPatrimoni, “amb el qual volem aprofitar la força i l’arrossegament de la cultura i el patrimoni perquè es convertisquen en una nova font d’oportunitats per a Castelló”. Per al disseny de la programació d’actuacions s’han prioritzat les actuacions que més urgien.

Si hi ha un projecte que destaca sobre tots és l’elaboració del projecte d’execució de la rehabilitació del santuari de Sant Joan de Penyagolosa, que deixa enrere anys i anys de paraules buides i promeses per complir. Amb la nova administració provincial, liderada per José Martí, es destinaran 150.000 euros per a la redacció d’aquest pla a través d’un conveni amb la Diòcesi de Sogorb-Castelló. D’ell se n’extrauran les línies d’actuació i les fases que conformaran el procés de recuperació d’aquest espai tan emblemàtic i preuat per la societat castellonenca. Paral·lelament, també es subscriurà un acord amb la Diòcesi de Tortosa valorat en 137.000 euros per a la restauració de patrimoni històric eclesiàstic en quatre localitats dels nord provincial: Vinaròs, Càlig, el Boixar i Forcall.

La diputada de Patrimoni Històric-artístic, Ruth Sanz, ha explicat que la col·laboració amb les diòcesi es completa amb l’aportació de 120.000 euros -a dividir entre ambdues- en concepte de contractació de personal de restauració per a la recuperació de peces de gran valor patrimonial dels pobles de Castelló.

La Cartoixa de Valldecrist d’Altura, la qual és, en part, propietat de la Diputació també rebrà fons provincials durant aquest 2021 per a escometre actuacions de millora. En aquest cas es preveu la inversió de 38.000 euros per a transformar l’antiga església i cripta de Sant Martí en un espai de conferències i d’exposicions. Amb aquesta quantitat s’adequarà l’espai i es dotarà de la tecnologia necessària per a la interpretació del monument. A més a més, s’ha previst treure a licitació el projecte bàsic per a la rehabilitació integral de l’hostatgeria.

Ruth Sanz ha informat que des de Patrimoni Històric-artístic s’efectuarà al llarg dels pròxims mesos actuacions als castells templers d’Alcalà de Xivert i de Santa Maria de Polpís per un import de 80.000 euros a dividir entre tots dos. Com ja va anunciar fa un parell de setmanes, aquestes inversions consistiran en la reparació d’un llenç de muralla de la fortalesa xivertina i en la instal·lació d’una barana a Polpís per a evitar caigudes. Així mateix, s’iniciarà la redacció del pla director de Xivert i es donaran les primeres passes per a fer allò propi amb el castell de Santa Magdalena, tota això per un import de 36.000 euros.

Pel que fa a la joia de la corona, el castell papal de Peníscola, es continuarà executant el projecte de museïtzació del fortí. Sanz ha afegit que es destinaran 313.000 euros per a fer-ho possible i uns altres 159.000 euros per a la restauració ambiental del Parc de l’Artilleria.

Quant a la resta d’intervencions programades cal fer menció a la reconversió del que era la Casa Abadia de Vilafamés en un nou edifici cultural al servei del veïnat. S’hi invertiran 200.000 euros. Per a completar el llistat, està la Casa de la Cultura de Borriol, paralitzada des de fa molts anys, i que es desbloqueja enguany amb la ‘Nova Diputació’ amb una aportació de 75.000 euros.

Directe