Diputació i bombers analitzen a Morella l’evolució de la borrasca

El parc dels Ports és el punt de coordinació per a la zona nord del dispositiu especial d’emergències

La Diputació de Castelló ha establert a Morella el punt de coordinació per a la zona nord del dispositiu especial d’emergències davant el pas per la província de la borrasca ‘Filomena’, que fins a demà diumenge deixarà neu, fred i gelades en especial a tot l’interior castellonenc.

El diputat de Bombers, Abel Ibáñez, ha estat aquest matí al lloc de comandament per a analitzar l’evolució del temporal i concretar les actuacions al llarg del territori, de l’Alt Palància als Ports. En la reunió han participat també el director general d’Emergències de la Generalitat Valenciana, Adolf Sanmartín, l’inspector en cap dels bombers, Pablo Vila, i l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés. En tot moment s’ha mantingut informat al president de la Diputació, José Martí.

Dispositiu
reforçat

Les previsions que auguraven fins a 20 centímetres de neu acumulada a les comarques interiors finalment s’han complert i això ha obligat el Consorci de Bombers a actuar i a reforçar el seu dispositiu.

A l’operatiu provincial, format per 200 efectius des del dijous, s’han sumat baix el comandament de la Diputació una desena de bombers forestals de la Generalitat Valenciana. Amb la seua inclusió s’ha fet necessària una reunió de coordinació, la celebrada aquest matí, en la que s’ha estudiat cada localització afectada per la neu i s’han determinat les 27 vies en les que s’ha d’intervenir de forma preferencial.

El diputat de Bombers ha explicat que s’està prioritzant la neteja i el condicionament d’aquestes carreteres i dels accessos principals als municipis afectats, per tal d’evitar que cap d’ells es quede incomunicat. En aquestes tasques estan intervenint els 18 camions llevaneu mobilitzats, que alhora escampen sal sobre les vies per a evitar la formació de gel.

“En episodis com aquests és crucial comptar amb el suport d’altres institucions, que sumen valor i força al nostre treball. Nosaltres hem posat tots els nostres recursos humans i materials disponibles i la nostra experiència davant emergències per a coordinar el dispositiu. Davant això, Ibáñez ha agraït la “sempre bona disposició del govern autonòmic per a protegir la ciutadania castellonenca”.

Ibáñez ha notificat que, fins a hores d’ara, no s’ha hagut d’efectuar cap intervenció de rescat. La circulació en automòbil és pràcticament nul·la a la zona, a més que s’ha comptat amb la col·laboració de la Subdelegació del Govern a Castelló per a controlar que no hi hagueren desplaçaments des del litoral per a conéixer la neu. En tant això, el diputat ha reiterat el missatge que des de fa dies tant la Diputació com el Consorci de Bombers està difonent i repetint des de tots els canals oficials: “S’ha d’evitar agafar el cotxe si no és estrictament necessari. Els equips de bombers estan treballant per a garantir la seguretat als pobles de l’interior i s’han de cenyir a això”.

Dispositiu actiu, almenys,
fins dilluns

El dispositiu especial per les nevades continuarà actiu fins dilluns, a l’espera de que les previsions certifiquen o no l’arribada d’un nou front de fred polar “que obligar a estendre’l uns dies més per a aplacar els problemes de l’aparició de plaques de gel en les carreteres”.

La Diputació de Castelló ha mobilitzat 200 efectius humans per a combatre els efectes de ‘Filomena’, un dispositiu que es completa amb 18 màquines llevaneu, 8 vehicles de sal, 30 vehicles auxiliars, una moto de neu de rescat, un ‘All-terranin vehicle’ dotat amb erugues per a rescat i 250 tones de sal.

Directe