Diputació aprova un pressupost de 168,3 milions per a reactivar Castelló

Amb els vots de PSPV, Compromís i Ciutadans

Diputació aprova un pressupost de 168,3 milions per a reactivar Castelló

El ple de la Diputació ha aprovat hui el pressupost #ReactivemCastelló2021, que ascendeix a 168,3 milions d’euros, amb els vots afirmatius de PSPV-PSOE, Compromís i Ciutadans, i el vot en contra del Partit Popular. Segons José Martí, “és un pressupost de tots i per a tots”, un 13% superior al de 2020, l’objectiu del qual és “la recuperació i reconstrucció de la província de Castelló”. Uns comptes públics confeccionats “després d’escoltar a les alcaldesses i els alcaldes de la província en sis convencions i després de mantindre una intensa negociació amb tots els grups amb representació en la institució provincial.” Un pressupost “excepcional per a un moment excepcional i històric, expansiu, fortament municipalista i social, en el sentit de benestar social i pensant en autònoms, xicotets empresaris i emprenedors”.

El president ha mostrat la seua satisfacció i agraïment pel suport de Ciutadans als comptes públics de 2021, al mateix temps que ha assenyalat que “ens dol que el Partit Popular, que es va abstindre l’any passat, no haja sigut capaç de, almenys, abstindre’s, en uns moments com els que estem vivint, màximament després d’haver-nos assegut repetidament amb ells i haver assumit moltes de les seues propostes” “Si no és ara, quan”, s’ha preguntat. En la seua opinió, la negativa dels populars, que al principi van mostrar la seua disposició a votar afirmativament, té a “veure amb la pràctica d’una política partidista de subordinació a unes sigles i a la disciplina imposada des de la direcció del Partit Popular”.

L’encarregat de detallar les línies mestres dels comptes públics del pròxim any en la sessió plenària ha sigut el diputat provincial d’Hisenda, Santiago Agustí, qui ha destacat que pretenen “millorar la qualitat de vida de les veïnes i els veïns de la província” i naixen “amb voluntat de sumar”. A més, ha incidit en què aquest pressupost de 168,3 milions d’euros contrasta amb els d’exercicis precedents: 116,2 milions en 2012, 130,4 milions en 2016 o 143,2 milions en 2019.

Entrant al detall, ha destacat que els comptes de 2021 consten de 4 grans partides i línies pressupostàries: 37,4 milions d’euros per a reconstruir Castelló, 32,5 milions d’euros per a impulsar Castelló, 11 milions d’euros per a protegir Castelló i 14 milions d’euros per a fer més sostenible Castelló.

Finalment, ha recordat que els pressupostos són expansius “perquè el Govern d’Espanya ha deixat sense efecte la Regla de Despesa aprovada en temps del president Rajoy” perquè “de no haver-se pres aquesta decisió en el consell de ministres, hui seguiríem subjectes a un Pla Econòmic i Financer que imposa serioses restriccions pressupostàries”. Una situació a la qual s’havia arribat per la mala gestió de l’anterior equip de govern del Partit Popular, que havia incomplit la Llei d’Estabilitat Pressupostària aprovada en 2012.

Sessió plenària Pressupostos 2021

Per part seua, el portaveu de Compromís, Ignasi Garcia, ha defensat aquest segon pressupost de la legislatura del canvi qualificant-lo de «ambiciós» i afirmant que servirà «d’escut social i tractor econòmic per als nostres municipis» en el context sobrevingut de crisi sociosanitària. En aquest sentit, ha destacat que els comptes reforcen l’aposta de la institució per «la igualtat entre dones i homes, la protecció del nostre patrimoni, la lluita contra el canvi climàtic i la transició cap a l’economia circular, la digitalització i la connectivitat dels municipis i empreses de la província» amb l’objectiu d’assegurar «la inclusió de totes i tots i que tots els pobles de les nostres comarques puguen comptar amb els mateixos serveis en la lluita contra la despoblació».

El portaveu valencianista ha posat èmfasi en el fet que «aquests pressupostos són fruit del diàleg amb alcaldies i societat civil» en les taules de reconstrucció i ha subratllat que «la Diputació està fomentant la col·laboració i la cooperació intermunicipal» assumint «la funció de coordinació que necessiten els ajuntaments». Una coordinació institucional o una «aliança» que es fa extensible a la Generalitat per a ser «més eficients i eficaces i portar avant el nostre país».

El diputat ha destacat també que «aquest és un pressupost que mira a Europa» i així ho fa patent el Pla de Digitalització per a les empreses, el Pla Director de l’Aigua o els recursos per a Educació Ambiental, la recollida selectiva porta a porta i per a la posada en marxa de la xarxa de recàrrega de vehicle elèctric. Projectes que, per a Compromís, situen a la Diputació en «l’avantguarda» de la doble transició ecològica i digital que requereixen els fons per a la reconstrucció europeus i que consolidaran la recuperació econòmica i el canvi de paradigma a les comarques de Castelló».

Directe