José Martí apunta als fons europeus per a impulsar el castell com a reclam turístic

El president de la Diputació anuncia que en 2021 s’elaborarà el pla director

José Martí apunta als fons europeus per a impulsar el castell com a reclam turístic

La Diputació de Castelló traçarà aquest 2021 les línies del desenvolupament futur del castell d’Alcalà de Xivert. Ho farà amb la redacció definitiva del plan director, que s’encarregarà «de rescatar de l’oblit aquestes dues joies arquitectòniques i recuperar-les com a referents culturals i artístics del Baix Maestrat i de tota la província de Castelló». Així s’ha expressat aquest matí el president de la institució provincial, José Martí, qui ha visitat les fortaleses d’Alcalà i de Santa Magdalena del costat de la diputada de Cultura, Ruth Sanz. Junt a aquest anunci, Martí ha confirmat que durant el proper any també s’iniciaran els estudis previs per a dotar el fortí de Polpís del mateix document de planificació.

Sanz ha assegurat que amb aquests documents marcaran les directrius a seguir perquè, a mitjà ollarg termini, els castells de Polpís i de Xivert puguen convertir-se en un atractiu turístic d’aquestes localitats del nord provincial. Per a això, «el pla director no només concentrarà les actuacions de recuperació i revalorització dels recintes emmurallats, sinó també les accions de dinamització i de promoció més enllà de les nostres fronteres», ha explicat la titular de Cultura, qui ha avançat que es buscaran sinergies amb el castell de Peníscola per a atraure activitats i turistes als dos recintes emmurallats.

La idea de la Diputació és comptar al llarg de l’any vinent amb el projecte xivertí i avançar etapes amb el de Polpís per a poder optar a ajudes per a la recuperació de patrimoni. «El comptar amb un document clar i detallat del que volem que siguen els nostres castells ens obrirà les portes a convocatòries com les del l’1,5% cultural del Ministeri de Transports o als fons europeus, dues línies de finançament que podrien donar-li un fort impuls a la recuperació d’aquests Béns d’Interés Cultural», ha incidit Martí.

80.000 euros en millores
per a 2021

Paral·lelament a la redacció dels plans directors, les dues fortaleses rebran una inversió de 80.000 euros -40.000 euros cadascun- per a millores en els dos fortins. Aquesta xifra, convé destacar, s’ha vist doblada respecte a l’any actual, quan s’han consignat 20.000 euros per a tots dos municipis. En el cas del castell de Polpís està prevista la instal·lació d’una barana que evite caigudes en el llindar del pati d’armes on s’ha perdut la muralla. «Es tracta d’una reivindicació que portem reclamant a la Diputació, propietària del recinte, des de fa anys, però no ha estat fins ara que han atés la nostra petició gràcies a la sensibilitat i compromís de Ruth Sanz», ha assegurat Sergio Bou, alcalde de Santa Magdalena.

Per altra banda, a Xivert s’invertirà en la consolidació d’un tram del mur de l’albacar del castell, que s’ha vist recentment afectat per despreniments. L’alcalde de la localitat, Francisco Juan Mars, ha agraït la futura intervenció provincial «per recuperar un dels nostres principals emblemes històrics de la nostra localitat».

Tant la fortalesa de Polpís com la de Xivert forment conformen conjuntament amb el castell de Peníscola un triangle d’alt interés per a les persones apassionades de la història medieval, en ser tres llocs d’assentament de la fou l’ordre militar cristiana més influent i poderosa de l’Edat Mitjana, l’Ordre del Temple. En aquest sentit, cal fer menció a la ruta ‘Mirador Templer’, que començant a la ciutat papal recorre més de 26 quilòmetres unint les tres fortaleses medievals i templeres.

Directe