Carreteres, depuradores o eficiència energètica copen els 17,1 milions en inversions

José Martí, subratlla l'augment en 2,5 milions del programa inversor de Diputació de Castelló

Martí és el president de la Diputació de Castelló

Els pressupostos dissenyats per la Diputació per a impulsar la reconstrucció de la província de Castelló durant 2021 comptaran amb una partida inversora que superarà els 17,1 milions d’euros, “una xifra que supera en 2,5 milions la de 2020 i que apostarà per complir per fi, després d’anys de demora, amb la reforma del complex educatiu de Penyeta Roja, a més de millorar la xarxa viària de la província, tan important per al dia a dia dels nostres 135 municipis”.

Així ho ha destacat el president de la Diputació, José Martí, qui destaca que “el nostre repte és poder avançar cada any més en un nou model de desenvolupament sostenible”, d’aquí ve que també tinguen presència en les inversions actuacions centrades en l’eficiència energètica, tant en edificis com en infraestructures i en enllumenat públic”.

Els 17,1 milions en inversions formen part d’un pressupost #ReactivemCastelló2021 que, amb un muntant total de 168,3 milions d’euros, té com a objectius bàsics “reconstruir, impulsar, protegir i fer més sostenible la província, tot això plasmat en 18 plans d’actuació”, ha recordat el president.

Carreteres

Un apartat destacat és el de la xarxa viària, sens dubte un dels objectius del pla inversor de la Nova Diputació. I és que per a carreteres, pistes i camins les inversions de la Diputació de Castelló en 2021 fregaran en conjunt els 9,8 milions d’euros.

La gestió integral, manteniment, conservació i modernització de la xarxa viària provincial superaran els 4,9 milions d’euros, als quals cal sumar 764.000 euros per a reposició de pistes i camins municipals. Pel que respecta a projectes concrets sobreïx la CV-100, amb 1.500.000 euros previstos per a la pavimentació i millora de la seguretat viària del tram de Rosell a Casas del Riu. A ella s’uneix la CV-213, amb una inversió d’1.350.000 euros per a l’ampliació i millora del tram entre Navajas i l’encreuament de Novaliches.

La Diputació també contempla per a l’any que ve 355.812 euros per a la CV-120 entre La Mata de Morella i el límit de la província, així com 300.000 euros per a pavimentar la carretera Cabanes-Orpesa.

A més, és important destacar la partida de 621.900 per a millorar la seguretat viària en dues carreteres que es van veure especialment afectades per les pluges a l’agost de 2019: la CV-175, en terme municipal de Villahermosa del Río, i la CV-217, a Puebla de Arenoso. Aquesta partida compta amb el suport econòmic del Ministeri de Política Territorial i Funció Pública, que subvenciona el 50 per cent del seu cost.

Penyeta Roja

Al marge de les carreteres, sobreïx la presència en el pla inversor del complex socioeducatiu de Penyeta Roja comptarà amb un total de 2,6 milions d’euros, distribuïts en sis partides: rehabilitació del centre integrat (1.560.000 euros); reparació de la coberta de l’internat (338.006 euros); reforma i renovació dels banys de l’institut (179.542 euros); reparació de coberta i finestres en ‘Penyeta Roja’ (500.000 euros); camí i mur de contenció en el complex (50.000 euros) i pavimentació de carrers (15.000 euros).

En l’apartat de proveïment d’aigua i depuració, el muntant total és d’1.9 milions d’euros, repartits de la següent manera: infraestructures de sanejament i depuració (996.091 euros); connexió de La Pobla amb la xarxa de proveïment Plana de l’Arc (438.809 euros); gestió en alta del proveïment de xicotets municipis (261.824 euros) i infraestructures de millora de les estacions depuradores (220.168 euros).

Pel que respecta a l’eficiència energètica, el pressupost de la Diputació contempla, entre altres, 291.139 euros per a substitució de lluminàries amb l’objectiu de millorar l’eficiència de l’enllumenat públic; 200.000 euros per al manteniment i eficiència energètica d’edificis; 150.427 euros per a Pla Vehicle Elèctric o 35.897 euros en instal·lacions solars fotovoltaiques en depuradores gestionades per la Diputació.

Altres inversions plasmades per l’equip de govern de la Nova Diputació en el pressupost #ReactivemCastelló2021 són 320.000 euros per a la rehabilitació de l’edifici de Noves Dependències destinats al trasllat del servei d’Informàtica; 313.211 euros per al projecte museogràfic del Castell de Peníscola; 159.254 euros per a la restauració ambiental del Parc d’Artilleria del citat monument; 200.000 euros per a les obres de conservació i manteniment de la Casa Abadia de Vilafamés; 150.000 euros per a la millora i posada en marxa de plantes de purins; 145.546 euros en equips informàtics; 38.000 euros en nou equipament per a la Cartoixa de Valldecrist d’Altura o 20.000 per a l’ampliació del fons artístic del museu.

Directe