700.000 euros per al port de Peníscola als pressuposts de la Generalitat

El conseller subratlla que en dos anys la Generalitat hi haurà destinat quasi 1,7 milions d'euros

Arcadi España, María Luisa Martínez i Andrés Martínez

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha destacat a Peníscola la inversió de prop de 700.000 euros, prevista en els pressupostos de la Generalitat del pròxim exercici 2021, per a actuacions en el port d’aquest municipi.

Acompanyat per la directora general de Ports, Aeroports i Costes, María Luisa Martínez, i l’alcalde de la localitat, Andrés Martínez Castellá, el conseller ha visitat les obres d’emergència de dragatge que s’estan duent a terme en el port de Peníscola per a pal·liar els danys del temporal Gloria.

Durant la seua visita, Arcadi España ha assenyalat que “la Generalitat ha invertit enguany en aquest port, prop d’un milió d’euros, principalment per a la draga i corregir els efectes del temporal, on la col·laboració entre la direcció general de Ports, l’Ajuntament de Peníscola i el Govern ha sigut fonamental”.

En aquest sentit, ha afegit que, en tot just dos anys, “la Generalitat haurà invertit quasi 1,7 milions d’euros en el port” i ha reiterat la importància de “l’aliança entre totes les administracions que és el que ens demanen els ciutadans i ciutadanes, treballar junts en benefici de tots, en aquest cas per a dignificar i fer dels ports de la Generalitat un motor econòmic, turístic i social”.

Així mateix, el conseller ha explicat que les obres previstes en els pròxims pressupostos responen a les reivindicacions dels usuaris i usuàries del port de Peníscola i se centraran, entre altres, en el projecte de demolició i nova construcció de les casetes de pescadors i el canvi de l’enllumenat de tot el port, així com altres actuacions de sanejament, punts nets i millora en el moll de descàrrega dels pescadors.

Per a Arcadi España, “és un pas més en l’impuls de la Generalitat als ports ja que els considerem prioritaris, no sols perquè són una peça clau de l’activitat econòmica i de l’ocupació en sectors com la pesca o l’hostaleria, sinó també pel seu component cultural i turístic, i és molt important l’activitat que realitzen, com la que es duu a terme en aquest de Peníscola”.

Obres de
dragatge

El temporal Gloria va afectar el mes de gener passat la major part del litoral de la Comunitat i va provocar danys en diversos ports gestionats per la Generalitat.

En concret, en el port de Peníscola es va produir una important acumulació d’arena en la seua bocana i canal d’accés que va provocar una pèrdua de gran importància operativa i va ocasionar una reducció considerable del nivell de seguretat que dificultava la navegació per a l’accés de les embarcacions, i que afectava l’activitat pesquera.

Davant aquesta situació, s’ha fet necessari executar obres d’emergència de dragatge per a restablir i garantir el nivell de servei adequat i permetre la continuïtat de l’activitat portuària.

Les obres d’emergència que són pròximes a la seua finalització, s’han realitzat en dues fases a causa de l’existència d’un emissari de la EPSAR que presentava diferents fugides i que requerien reparació urgent per la contaminació que suposava en la rodalia de la costa.

La primera fase del dragatge es va realitzar el mes de juny passat i va consistir a dragar un canal que possibilitara l’accés dels vaixells a port i permetera el manteniment de l’activitat portuària. L’abocament del material extret es va realitzar en mar oberta a una distància de 1,1 milles del port.

Finalitzades les obres de reparació de l’emissari i conclosa la temporada de banys, s’ha iniciat la segona fase el 20 d’octubre. En analitzar de nou l’arena a dragar en aquesta fase, s’ha determinat que es pot aprofitar la situada al sud de l’emissari, per la qual cosa s’ha apilat a la platja sud de Peníscola, uns 25.000 m³, seguint les indicacions del Servei Provincial de Costas a Castelló.

La resta del material dragat, aproximadament 27.000 m³, igual que en la primera fase, s’està abocant en el mateix punt de mar oberta.

Directe