“Mai abans havien arribat tants diners als ajuntaments”

José Martí destaca en la cimera de Sant Mateu els 4,2 milions invertits al Baix Maestrat

“Mai abans havien arribat tants diners als ajuntaments”

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha posat en valor a Sant Mateu «l’esforç de tota la societat castellonenca per a fer front a un any dolorós i complicat, del qual, sense dubte, eixirem més units, com reflecteixen els acords institucionals per a posar en marxa el Pla Reactiva Castelló, dotat amb més de 9 milions d’euros i aprovat amb el suport unànime dels quatre grups amb representació en ple: PSPV, Partit Popular, Compromís i Ciutadans».

Així ho ha expressat José Martí en dirigir-se als representants municipals dels 16 ajuntaments del Baix Maestrat citats aquesta vesprada, en el segon dels sis fòrums de la ‘Convenció d’alcaldesses i alcaldes’ organitzada per la institució per a fer balanç de l’any i debatre les prioritats per a 2021.

Martí, acompanyat pels diputats de l’equip de govern, Ruth Sanz, Xaro Miralles, Virginia Martí i Pau Ferrando, ha destacat en la seua intervenció que «saber escoltar és la base d’aquesta Nova Diputació, que des que va prendre possessió fa una mica més d’un any ve demostrant que té molt en compte el que pensen les associacions, entitats, partits polítics i el conjunt de la societat civil, per considerar que aquesta proximitat resulta fonamental per a avançar».

El president de la Diputació ha reconegut que parlar de 2020 «és fer-ho d’un any que serà recordat pel dolor que han causat la pandèmia i la crisi associada a aquesta», encara que també ha destacat que estem en un exercici que «igualment s’ha caracteritzat per la implicació mostrada per la societat per a combatre i sobreposar-se a aquests mals moments». Sobre aquest tema ha dit que «estem orgullosos del que hem fet i de la nostra gent, de les persones dels nostres pobles i ciutats i de tots els sectors que de manera generosa han donat el millor de si per a lluitar contra la pandèmia».

També ha posat de manifest que «malgrat les dificultats, la Diputació ha sigut capaç d’estar, més que mai, al costat dels municipis, perquè mai abans havien arribat tants diners als ajuntaments» Segons ha explicat, «l’augment de fons transferits als ajuntaments és la conseqüència de la clara aposta de la Diputació del canvi per reconéixer la majoria d’edat dels ajuntaments, als quals dóna tota la llibertat i autonomia necessàries per a decidir a què volen destinar les ajudes que reben».

En el cas concret dels 16 municipis de la comarca del Baix Maestrat presents en el fòrum, «estem parlant de més de 4,2 milions d’euros d’inversions en un any», que s’han repartit entre Vinaròs, Benicarló, Peníscola, Alcalà de Xivert, Càlig, Traiguera, Rosell, Sant Jordi, Santa Magdalena de Pulpis, Salzadella, Xert, Canet lo Roig, La Jana, Cervera del Maestre, San Rafael del Río i Sant Mateu.

En fer balanç de la gestió realitzada, José Martí ha incidit en les millores que el nou equip de govern ha introduït després d’escoltar als alcaldes al Pla 135, el muntant global del qual ascendeix a 12,3 milions d’euros. «Hem incorporat les reivindicacions dels municipis, aplicant una discriminació positiva per als pobles xicotets i incrementant fins al 50 per cent el percentatge de la subvenció que es pot destinar a despesa corrent i permetent que es gasten les baixes de les licitacions, sense que calga retornar-les a la Diputació com ocorria anteriorment».

«A més», ha destacat, «la novetat que suposa que la Diputació es s’haja sumat per primera vegada en 2020 al Fons de Cooperació Municipal de la Generalitat, amb l’aportació de 5,6 milions d’euros que han anat de manera directa i incondicionada als ajuntaments».

L’any de la Covid-19 i
del temporal Gloria

El president de la Diputació s’ha referit a les dificultats oposades al llarg d’un any que va començar amb els greus danys ocasionats al gener pel temporal Gloria i que es va veure convulsionat a partir de març per la pandèmia de la Covid-19. Del primer, «estem parlant del fenomen meteorològic més greu que ha patit la província en dècades», la qual cosa no va impedir que «des del minut zero ens posàrem a la disposició dels municipis afectats, amb més de 376.000 euros invertits a contractació de maquinària i reforç de personal, a més de 210.000 euros d’una línia d’ajudes per als municipis afectats».

Sobre el coronavirus i els seus efectes, José Martí ha remarcat «l’agilitat» de la Diputació per a prendre mesures, «perquè vam ser una de les institucions pioneres a nivell nacional a l’hora de posar en marxa un pla de xoc destinat a minimitzar l’impacte de la pandèmia a la ciutadania». Al marge de mesures econòmiques, fiscals i socials, la Diputació, malgrat les dificultats del moment, «va ser capaç d’adquirir i repartir material de protecció sanitària per a tots els ajuntaments».

El president també ha assenyalat que amb tot aquest rerefons, des de Presidència de la Diputació es va impulsar un pacte amb totes les forces polítiques per a activar mesures econòmiques i socials dirigides a la reconstrucció de la província, que es va traduir en una desena de taules sectorials que va culminar, «gràcies a la implicació de tots els grups polítics», en el Pla Reactiva Castelló, un conjunt de mesures valorades en més de 9 milions d’euros «que deixa patent que no hem abandonat als municipis durant aquesta terrible crisi».

José Martí, després de repassar totes les actuacions executades en projectes socials, igualtat, desenvolupament rural, repte demogràfic, medi ambient, cultura o esports, ha tancat la seua intervenció mostrant «l’orgull del treball ben fet, especialment en aquest terrible 2020», encara que conscient que «podem fer encara més». En aquest sentit, ha ressaltat que «vam vindre fins ací perquè volíem canviar la Diputació, i l’estem canviant». No obstant això, ha volgut deixar clar que «sense vosaltres i vosaltres, alcaldesses i alcaldes, no ho aconseguirem del tot».

Convenció íntegra d’alcaldesses i alcaldes a Sant Mateu

Intervencions de les alcaldesses
i els alcaldes

Al començament de l’acte ha pres la paraula l’alcaldessa de Sant Mateu, Ana Besalduch, qui ha agraït l’interés de la Diputació per escoltar a les alcaldesses i els alcaldes, malgrat la pandèmia, amb un nou format. També ha realitzat una encesa defensa del treball de les i els primers edils «de la comarca, la província i tota Espanya», que «des del primer moment de l’emergència sanitària han estat en primera línia, lluitant contra el virus 24 hores i atenent la ciutadania».

En el torn de paraula per a regidors han intervingut les alcaldesses i alcaldes Sant Rafael del Riu, Benicarló, La Jana, Vinaròs, Rossell, Santa Magdalena, Canet lo Roig, Cervera del Maestrat, Peníscola Sant Mateu i Càlig.

En els seus parlaments han reconegut l’actitud conciliadora i forjadora d’acords del president Martí, al qual han agraït el suport mostrat per la Diputació cap als ajuntaments per a pal·liar els efectes de la tempesta Gloria i durant la pandèmia, amb especial esment a l’aprovació de més 2,9 milions d’euros en ajudes a través del fons Covid.

Els regidors, que han valorat el nou format de la Convenció d’alcaldesses i alcaldes per comarques, “molt més pròxim”, han inclòs entre les seues reivindicacions la millora d’alguna carretera històricament oblidada com la CV-100 de Rossell a Sant Rafael, i la necessitat d’incrementar la promoció turística.

Sobre la CV-100, el president ha anunciat que aquesta anualitat es realitzarà una primera actuació en un tram de dos quilòmetres ampliant l’ample perquè es puguen creuar cotxes i camions, i sobre la promoció turística, la intenció de la institució de crear un Fons de Cooperació de Municipis Turístics. Les alcaldesses i alcaldes també han sol·licitat que es continue aprofundint en l’autonomia dels ajuntaments i en la lluita contra la despoblació.

Directe