Els Ports i el Maestrat s’ajunten a Catí en la primera cimera d’alcaldes

José Martí destaca els 3,8 milions invertits en 2020 als Ports i L’Alt Maestrat

Els Ports i el Maestrat s’ajunten a Catí en la primera cimera d’alcaldes

“L’any 2020 ha sigut molt difícil però hem demostrat el que som capaços de fer i hem deixat clar que, si anem plegats, la província té un present i un futur”. Així s’ha expressat aquesta vesprada José Martí, president de la Diputació de Castelló, davant representants municipals dels 24 municipis dels Ports i Alt Maestrat citats a Catí, en el primer dels sis fòrums de la “Convenció d’alcaldesses i alcaldes” organitzada per la institució per a fer balanç de l’any i debatre les prioritats per a 2021.

Martí, acompanyat per la vicepresidenta de la Diputació, Patricia Puerta, i els diputats de l’equip de govern Santi Pérez, Ximo Huguet i Pau Ferrando, ha destacat en la seua intervenció la importància d’haver fet “del diàleg i la cerca de consens” una de les grans eines d’enguany, “perquè junts hem pogut afrontar els reptes actuals, estem combatent els negatius efectes econòmics i socials que causa la pandèmia de la Covid-19 i, per descomptat, farem front als desafiaments del futur”.

El president de la Diputació ha posat en valor el “canvi” de la Nova Diputació que va sorgir de les urnes al maig de 2019, “perquè des del minut un els ajuntaments han sigut els protagonistes ja que són ells els que saben millor que ningú el que necessita la ciutadania”. Per això, insisteix que la Diputació “ha deixat de ser un contrapoder d’altres institucions” per a “estar al servei dels municipis i, sobretot, ser capaç d’escoltar als ajuntaments”.

Aquest treball conjunt amb les alcaldesses i els alcaldes té el seu reflex en les inversions i actuacions que ha desenvolupat la Diputació durant aquest 2020. En el cas concret dels 24 municipis dels Ports i Alt Maestrat presents en el fòrum d’aquesta vesprada, “estem parlant de més de 3,8 milions d’euros” que s’han repartit entre Albocàsser, Ares, Benassal, Catí, Castell de Cabres, Castellfort, Cinctorres, Culla, Forcall, Herbers, La Mata de Morella, Morella, Olocau, Palanques, Portell de Morella, la Pobla de Benifassà, Zorita, Vallibona, Vilafranca, Vilar de Canes, Villores, Tírig, la Torre d’en Besora i Todolella.

José Martí, en la seua intervenció, ha assenyalat que “si per alguna cosa es caracteritza aquesta Nova Diputació és per saber escoltar”, com reflecteix el fet que el Pla 135 d’enguany, que ha suposat per a tota la província 12,3 milions d’euros, “haja incorporat les reivindicacions dels municipis”, que era “millorar el repartiment dels diners amb una discriminació positiva per als pobles xicotets”, a més de “incrementar fins al 50 per cent el percentatge de la subvenció que es pot destinar a despesa corrent i poder gastar les baixes de les licitacions”. I, al costat d’això, la novetat de sumar-se al Fons de Cooperació Municipal, que mai havia assumit la Diputació, “que suma 5,6 milions d’euros en aportacions directes i incondicionades per als ajuntaments”.

Convenció íntegra d’alcaldesses i alcaldes a Catí

L’any de la Covid-19
i del temporal Glòria

El president de la Diputació ha reconegut les dificultats d’un any que va començar amb els greus danys ocasionats al gener pel temporal Gloria i que es va veure convulsionat a partir de març per la pandèmia de la Covid-19. Del primer, “estem parlant del fenomen meteorològic més greu que ha patit la província en dècades”, la qual cosa no va impedir que “des del minut zero ens posàrem a la disposició dels municipis afectats, amb més de 376.000 euros invertits en contractació de maquinària i reforç de personal, a més de 210.000 euros d’una línia d’ajudes per als municipis afectats”.

Sobre el coronavirus i els seus efectes, José Martí ha remarcat “l’agilitat” de la Diputació de Castelló a l’hora de prendre mesures, “perquè vam ser una de les institucions pioneres a nivell nacional a l’hora de posar en marxa un pla de xoc destinat a minimitzar l’impacte de la pandèmia en els ciutadans”. Al marge de mesures econòmiques, fiscals i socials la Diputació, malgrat les dificultats del moment, “va ser capaç d’adquirir i repartir material de protecció sanitària per a tots els ajuntaments”.

Amb tot aquest rerefons, des de Presidència de la Diputació es va impulsar un pacte amb totes les forces polítiques per a activar mesures econòmiques i socials dirigides a la reconstrucció de la província, que es va traduir en una desena de taules sectorials i que va culminar, “gràcies a la implicació de tots els grups polítics”, en el Pla Reactiva Castelló, un conjunt de mesures valorades en més de 9 milions d’euros “que deixa patent que no hem abandonat als municipis durant aquesta terrible crisi”.

José Martí, després de repassar totes les actuacions executades en projectes socials, igualtat, desenvolupament rural, repte demogràfic, medi ambient, cultura o esports, ha tancat la seua intervenció “orgullós del treball fet, especialment en aquest terrible 2020”, però conscient que “podem fer encara més”. En aquest sentit, ha ressaltat que “volíem canviar la Diputació i l’estem canviant”, però deixant patent que “sense vosaltres, alcaldesses i alcaldes, no l’aconseguirem del tot”.

Intervencions de les
alcaldesses i els alcaldes

L’alcalde de Catí, Pablo Roig, ha donat la benvinguda a tots els participants al municipi, aplaudint en la seua intervenció la iniciativa de la Diputació de Castelló de realitzar sis reunions per comarques de la Convenció. Roig ha animat als representants municipals a treballar de forma unida i ha posat damunt de la taula necessitats comunes, com acabar amb la bretxa digital, la millora de serveis o l’aposta decidida per millorar el proveïment d’aigua.

Al costat de Roig, han intervingut més alcaldes i alcaldesses, com els de Morella, Benassal, Albocàsser, Villores, Cinctorres, Ares, Castell de Cabres, Tírig, Vilafranca o Torre d’en Besora, que han coincidit a posar damunt de la taula problemes similars com la millora de les carreteres, els serveis per a dotar de qualitat de vida a la gent gran, els costos de la recollida de fems, el proveïment d’aigua o la millora de la telefonia, entre altres. Al costat d’ells, tots i totes han mostrat el seu agraïment a la Diputació per la seua resposta enfront del temporal Glòria i enfront de la pandèmia de la Covid-19.

Tant José Martí com els diputats de l’equip de govern presents –Patricia Puerta, Santi Pérez, Ximo Huguet i Pau Ferrando- han recollit les peticions dels representants municipals de cara a definir les prioritats de 2021, a més de donar detall de les actuacions desenvolupades a la comarca i comprometre’s a mediar davant les institucions competents en aquelles matèries que són competència d’altres administracions.

Directe