José Martí celebra a Castell de Cabres el primer any de govern

“Els ajuntaments de l’interior mai no han rebut tants diners de la Diputació com ara”

José Martí celebra a Castell de Cabres el primer any de govern
El president de la Diputació ha visitat el retaule restaurat

El nou equip de govern de la Diputació de Castelló, amb José Martí al capdavant, començava ara fa 365 dies a caminar amb una important declaració d’intencions: els municipis, i més especialment els de l’interior, seran els protagonistes de l’anomenada ‘Diputació del Canvi’. El president Martí ha recordat que “no és cap coincidència que la primera alcaldessa amb la que em vaig reunir fora María José Tena, del poble més xicotet de la província, Castell de Cabres, on hui ens hem desplaçat per a posar en valor els canvis que des d’aquesta nova diputació hem implementat per a reforçar els serveis i la qualitat de vida dels nostres ciutadans”.

En opinió de Martí, “tot això passava per dotar de majors recursos econòmics als nostres municipis i de donar-los de la major llibertat per a decidir què fer amb els fons que reben”. “I així ho hem fet”, ha continuat, fent menció als dos programes que s’han convertit en els màxims exponents “d’aquest canvi de xip al Palau de les Aules”. Aquests són el renovat Pla 135 i el Fons de Cooperació Municipal.

Pel que fa al Pla 135, el president ha assegurat que, des d’un principi, “teníem clar que els criteris de repartiment del pla d’obres i serveis s’havia de canviar per a beneficiar els municipis més xicotets i amb menys recursos, per això hem aplicat una discriminació positiva que beneficia els que menys tenen i també als que més nuclis poblacionals disposen”. Enguany, segons ha exemplificat, Castell de Cabres rebrà 65.000 euros per a reformar el carrer Major, que es convertirà en un vial completament lliure de barreres arquitectòniques, i per a despesa corrent. Això suposa 10.000 euros més respecte a l’any passat, un augment que es repeteix a totes les poblacions de l’interior.

“Com a part de la nostra aposta pel municipalisme hem fet el que els propis pobles ens demanaven, trobant-nos amb la solidaritat de les ciutats més grans que han acceptat vore reduïda la seua inversió per a ajudar a consolidar els pobles de l’interior”. Aquestes declaracions les ha fetes mentre visitava el resultat de les obres de plans anterior, que han consistit en la pavimentació de diferents vials de la localitat, entre ells la plaça de l’Església.

Maria José Tena és l’alcaldessa de Castell de Cabres

El Fons de
Cooperació Municipal

El Fons de Cooperació Municipal “és l’exemple d’aquesta voluntat nostra d’ajudar els ajuntaments i de donar-los el seu paper de gestors sense tutela”, ha dit el president, qui ha recalcat el gran esforç que ha suposat alliberar 5,6 milions d’euros per als 135 pobles de Castelló. En el cas de Castell de Cabres, el consistori rebrà una partida de 3.400 euros. Així doncs, sumant els dos plans, aquest municipi del nord provincial sumarà 13.400 euros més en recursos de la Diputació que l’any anterior, amb el Partit Popular al càrrec, un augment important si considerem que el pressupost de l’ajuntament és de 72.600 euros.

“Es nota el canvi i així ens ho transmeten els alcaldes i alcaldesses. Ara l’interior compta, se sent més fort i sap que té en la diputació una mà amiga que els deixa ser ells, que els ajuda i que no els diu el que han de fer”. Només en un anys, “ja podem dir que els ajuntaments de l’interior no han rebut mai tants diners com ara”.

En aquesta visita, el president Martí ha estat acompanyat pel titular de Cooperació i Concertació amb els Ajuntaments, Ximo Huguet, i els diputats Santi Pérez i Ruth Sanz, així com l’alcaldessa del municipi, María José Tena, i els alcaldes dels municipis veïns d’Herbers i Vallibona.

Aprofitant la visita a la localitat, la comitiva ha visitat l’església parroquial de Sant Llorenç, on han pogut comprovar el resultat final de la restauració del retaule de Sant Josep que ha portat a terme la pròpia Diputació de Castelló. Es tracta d’una peça de la dècada dels 40 construït amb elements de retaules de distintes èpoques. La intervenció ha consistit en l’eliminació i reforç de l’estructura, afectada per insectes xilòfags, la neteja de tot el conjunt i la reparació d’esquerdes i desperfectes.

La visita institucional a Castell de Cabres ha conclòs a l’Ajuntament, on el president de la Diputació ha deixat la seua signatura en el llibre d’honor municipal.

Directe