Puig vol que puguem anar ja a la platja o a la muntanya la propera setmana

El president de la Generalitat ho ha anunciat aquest matí durant una entrevista a TV3

Han sigut “més de 800 milions d’euros” el que s’ha gastat directament la Comunitat Valenciana en la pandèmia entre “subministraments, personal, incentius a autònoms” o “ajudes a afectats per ERTOS”, segons ha explicat el president de la Generalitat Valenciana Ximo Puig durant una entrevista al programa Els Matins de TV3.

“La ciutadania està patint molt i seria bo que s’estimulés el consum intern i el turisme intern”, ha apuntat Puig. I vist que “no hi ha cap perill en banyar-se” a la platja o anar a la muntanya “si es manté la distància social raonable”, pel que pretén que siga possible ja “des de la pròxima setmana”. “Hi ha un informe del CSIC que diu que ni l’aigua ni l’arena” transmeten el virus i que fins i tot “la pròpia brisa ajuda”.

A la Comunitat Valenciana “tenim 500 quilòmetres de costa i 300 de platges i cales, però sempre hi ha unes platges urbanes on es concentra major part de la població. El que hem de veure és com fer que, al menys la gent del territori, puga conèixer altres platges que estan bé i que no presenten tanta massificació” i “garantir la seguretat de tots els ciutadans que vinguen a la Comunitat Valenciana”. Això és degut, entre altres, que “les platges són fonamentals des dels punts de vista turístic, un sector que suposa un 14% del PIB”, pel que Puig també aposta a que es puga en breu reactivar el turisme. “Les polítiques proteccionistes són negatives, cal que els europeus puguen viatjar segurs per la UE” amb un “espai Schengen sanitari”.

Tota la Comunitat, en fase 1
fins mínim l’1 de juny

Respecte al no pas a la primera fase de tota la Comunitat Valenciana conjuntament des del primer moment, Puig veu un desacord puntual amb el govern de Madrid. “En la desescalada penso que no ha funcionat la cogovernança, hem tingut diferències” tot i que ara ha s’ha solucionat el desencontre inicial amb el ministeri de Sanitat.

Per a la propera setmana, i com “qualsevol retrocés seria terrible, hem optat per la prudència” i “no demanar el pas a la fase 2”. De tota manera, el president veu com “de la fase 0 a la fase 1 hi havia un canvi molt substància, però no hi ha tant de la fase 1 a la fase 2”.

“Ens preocupa l’assimilació de la fase 1”, donat que als mediterranis “ens costa molt estar a casa. Qualsevol retrocés seria terrible”, el que, juntament amb un lleuger augment dels contagis, ha portat a prendre aquesta decisió.

Respecte a la recentralització de les compres que pretenia el govern de Madrid i com a la Comunitat Valenciana s’han portat més de 20 avions amb material sanitari des de la Xina, Puig apunta com “vam decidir que calia donar resposta a una necessitat del departament de Salut valencià” donat que “la recentralització no aporta res positiu, la unitat d’acció, sí. L’exercici federalista que hem fet és positiu”. La “cogovernança” entre autonomies i el govern central ha funcionat millor en la darrera setmana i “Tots els presidents han vist reflectides algunes de les aportacions que hem demanat”

Entrevista íntegra de Lídia Heredia a Ximo Puig

Puig, que el passat mes d’abril va demanar perdó públicament davant les Corts Valencianes per no haver-se anticipat a la crisi del coronavirus ha apuntat que “ningú esperava la intensitat de la pandèmia, hi va haver una falta d’atenció del que estava passant a la Xina”.

Directe