Puig vol que puguem anar ja a la platja o a la muntanya la propera setmana

El president de la Generalitat ho ha anunciat aquest mat铆 durant una entrevista a TV3

Han sigut “m茅s de 800 milions d’euros” el que s’ha gastat directament la Comunitat Valenciana en la pand猫mia entre “subministraments, personal, incentius a aut貌noms” o “ajudes a afectats per ERTOS”, segons ha explicat el president de la Generalitat Valenciana Ximo Puig durant una entrevista al programa Els Matins de TV3.

“La ciutadania est脿 patint molt i seria bo que s’estimul茅s el consum intern i el turisme intern”, ha apuntat Puig. I vist que “no hi ha cap perill en banyar-se” a la platja o anar a la muntanya “si es mant茅 la dist脿ncia social raonable”, pel que pret茅n que siga possible ja “des de la pr貌xima setmana”. “Hi ha un informe del CSIC que diu que ni l’aigua ni l’arena” transmeten el virus i que fins i tot “la pr貌pia brisa ajuda”.

A la Comunitat Valenciana “tenim 500 quil貌metres de costa i 300 de platges i cales, per貌 sempre hi ha unes platges urbanes on es concentra major part de la poblaci贸. El que hem de veure 茅s com fer que, al menys la gent del territori, puga con猫ixer altres platges que estan b茅 i que no presenten tanta massificaci贸” i “garantir la seguretat de tots els ciutadans que vinguen a la Comunitat Valenciana”. Aix貌 茅s degut, entre altres, que “les platges s贸n fonamentals des dels punts de vista tur铆stic, un sector que suposa un 14% del PIB”, pel que Puig tamb茅 aposta a que es puga en breu reactivar el turisme. “Les pol铆tiques proteccionistes s贸n negatives, cal que els europeus puguen viatjar segurs per la UE” amb un “espai Schengen sanitari”.

Tota la Comunitat, en fase 1
fins m铆nim l’1 de juny

Respecte al no pas a la primera fase de tota la Comunitat Valenciana conjuntament des del primer moment, Puig veu un desacord puntual amb el govern de Madrid. “En la desescalada penso que no ha funcionat la cogovernan莽a, hem tingut difer猫ncies” tot i que ara ha s’ha solucionat el desencontre inicial amb el ministeri de Sanitat.

Per a la propera setmana, i com “qualsevol retroc茅s seria terrible, hem optat per la prud猫ncia” i “no demanar el pas a la fase 2”. De tota manera, el president veu com “de la fase 0 a la fase 1 hi havia un canvi molt subst脿ncia, per貌 no hi ha tant de la fase 1 a la fase 2”.

“Ens preocupa l’assimilaci贸 de la fase 1”, donat que als mediterranis “ens costa molt estar a casa. Qualsevol retroc茅s seria terrible”, el que, juntament amb un lleuger augment dels contagis, ha portat a prendre aquesta decisi贸.

Respecte a la recentralitzaci贸 de les compres que pretenia el govern de Madrid i com a la Comunitat Valenciana s’han portat m茅s de 20 avions amb material sanitari des de la Xina, Puig apunta com “vam decidir que calia donar resposta a una necessitat del departament de Salut valenci脿” donat que “la recentralitzaci贸 no aporta res positiu, la unitat d’acci贸, s铆. L’exercici federalista que hem fet 茅s positiu”. La “cogovernan莽a” entre autonomies i el govern central ha funcionat millor en la darrera setmana i “Tots els presidents han vist reflectides algunes de les aportacions que hem demanat”

Entrevista 铆ntegra de L铆dia Heredia a Ximo Puig

Puig, que el passat mes d’abril va demanar perd贸 p煤blicament davant les Corts Valencianes per no haver-se anticipat a la crisi del coronavirus ha apuntat que “ning煤 esperava la intensitat de la pand猫mia, hi va haver una falta d’atenci贸 del que estava passant a la Xina”.

Directe