“Tan decisiu és ajudar a qui està en l’atur com contribuir a que no es perden treballs”

El president de la Diputació fa balanç dels dos mesos d'Estat d'Alarma

El president de la Diputació, José Martí, ha destacat la intensa activitat desenvolupada per la institució per a fer front a la crisi generada per la COVID-19 durant els dos mesos transcorreguts des de la declaració de l’Estat d’Alarma. «Un treball molt eficaç i satisfactori que ha sigut possible per la implicació i professionalitat de les treballadores i els treballadors de la casa, amb el qual s’ha posat de manifest que la maquinària de la Diputació està perfectament greixada fins i tot quan el 90% de la plantilla es troba en situació de teletreball».

«Des del minut zero la nostra gran preocupació ha sigut l’adopció de mesures que ajuden els ajuntaments a disposar de major liquiditat perquè puguen oferir el millor servei possible a la població vulnerable dels seus municipis». Per això, es van a mobilitzar prop de 23 milions d’euros a través dels avançaments de tresoreria, les aportacions al Fons de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana i l’agilitació dels terminis administratius del Pla 135.

«És un esforç important però insuficient», raó per la qual el president Martí està mantenint reunions a tots els nivells «per a teixir aliances que permeten aconseguir una moratòria de dos anys dels plans econòmics i financers que constrenyen la gestió dels ajuntaments i les diputacions, i l’alliberament dels supéravits i els romanents» que aquests moments estan bloquejats per la legislació vigent. Es refereix a l’acord unànime aconseguit amb tots els grups representats en la Diputació de Castelló i als contactes que ha mantingut amb el president de la Generalitat Valenciana, altres diputacions, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies.

La necessitat de liquiditat dels ajuntaments ha sigut un dels assumptes abordats en les 9 reunions de la taula del diàleg per a la reconstrucció econòmica i social que s’ha constituït en la Diputació amb el consens dels quatre grups polítics representats en la institució. Es tracta d’un fòrum al qual han sigut convidats les alcaldesses i els alcaldes de la província i els diferents agents socials per a consensuar mesures que ajuden a la reactivació econòmica de la província.

És important destacar que el president Martí i tot el seu equip de govern treballen en aquests moments en la reestructuració del pressupost de la Diputació per a 2020 per a crear un fons de lluita contra la COVID-19 «perquè la realitat imposada per la pandèmia ha fet que els nostres comptes públics queden totalment desfasades». En aquest sentit, assenyala que «donada la magnitud de la crisi econòmica, laboral i social que ens embolica, tenim l’obligació de saber estar a l’altura de les circumstàncies perquè som conscients que hi ha moltes famílies en situació límit i que els serveis socials dels ajuntaments estan desbordats per l’al·luvió de sol·licituds d’ajuda que estan rebent».

“Les persones són
la prioritat”

José Martí insisteix que «les persones són el més important», raó per la qual s’ha agilitat la convocatòria d’ajudes de més de 1,5 milions d’euros de l’Àrea de Benestar Social que dirigeix la vicepresidenta, Patricia Puerta, per a ajuntaments i entitats socials, amb l’objectiu de garantir la continuïtat unitats de respir, escoles matineres i altres programes, sense que es produïsquen pèrdues de llocs de treball. En aquest sentit, el president destaca que «tan decisiu és ajudar a qui està en l’atur com contribuir al fet que no es perden ocupacions».

També s’ha activat el Pla Respon de Creu Roja al qual la Diputació destina 120.000 euros perquè les persones vulnerables que resideixen en municipis de menys de 6.000 habitants reben kits bàsics setmanals d’aliments i condícia.

La crisi del coronavirus ha motivat un canvi en les bases del Pla d’Ocupació per als ajuntaments, un programa que reapareix en 2020 després que fóra suprimit en 2019 i que està dotat amb 850.000 euros. Al principi estava dissenyat perquè es poguera contractar a persones desocupades a l’estiu durant almenys tres mesos i ara es permet ampliar la data límit de venciment dels contractes fins al 31 d’octubre de 2020.

Material sanitari
per als ajuntaments

Encara que la Diputació no té competències en matèria de Sanitat, des del primer moment de la crisi ha anat adoptant mesures de suport als ajuntaments perquè puguen transitar millor per l’emergència. Per aquest motiu, s’han destinat més de 200.000 euros al repartiment gratuït de material de protecció per als operaris que fan treballs essencials en els 135 municipis i les 8 mancomunitats de la província. A més, la institució ha coordinat una operació internacional que ha fet possible que els ajuntaments de la província hagen comprat 370.000 màscares homologades en un moment d’escassetat i fortes tensions en els mercats. Un material que en tot just 48 hores va ser distribuït a totes i cadascuna les localitats de la província per personal dependent de la Diputació adscrit al parc mòbil, Protecció Civil i les brigades forestals.

Els voluntaris de Protecció Civil també s’han encarregat de servir a domicili als malalts oncològics de la província les seues medicines per a evitar el desplaçament a l’Hospital Provincial, per tractar-se de persones de risc. També han portat medicaments i aliments a les persones majors o que en algun moment van necessitar estar aïllades i han col·laborat amb els repartiments de queviures del Banc d’Aliments.

Els bombers han fet
316 desinfeccions

Esment especial mereixen els bombers del Consorci Provincial, que des del primer moment de la crisi han realitzat una intensa labor de desinfecció per tota la geografia provincial. Des que es va declarar l’Estat d’Alarma han efectuat 316 operacions de desinfecció, que “sens dubte, han contribuït a reduir riscos i donar seguretat a la població”.

Directe