Avui es recorda a les víctimes del nazisme

El president de la Generalitat Ximo Puig ha homenatjat al germà del seu iaio

Avui es recorda a les víctimes del nazisme

En el dia en què es commemora el 75é aniversari de l’alliberament del camp de concentració de Mauthausen, la Diputació de Castelló, en comissió informativa, ha votat favorablement a adherir-se al manifest impulsat per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) per a homenatjar totes les víctimes espanyoles del nazisme. La proposta ha eixit endavant amb els vots a favor de l’equip de govern, format pel PSPV-PSOE i Compromís, i Ciutadans i l’abstenció dels representants del Partit Popular.

El president de la institució provincial, José Martí, ha manifestat “que és una obligació i un deure de les institucions honrar la memòria dels que tant han fet per nosaltres i els nostres drets”. Així mateix, ha afegit que “ningú no pot posar en dubte que representen una part fonamental de la nostra història contemporània per la seua lluita per la democràcia i la llibertat”.

En el cas de Mauthausen, 10.000 civils espanyols van patir l’horror de l’extermini nazi, dels que 627 provinien de la Comunitat Valenciana. La majoria dels empresonats eren exiliats republicans que van abandonar la seua terra per la repressió violenta del franquisme una vegada acabada la Guerra Civil. Prop de 5.300 van morir.

Cal recordar que a Espanya, des de l’any passat, es commemora cada 5 de maig el dia en record de les víctimes del nazisme coincidint amb aquesta efemèride. A més a més, des de 2019 la Diputació forma part de la Xarxa Memòria per a recuperar i posar en valor la memòria històrica i democràtica del nostre país.

Ximo Puig recorda al
germà del seu iaio

Per la seua banda, el president de la Generalitat Valenciana, amb motiu del 75é aniversari de l’alliberament del camp de concentració de Mauthausen, ha recordat al germà del seu iaio en un missatge a les xarxes socials.

“Com va ser possible Mauthausen-Gusen? Eixa és la pregunta, hui, 75 anys després del seu alliberament. Allà es respira l’horror. Però el supera la decència moral dels 637 valencians que, com el germà del meu iaio -Manuel Ferrer Gasulla-, moriren als camps nazis. No els fallarem”, ha escrit.

Per la seua part l’alcalde de Morella Rhamsés Ripollés, amb unes fotos del viatge que es va fer a Mauthausen-Gusen l’any 2018 amb els alumnes de L’IES, així com del lloc d’homenatge en el Pla dels Estudis de Morella, ha apuntat com “enguany, teníem previst fer una nova visita i activitat amb els alumnes de l’ies, allí en Mauthausen. La situació del covid ho ha impossibilitat. Però l’important, és que mai perguem la memòria , que mai ens siguen alienes les injustícies cap als demés. Treballem per la llibertat, per la tolerància, per la convivència”.

Directe