“En 337 pobles de la Comunitat no s’ha produït cap positiu en els darrers 15 dies”

El president Ximo Puig explica que la Comunitat compleix els criteris per a la desescalada

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig ha comparegut aquest diumenge davant dels mitjans de comunicació per tal de transmetre a la població els temes tractats a la conferència de telemàtica de presidents autonòmics amb el president del govern, Pedro Sánchez.

Puig, en la intervenció, ha destacat com “en les dos últimes setmanes no s’ha detectat casos positius en 337 municipis de la Comunitat Valenciana. És a dir, el 62% dels municipis no han tingut cap cas de coronavirus en 15 dies”, a més, ha vist optimisme en el fet que “en 12 dies el nombre total de persones curades de coronavirus s’ha duplicat, i en 15 dies s’ha triplicat”.

D’aquesta manera, més de la meitat dels diagnosticats, és a dir “el 55% ja s’ha curat. Són més de 6200 persones que han superat la malaltia” a la Comunitat Valenciana. El nombre de persones ingressades en els hospitals i en les UCI “s’ha reduït a la meitat en aquestes darreres dos setmanes”.

Altres xifres que ha aportat el president Puig és que “de tots els casos diagnosticats, només 3 de cada 10 estan actius” a hores d’ara. “A principis de mes eren 9 de cada 10”, ha apuntat Puig.

Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana, informa en roda de premsa sobre la reunió amb el president Pedro Sánchez

La Comunitat compleix els
criteris per a la desescalada

El president ha subratllat que les dades de l’evolució de la pandèmia de COVID-19 en el territori valencià permeten assegurar que la Comunitat Valenciana “estarà en condicions de complir” amb els criteris fixats pel Govern per a l’inici de la desescalada.

Puig ha assenyalat que “en els pròxims dies” -ha precisat que no pot concretar si el termini serà de 10 o de 15 dies- la Comunitat estarà preparada per a complir amb els quatre requisits establits per l’Executiu central per al començament de la desescalada, ja que tindrà capacitat suficient en atenció primària i en UCI i també per a la detecció precoç de nous casos i per al suport fora del domicili a les persones malaltes que hagen d’estar confinades.

En aquest àmbit, Puig ha traslladat també en la reunió amb el president del Govern que “els indicadors han de ser clars i determinants per a tots”, que “ha de definir-se una estratègia clara de testatge” i que cal buscar una “harmonització” per a “donar seguretat” a la ciutadania. Així mateix, ha incidit en la necessitat de fomentar la resposta tecnològica per a afavorir la detecció precoç de nous contagis, amb la col·laboració entre totes les comunitats autònomes.

El president de la Generalitat Ximo Puig ha assenyalat a més que el gran pacte valencià que propugna per a la recuperació i la reconstrucció de la Comunitat té tres vessants: una política, entorn dels partits; una altra, relacionada amb el diàleg social, i una tercera de caràcter territorial, que concerneix els municipis.

Reunions amb partits
i agents socials

En aquest sentit, ha avançat que, de la mateixa manera que ja ha tingut una primera presa de contacte amb representants dels ajuntaments i les diputacions, aquesta setmana vinent iniciarà els contactes amb grups polítics i agents socials per a impulsar aquest pacte, que ha de teixir-se, ha indicat, “amb prudència”.

Puig s’ha mostrat partidari, a més, que arribar a acords de caràcter estatal. “Ara és el moment de la unitat política, social, econòmica i cívica”, i la Comunitat Valenciana vol participar en aqueix espai de reactivació econòmica i social aportant les seues propostes, ha agregat.

També ha demanat una “revolució administrativa” per a agilitar la resposta burocràtica als problemes. Les administracions, considera el president, han de canviar la seua manera de treballar i ser més ràpides.

El cap del Consell ha sol·licitat a més que les comunitats autònomes i les regions europees tinguen una participació directa en el desplegament del Pla Marshall i ha reivindicat el protagonisme que ha de tindre la UE en l’eixida de la crisi. La disjuntiva és, en la seua opinió, “Europa o misèria”.

Puig ha tornat a insistir, d’altra banda, en la urgència de garantir la suficiència financera de les autonomies amb solucions estructurals a l’infrafinançament de comunitats com la valenciana, i ha defensat que, en l’actual escenari de crisi, és necessari assumir la “corresponsabilitat fiscal” i utilitzar els recursos amb “eficiència”, un dels valors “fonamentals” per a la recuperació.

El president de la Generalitat ha tingut un record per a aquelles persones que han perdut la vida i cap als seus familiars. “La seua memòria estarà sempre present en tots nosaltres, per això vull donar un missatge de pesar i de tristesa en nom de tota la societat valenciana. Honorarem sempre la seua memòria”.

Directe